Πώς θα διαλέξουμε ένα Aσφαλές Παιδικό Παιχνίδι
O 10 χρόνος Μάριος κοιτάει αμήχανος τα ράφια του υπερκαταστήματος, που ασφυκτιούν από τα αναρίθμητα παιχνίδια. Μας εκμυστηρεύεται ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τί παιχνίδι θα διαλέξει για δώρο του. Δύσκολη απόφαση αν και ευχάριστη. Άλλωστε… θα πληρώσει άλλος. Μια επιπλέον δυσκολία για τους γονείς είναι η επιλογή ασφαλούς παιχνιδιού.
Σίγουρα κάθε παιχνίδι δεν απευθύνεται στις ανάγκες κάθε ηλικίας. Στα παιχνίδια παιδιών μέχρι 3 ετών, ο βασικός κίνδυνος είναι η πνιγμονή από κατάποση, όταν κάποια κομμάτια ή εξαρτήματα έχουν διάμετρο κάτω από 3,5 χιλιοστά. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Άγης Τερζίδης, Παιδίατρος του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα τους τα συγκεκριμένα κομμάτια – εύκολα όμως αυτά μπορούν να πνίξουν το παιδί. Επίσης, αποσπώμενα ή αιχμηρά αντικείμενα και θραύσματα από παιχνίδια παλαιοτέρα, που ίσως δεν συντηρήσαμε καλά, μπορούν επίσης να προξενήσουν προβληματα. Και είναι βασικό να προφυλάσσουμε το μικρότερο παιδί του σπιτιού μας από τα παιχνίδια του μεγαλύτερου.
Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε πως πρώτη αιτία ατυχήματος σε μεγαλύτερα παιδιά είναι η χρήση ποδηλάτου. Έτσι, αν αποφασίσουμε να δωρίσουμε ποδήλατο στο παιδί, επιβάλλεται να αγοράσουμε μαζί και εξαρτήματα όπως προστατευτικό κράνος, επιγονατίδες, κλπ. Ένα βασικό βήμα για την επιλογή του παιχνιδιού είναι η αναζήτηση των οδηγιών καταλληλότητας που αναγράφονται πάνω στο κουτί . Εκεί θα διαβάσουμε την ηλικία στην οποία ανταποκρίνεται το παιχνίδι, τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά, αλλά και το αν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το γνωστό μας “CE”. Και όπως μας υπενθυμίζει ο κύριος Γεώργιος Μουστάκας, Πρόεδρος των Ελλήνων Κατασκευαστών Παιδικών Παιχνιδιών, μια ερώτηση στον υπάλληλο του καταστήματος, κατά κανόνα βοηθά.
<<Πηγή>> ΕΡΤ – Άννα Περουτσή