Υγεία - Ψυχολογία

Δεν θέλω να Πάω Σχολείο Γιατί με Φωνάζουν Χοντρό/η!

Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ατόμων που έχουν ακούσει κάτι παρόμοιο από το παιδί τους, ήρθε η ώρα να λάβετε τα μέτρα σας. Δεν φταίει αποκλειστικά το παιδί σας για τα παραπανίσια κιλά που κουβαλάει. Το μεγαλύτερο μέρος των κιλών του είναι ευθύνη δική σας. Δεν υπάρχει η δικαιολογία «είναι τα γονίδια μας έτσι», αλλά «είναι το ψυγείο μας και οι ντουλάπες μας γεμάτα από λιπαρές και ανθυγιεινές τροφές».  Βοηθήστε το παιδί σας να μειώσει το βάρος του, όχι τόσο για λόγους εμφάνισης, παρά κυρίως για λόγους υγείας, σωματικής και ψυχικής. Ένα παχύσαρκο παιδί νιώθει πολύ έντονα συναισθήματα απόρριψης και αμηχανίας. Έχει ανάγκη από πολλή αγάπη και υποστήριξη και όχι από γκρίνια και κριτική.

Ξεκινήστε και εσείς μαζί με το παιδί μια υγιεινή διατροφή. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας και τη δυνατότητα να χάσετε τα παραπανίσια σας κιλά (κατά 98% ένα παχύσαρκο παιδί έχει υπέρβαρους γονείς).  Αδειάστε τα ντουλάπια από τροφές που  είναι  πλούσιες σε λίπη και θερμίδες. Όσο βρίσκονται οι τροφές αυτές σε εύκολα προσβάσιμη θέση, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις αποφύγει κανείς. Αν θέλετε να φάτε απαραίτητα παγωτό, είναι προτιμότερο να βγείτε έξω να το φάτε κάνοντας και μια βόλτα και αποφεύγοντας την κατανάλωση δεύτερης μερίδας. Στο σπίτι οι μερίδες είναι πάντοτε μεγαλύτερες από αυτές του μαγαζιού και είναι πολύ εύκολο να φάμε και δεύτερη μερίδα.  Κάντε την απόλαυση του υγιεινού φαγητού κομμάτι της οικογενειακής σας ζωής. Υγιεινό δεν σημαίνει απαραίτητα άνοστο.

Αρωματίστε τα φαγητά σας με αρωματικά  βότανα  και  μειώστε τα λίπη, ορατά και μη ορατά.  Δώστε εσείς οι ίδιοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, τρώγοντας υγιεινά και σε κανονικές μερίδες, τόσο στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Μην απαιτείτε από το παιδί σας να μη φάει γαριδάκια, όταν πρώτον τα βλέπει να υπάρχουν στο σπίτι σας και δεύτερον βλέπει εσάς να τα τρώτε. Αντικαταστήστε τα σνακ με φρέσκα λαχανικά, φρούτα και γιαούρτια χωρίς φρούτα. Αποφύγετε τα συσκευασμένα γιαούρτια με φρούτα γιατί περιέχουν πολλά συντηρητικά και αμφιβόλου ποιότητας φρούτα. Φτιάξτε εσείς οι ίδιοι γιαούρτι ή βάλτε εσείς τα φρούτα της αρεσκείας του παιδιού σε απλά γιαούρτια. 

Μη ξεχνάτε πως ένα παιδί έχει σχετικά μεγάλη ανάγκη ενέργειας και μικρό στομάχι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τρώει κολατσιό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Φροντίστε το κολατσιό του να  είναι  υγιεινό και νόστιμο και όχι λιπαρό και άχρηστο. Αποφύγετε τυποποιημένες και κονσερβοποιημένες τροφές και γενικά τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι και συντηρητικά. Ετοιμάστε κολατσιό με ψωμί τυρί και λαχανικά, αποφεύγοντας τα αλλαντικά. Το Σαββατοκύριακο φτιάξτε μαζί με το παιδί σας κάποιο γλυκό ή κέικ, για να έχει κολατσιό όλη την εβδομάδα. Εκτός από τη χαρά της δημιουργίας, θα έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε  δικά σας αγνά υλικά καθώς και  συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης. Έτσι θα γνωρίζετε το περιεχόμενο του κολατσιού και θα αποφύγετε τα συντηρητικά και την πλεονάζουσα ζάχαρη. 

Για τη μείωση του βάρους του παιδιού, εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, σημαντικό ρόλο παίζει και η δραστηριότητα του παιδιού. Κινητοποιηθείτε εσείς και το παιδί σας. Αποφύγετε την τηλεόραση ή ορίστε ελάχιστες ώρες που θα παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα. Ασχοληθείτε με κάποιο σπορ, με ομαδικά αθλήματα ή με μεγάλους καθημερινούς περιπάτους. Παίξτε μαζί με το παιδί σας μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Εκτός από τα οφέλη σε σωματικό επίπεδο, θα έχετε και οφέλη σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Ψυχικά θα βοηθήσετε το παιδί σας να έρθει πιο κοντά σας και να αισθανθεί την αγάπη σας για αυτό. Το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αποδοχή και αυτοεκτίμηση. Περνώντας τέτοιες ώρες μαζί του, το βοηθάτε πολύ να σας εμπιστεύεται περισσότερο και να σας ανοίγεται συχνότερα. Ταυτόχρονα το παιδί θα βοηθηθεί μέσω της άσκησης να αποκτήσει  πνευματική διαύγεια, καλύτερη μνήμη και ενέργεια, καταστάσεις οι οποίες  θα το βοηθήσουν πολύ στα σχολικά του μαθήματα. 

Μη ξεχνάτε τη ψυχική ισορροπία του παιδιού σας. Το παιδί σας χρειάζεται αγάπη, αποδοχή και στήριξη. Αν δείτε πως χάνει το κουράγιο του και παραπονιέται, τονώστε του το ηθικό. Τονίστε τις καλές πλευρές του χαρακτήρα του, τα κατορθώματα του, τις ικανότητες του κ.λπ. Μη το αποπαίρνετε και προς θεού μη το καλοπιάνεται με απαγορευμένο φαγητό. Μιλήστε μαζί του για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του και βρείτε μαζί λύσεις.   Αν το παιδί σας είναι υπερβολικά παχύσαρκο, τότε θα πρέπει να ζητήσετε οπωσδήποτε τη συμβουλή κάποιου γιατρού. Μη πειραματίζεστε μόνοι σας σε βάρος του παιδιού σας, ο ειδικός σίγουρα ξέρει πολύ περισσότερα από εσάς.

Καλή επιτυχία!

<<Συντάκτρια>> Νένα Γεωργιάδου – Ψυχολόγος