Νεογέννητα

5 Aυστηρά Aπαγορευμένες Tροφές για τα Mωρά!

Η διατροφή του μωρού, τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο, είναι λίγο-πολύ δεδομένη, με το γάλα να φυσικά να κατέχει την πρώτη στην καθημερινή του «δίαιτα». Ωστόσο, όσο μεγαλώνει, οι γονείς θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τροφές που εισάγουν στο διαιτολόγιό του. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, είναι απαγορευτικές για τον οργανισμό του βρέφους και δεν πρέπει να εισαχθούν στην διατροφή του, μέχρι να το επιτρέψει ο γιατρός.

Φρέσκο γάλα

Όταν το παιδί σταματήσει να θηλάζει, η μετάβαση από το μητρικό γάλα στο γάλα του εμπορίου θα πρέπει να γίνει ομαλά για τον οργανισμό του. Σύμφωνα με την παιδίατρο κ. Μαρία Παπαδάκη, το φρέσκο γάλα είναι απαγορευτικό σ’ αυτή την μεταβατική για τη διατροφή του μωρού περίοδο. Το σώμα του, και συγκεκριμένα τα νεφρά, δεν μπορούν να δεχτούν ακόμα ένα τόσο «βαρύ» φορτίο, που είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμα και αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα  ή αλλεργική αντίδραση. Τουλάχιστον μέχρι το πρώτο έτος, λοιπόν, το φρέσκο γάλα απαγορεύεται ρητά.

Σε αυτή την ηλικία, το πλήρες γάλα σε σκόνη είναι ιδανικό για να πάρει την ενέργεια και την θρεπτική αξία χρειάζεται.

baby refusing eat

Μέλι

Το μέλι, αν και θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές, φυσικές τροφές είναι απαγορευτικό για τα μωρά μέχρι ενός έτους, ενώ κάποιοι γιατροί παρατείνουν αυτή την περίοδο ένα χρόνο επιπλέον. Ειδικοί, επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει καν να καταναλώνεται ούτε αραιωμένο με νερό.

Και αυτό γιατί ο οργανισμός τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε μολύνσεις και ασθένειες και έτσι η κατανάλωσή του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη. Συγκεκριμένα, οι τοξίνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση στον οργανισμό, η οποία προσβάλλει την μυϊκή και νευρική λειτουργία, προκαλώντας ακόμα και παράλυση ή δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση.

Αλάτι

Τουλάχιστον μέχρι τα δύο έτη το αλάτι δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην διατροφή του παιδιού. Ακόμα και όταν, σύμφωνα με οδηγίες του γιατρού, εισαχθούν στη δίαιτά του οι στερεές τροφές, είτε στην κανονική τους μορφή είτε πολτοποιημένες, δεν πρέπει να προστίθεται επιπλέον αλάτι. Τα περισσότερα τρόφιμα, εξάλλου, περιέχουν ήδη την απαραίτητη ποσότητα του νατρίου που χρειάζεται. Η επιπλέον πρόσληψη μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά τα οποία, όπως επισημαίνει η γιατρός, ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί πλήρως για να «επεξεργαστούν» μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη περιέχεται στη φυσική της μορφή σε πολλές τροφές που καταναλώνει το βρέφος, από το μητρικό γάλα μέχρι και τα πολτοποιημένα φρούτα. Η επιπλέον πρόσληψή της μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής για το μωρό και να του προκαλέσει ήδη από μικρή ηλικία, τερηδόνα, σημαντική αύξηση βάρους και, κατά συνέπεια, παχυσαρκία.

Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, οι ξηροί καρποί είναι επίσης απαγορευτικοί για την διατροφή του παιδιού, τουλάχιστον μέχρι τα πέντε έτη. Παρά το ότι η διατροφική τους αξία είναι υψηλή, ο κίνδυνος πνιγμού είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Αντί αυτών, σύμφωνα με τη γιατρό, αρκετοί αλλεργιολόγοι συνιστούν στους γονείς να δίνουν μία μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου στο παιδί, που μπορεί να «θωρακίσει» τον οργανισμό του από τις αλλεργίες. Πριν αφήσετε το παιδί να το… απολαύσει, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά.

Τι άλλο να αποφεύγετε ή να προσέξετε στη διατροφή του νηπίου

Ωμά λαχανικά: αποφύγετε να δίνετε στο παιδί ωμά λαχανικά σε στερεή μορφή, αν δεν έχετε πάρει την σχετική «άδεια» του παιδιάτρου, γιατί είναι δύσκολα στο μάσημα και περιέχουν ίνες που μπορεί να κολλήσουν στα δόντια του παιδιού. Όταν τα εισάγετε πολτοποιημένα στη διατροφή του, φροντίστε να τα πλύνετε πολύ καλά πριν τα λιώσετε.

«Κολλώδεις» τροφές όπως ζελέ, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες και τσίχλες που μπορεί να «μείνουν» στο λαιμό του παιδιού.

Επικίνδυνα φρούτα: μόλις τα φρούτα μπουν στη διατροφή του παιδιού θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά, να αφαιρούνται τα κουκούτσια και να κόβονται σε τέταρτα για να τα καταναλώσει. Ακόμα και σχετικά εύκολα στο μάσημα φρούτα, όπως η μπανάνα και τα σταφύλια θα πρέπει να του δίνονται σε μικρά κομματάκια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πολτοποιείτε ή να τα προσθέτετε στο γιαούρτι του, εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει.

Μπαχαρικά και αλλαντικά: αν έχετε συνηθίσει να μαγειρεύετε με πολλά καρικεύματα ή να καταναλώνετε «βαρυά» αλλαντικά, φροντίστε να μην τα περιλαμβάνετε στο γεύμα του παιδιού, γιατί είναι δύσπεπτα για το στομάχι του.

Αναψυκτικά και χυμοί: τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση στη διατροφή του νηπίου, αφού δεν του παρέχουν καμία θρεππτική αξία. Οι φυσικοί χυμοί, αντίθετα, σύμφωνα με την παιδίατρο, μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή του νηπιού από την ηλικία των έξι μηνών– συνήθως ένα ή δύο στημένα πορτοκάλια ημερησίως αρκούν για να πάρει ένα μωρό την ποσότητα των βιταμινών που χρειάζεται.

Οι συμπυκνωμένοι χυμοί θα πρέπει ν’ αποφεύγονται!

Ειδικά αν είστε νέοι γονείς φροντίστε να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδιάτρου και σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι κάποια συγκεκριμένη τροφή επηρεάζει το μωρό, να τον ενημερώσετε σχετικά. Οι απαγορευμένες τροφές είναι «κανόνας» για όλα τα μωρά αλλά, επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, μπορεί να χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή αν το παιδί παρουσιάσει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιες τροφές επιπλέον.