Παιδική Παχυσαρκία & Τρόποι Αντιμετώπισης – Γράφει η Όλγα Τσαγκαράκη
{module 121}
Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως. Η παιδική παχυσαρκία συσχετίζεται με πολλούς παράγοντες κινδύνου με ανάπτυξη καρδιοπάθειας στο μέλλον συμπεριλαμβανομένων και άλλων χρόνιων ασθενειών όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπερσουλιναιμία, η υπέρταση και η αρχή της αθηροσκλήρωσης, Επίσης, η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση το παιδί και σε κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες.
Περίπου το 15% των εφήβων (ηλικίας 12-19 ετών) και παιδιά (ηλικίας 6-11 ετών ) είναι παχύσαρκοι. Οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς καθώς η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία μας. Αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η επίδραση της τηλεόρασης, η αυξημένη κατανάλωση λίπους και αναψυκτικών και ταχυφαγείων (fast food) καθώς και ορμονικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.
Λύσεις για την παιδική παχυσαρκία
Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι δύσκολο και περίπλοκο αντιμετωπίσιμο. Το πρόβλημα δεν προέρχεται από τους γονείς με το να πουν στα παιδιά να μην τρώνε πολύ. Είναι πρόβλημα το οποίο θέλει συνεργασία μεταξύ σχολείου-γονέων και πολιτείας. Στο σχολείο θα πρέπει να απαγορευθούν κάποια τρόφιμα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση όπως σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, χυμούς με προσθήκη ζάχαρης, προϊόντα με πολύ ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά). Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς έχουν μάθει στα παιδιά τους να τρώνε περισσότερο κρέας σε σχέση με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς επίσης καταφεύγουν στη λύση του χαρτζιλικιού όταν πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο αγνοώντας για την ποιότητα του φαγητού που θα καταναλώσει το παιδί τους στο σχολείο. Πρότυπο διαιτολόγιο είναι δύσκολο να δοθεί διότι σχετίζεται με την ομαλή ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εμποδιστεί η ανάπτυξη του σε σχέση με το βάρος και την ηλικία του. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κάποιον πτυχιούχο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πτυχιούχο ΤΕΙ ή ΑΕΙ) κυρίως με τον γονέα αν είναι σε μικρή ηλικία και κατόπιν με το ίδιο το παιδί. Αν για παράδειγμα, μέσα στο σπίτι οι γονείς δεν μυηθούν στην σωστή διατροφή σαφώς και τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να κάνουν σωστή διατροφή. Για αυτό οι γονείς θα πρέπει να αποτελέσουν πρώτοι οι ίδιοι το πρότυπο για τα παιδιά τους. Αν καταναλώνονται γλυκά και σοκολάτες σε μέγιστο βαθμό μέσα στο σπίτι ή αναπτύσσονται κάποιες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μέσα στο περιβάλλον του παιδιού το παιδί θα τις μυήσει και δύσκολα θα μπορέσει το παιδί να “απεξαρτηθεί “από αυτές.
Παρακάτω δίνονται ,κάποιες μικρές οδηγίες όσον αφορά την μετάβαση του παιδιού από τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής στο σωστό τρόπο διατροφής:
1) Σταματάμε να αγοράζουμε στο σπίτι όλα τα γλυκά κυρίως αυτά που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπος(σοκολάτες πλούσια σε γάλα και ζάχαρη).Πρ0τιμώνται οι σοκολάτες υγείας με χαμηλότερο λίπος και ζάχαρη ή με στέβια και καλό θα είναι να αγοράζονται σε μερίδες για να γνωρίζουμε πόση ποσότητα καταναλώνουμε και όχι οι μεγάλες σε μέγεθος σοκολάτες.
2) Αποφεύγονται τα πλούσια σε λίπη γάλατα και γαλακτοκομικά και προτιμώνται τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά(γάλα 1,5% και τυρί χαμηλών σε λιπαρά ακόμα και φέτα 12%). Αποφεύγονται να αγοράζονται τα άπαχα εντελώς γαλακτοκομικά διότι δεν περιέχουν τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες.
3)Αντικαθιστώνται τα τυποποιημένα προϊόντα (πατατάκια,γαριδάκια,παγωμένα γλυκίσματα, μπισκότα εμπλουτισμένα με σοκολάτα )με κάποιες τροφές πιο φυσικές όπως με κράκερ, με μπισκότα απλά τύπου πτι μπερ,με κάποιο παστέλι, με μέλι και ψωμί, ρυζόγαλο, ζελέ με κομμάτια φρούτων.
4) Προτιμώνται τα φρέσκα λαχανικά (πράσσινα φυλλώδη ή μη) σε όποια μορφή (είτε βρασμένη ,είτε ωμή) και όποια του αρέσουν εφόσον η ποσότητα έχει καθοριστεί από κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο. Επίσης, προτιμώνται οι φρέσκοι χυμοί και τα φρέσκα φρούτα αρκεί να μην τους προσθέτουμε ζάχαρη από πάνω.
Τέλος από κρέατα προτιμάμε τα ημιάπαχα προϊόντα (μοσχάρι χωρίς το ορατό λίπος, κοτόπουλο άπαχο, μπιφτέκια χαμηλών σε λιπαρά, αυγό και λιπαρά ψάρια λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν και έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα. Από δημητριακά προτιμώνται τα κράκερ ή το ψωμί ή οι φρυγανιές και από όσπρια όλα τα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φάβα, φακές) και τα πρωτεϊνούχα όσπρια (αρακάς).Καθώς επίσης και η πατάτα λόγω του άμυλου και της άμεσης ενέργειας που προσδίδει.
{module 60}
Όλγα Τσαγκαράκη Διαιτολόγος- Διατροφολόγος