Παραμύθια και Παιδική Ψυχολογία!
Πόσο σημαντικό είναι άραγε ένα παραμύθι για τα παιδιά; Είναι μόνο ένας τρόπος να τα ηρεμούμε, μια «τεχνική» για να κοιμούνται τα βράδια ή τελικά η αξία του είναι πολύ πιο πολύτιμη;
Τα παραμύθια, στο πέρασμα των χρόνων έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως ως ένα μέσο ψυχαγωγίας που διασκεδάζει, ηρεμεί κι ευχαριστεί τα παιδιά. Παράλληλα όμως, μέσα από τις ιστορίες και τους ήρωες, τα κάστρα και τα ξωτικά, το παιδί ταυτίζεται και βιώνει την ιστορία με αποτέλεσμα συχνά να δίνει λύσεις στις δικές του δυσκολίες, στα δικά του αναπάντητα ερωτήματα. Υιοθετεί «τις μαγικές δυνάμεις» των ηρώων κι έτσι έρχεται αντιμέτωπο με έναν τρόπο ανώδυνο, με υπαρξιακά ζητήματα όπως το πένθος, η μοναξιά, η φιλιά.
Την ώρα που ακούει ή διαβάζει το παραμύθι ανακουφίζεται και γι’ αυτό συχνά τα παιδιά ζητούν ξανά και ξανά την ίδια ιστορία. Ένα νόημα κρυμμένο, ένα προσωπικό νόημα έχει η ιστορία αυτή για το παιδί και με την διαρκή επαναβίωσή της το παιδί τελικά λυτρώνεται, καθώς οι περισσότερες παιδικές ιστορίες έχουν αίσιο τέλος και έτσι στο παιδί προσφέρεται η ελπίδα και η ασφάλεια.
Επίσης, τα παραμύθια είναι το μέσο αυτό που βοηθάει στο να αναπτυχθεί η φαντασία του παιδιού και να βάλει χρώμα και ζωή σε αυτά που ακούει. Το παραμύθι δεν περιορίζει, αλλά ενθαρρύνει την δημιουργία εικόνων κι ενός κόσμου που πολλές φορές ένα παιδί, όταν είναι συναισθηματικά πιεσμένο, αναζητά να καταφύγει για να χαλαρώσει και να πάρει δυνάμεις.
Ας διαβάσουμε λοιπόν στα παιδιά μας παραμύθια, ας σκεφτούμε ποιο ήταν το δικό μας αγαπημένο παιδικό παραμύθι και ας δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να ξαναβιώσει εκείνο τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, γιατί όλοι έχουμε ένα παιδί κρυμμένο μέσα μας που πολύ συχνά αναζητά το δικό του παραμύθι, όχι για να κρυφτεί μέσα σ’ αυτό αλλά για να είναι το καταφύγιο του, όπου θα το οπλίσει και πάλι δύναμη για ζωή.
<<Συντάκτρια>> Αγγελική Ζαφειροπούλου, Ψυχολόγος / lookabout.gr