Υγεία - Ψυχολογία

Τρώει τα Nύχια του, Tο Παιδι σας;

Η ονυχοφαγία είναι φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα παιδιά και τις περισσότερες φορές είναι σημάδι άγχους και ανασφάλειας. Κι ενώ είναι λογικό να ανησυχούν πολλοί γονείς, το να παραπονιούνται και να γκρινιάζουν γι’ αυτό, μάλλον το παγιώνει στις συμπεριφορές του παιδιού παρά το εξαλείφει.

trwei-nixia
Μιλήστε με το παιδί σας γι’ αυτή τη συνήθεια.

Δείτε αν μπορεί να σας αποκαλύψει κάτι που το απασχολεί και το κάνει να ανησυχεί. Μπορεί να είναι από ανία, από περιέργεια ή ακόμα κι από μίμηση κάποιου άλλου. Μερικές φορές μπορεί να είναι εξαιτίας της έναρξης του σχολείου, μίας καινούργιας παρέας ή μίας αλλαγής στην οικογένεια (ένα νέο μέλος ή διαζύγιο). Σκεφτείτε ότι το παιδί χρειάζεται να διοχετεύσει κάπου το άγχος του (ναι, έχουν και τα παιδιά άγχος) και να ανακουφιστεί.

Είναι φυσικό για ένα παιδί να μην καταλαβαίνει ότι ένα τέτοιο στρεσογόνο γεγονός το ωθεί προς αυτή τη συνήθεια, αλλά αν εσείς δείτε πέρα από την πράξη καθεαυτή, συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά το απασχολεί και αντιμετωπίσετε τη βαθύτερη αιτία του προβλήματος, τότε θα δείτε αυτή τη συνήθεια να γίνεται παρελθόν. Βεβαιώστε το παιδί σας ότι εσείς το αγαπάτε ούτως ή άλλως, και ότι θέλετε να μάθετε τι είναι αυτό που πραγματικά το προβληματίζει. Συζητήστε με το παιδί σας ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή τη συνήθεια. Αν είναι και για το ίδιο κάτι που το ενοχλεί, θα είναι πολύ πιο εύκολο να δεσμευτεί σε αυτόν το στόχο.

Εάν δεν συμφωνήσετε (ή αν του το επιβάλλετε με το ζόρι και δεν συμφωνήσει), τότε δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνετε, παρά μόνο υπομονή. Προσοχή, η γκρίνια πάντα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν το πιέσετε να σταματήσει, υπάρχει το ενδεχόμενο να του προσθέσετε περισσότερο άγχος και ανησυχία (Σκεφτείτε ότι ακόμα και ως ενήλικες δυσκολευόμαστε να σταματήσουμε τέτοιου είδους συνήθειες). Όσο λιγότερη φασαρία γίνει γύρω από το θέμα αυτό, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα σταματήσει αυτή η συνήθεια.

Δοκιμάστε να δώσετε μία δική σας εξήγηση –λίγο αστεία- για τη συνήθεια αυτή, μόνο και μόνο για να κάνετε το παιδί να σας ανοιχτεί, π.χ. «Ξέρω ότι θέλεις να κάνεις τα δόντια σου πιο κοφτερά, γι’ αυτό τρως τα νύχια σου, ε;» *Για λόγους υγιεινής, φροντίστε τα νύχια του να είναι πάντα καθαρά και φροντισμένα.
Συμφωνήστε από κοινού σε κάποιους ευνοϊκούς όρους ενός «συμβολαίου» προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης αυτής τη συνήθειας. Δηλαδή, όταν δεν τρώει τα νύχια του/της, τότε θα έχει μία καλή ανταμοιβή –μην το παρακάνετε με τις υλικές-, όπως, ένα φαγητό που του/της αρέσει, μία βόλτα στο πάρκο, μία μεγάλη αγκαλιά (!).

Βασικός κανόνας θετικής ενίσχυσης: θα δίνετε το ‘έπαθλο’ μετά την επιθυμητή συμπεριφορά, όχι πριν, εξαιτίας υπερβολικού ενθουσιασμού.
Συνειδητοποιήστε ότι αργά ή γρήγορα αυτή η συνήθεια θα εξαλειφθεί, όπως γίνεται σχεδόν με όλα τα παιδιά. Η ονυχοφαγία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες νευρικές κινήσεις, που περνά μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Άσκηση: Αν το παιδί δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη συνήθεια, πείτε του ότι δεν μπορείτε να το βλέπετε άλλο να το κάνει αυτό, και ότι θα πάτε για λίγο στο διπλανό δωμάτιο. Όταν τελειώσει, μπορεί να σας φωνάξει για να είστε πάλι μαζί. Αργά ή γρήγορα, θα καταλάβει ότι θα πρέπει να αποφασίσει τι από τα δύο θέλει να κάνει: να είναι μαζί σας ή να τρώει τα νύχια του;

<<Πηγή>> familylife