5 Βήματα για Προστασία από τον Ήλιο
Η προφύλαξη από τον ήλιο πρέπει να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία λένε σήμερα οι ειδικοί και σας προτείνουν τα αντηλιακά μέτρα που θα εξασφαλίσουν στο παιδί την καλύτερη δυνατή προστασία. Το www.olagiativaptisi.gr σας παρουσίαζει 5 βήματα για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο:
1 ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ
Όπως δείχνουν πρόσφατες κλινικές μελέτες, η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφά το δέρμα ενός παιδιού κάτω των 6 ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που απορροφά το δέρμα ενός ενήλικα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν πολύ πιο εύκολα την παιδική επιδερμίδα, καθώς τα κύτταρα που συμβάλλουν στην προστασία της δεν εργάζονται ακόμη σε πλήρη ρυθμό ώστε να παράγουν την απαιτούμενη ποσότητα μελανίνης (ουσία της επιδερμίδας η οποία προστατεύει από τις βλαπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας). Αυτός είναι και ο λόγος που αν ένα παιδί δεν προστατεύεται σωστά, η τρυφερή και ευάλωτη επιδερμίδα του κινδυνεύει όχι μόνο από επικίνδυνα εγκαύματα (που οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος) αλλά και από αλλεργίες, δερματίτιδες, ηλιάσεις κ.α. Ωστόσο, επειδή ο ήλιος βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι πολύτιμη στην παιδική ηλικία (συμβάλλει στην απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τα οστά), η σχέση των παιδιών με τον ήλιο δεν πρέπει να είναι απαγορευτική. Αρκεί όμως η έκθεση αυτή να γίνεται με μέτρο και με τις σωστές προφυλάξεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού, δηλαδή με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30, 50) που μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB.
2 ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
«Τα αντηλιακά είναι άχρηστα αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά» τονίζουν οι ειδικοί. Εκτός λοιπόν από το να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό, σημαντικό είναι να επαλείφετε το δέρμα του 15 – 30 λεπτά πριν εκτεθεί στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 – 3 ώρες, επειδή μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται η προστασία που παρέχει το αντηλιακό. Παράλληλα, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες περιοχές του παιδικού σώματος: τα αφτιά, τη μύτη, τα χείλια, τα πέλματα και τις παλάμες, το κάτω μέρος του λαιμού, τους αγκώνες και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Και μη ξεχνάτε ότι ο ήλιος δεν «βλέπει» το παιδί μόνο στην παραλία, αλλά και στη βόλτα, όταν αθλείται ή παίζει σε ανοιχτούς χώρους κ.λπ.
3 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ
Ένα ακόμη σημαντικό μέσο προστασίας του παιδιού από την ηλιακή ακτινοβολία είναι τα ρούχα. Για να αυξήστε την προστασία, φροντίστε να επιλέγετε τα σωστά υφάσματα για τα καλοκαιρινά ρούχα του παιδιού σας και τα σωστά καπέλα. Για παράδειγμα, ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να επιμένετε να το φοράει καθημερινά στην παραλία και όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Αναζητήστε επίσης στην αγορά ρούχα με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, όπως μαγιό, T-shirts, σορτς και καπέλα για μωρά και παιδιά, τα οποία προσφέρουν SPF 40 ή και περισσότερο, ακόμη κι αν βραχούν.
4 ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΕΛΟ
Έχετε πάντα ένα στη τσάντα σας και κάποια άλλα σε σημείο που να φαίνονται, ώστε να τα βρίσκει γρήγορα το παιδί πριν βγει έξω. Και μία υπενθύμιση στις μητέρες που έχουν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σ’ αυτή την ηλικία, το τρίχωμα του κεφαλιού δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένο και έτσι δεν προσφέρει επαρκή προστασία. Άρα ένα παιδί κάτω των 5 ετών που παίζει στον ήλιο με το κεφάλι ακάλυπτο είναι εκτεθειμένο περισσότερο στους κινδύνους του ήλιου από ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά.
5 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η προστασία των ματιών πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία (από τα 4 ή 5 χρόνια τους ή και νωρίτερα αν χρειαστεί). Και αυτό γιατί η ηλιακή ακτινοβολία δρα αθροιστικά. Και βέβαια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, Στέλιος Μυλόβας, «τα παιδικά γυαλιά ηλίου οφείλουν και πρέπει να είναι απορροφητικά απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία, να είναι κατασκευασμένα από οργανικά υλικά (πλαστικά) για να αποφεύγονται έτσι ατυχήματα από πιθανή θραύση τους και να φέρουν επάνω τους το σήμα πιστοποίησης CE. Πρόκειται για σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνει ότι τα γυαλιά αυτά πληρούν τις προδιαγραφές, είναι δηλαδή οπτικά κατεργασμένα και κατάλληλα για να προφυλάξουν τα μάτια».
<<Πηγή>> moro-blog.gr