Πώς να Μάθω το Παιδί Μου Να Τρώει Σωστά! (Μέρος Α’)
{module 114}
Τα παιδιά μεγαλώνουν και μαθαίνουνε να τρώτε σωστά υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και έχοντας ως πρότυπο τους γονείς τους και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν . Η οικογένεια ευθύνεται για τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού στο φαγητό και εάν το παιδί στην πορεία εξελιχθεί καλόφαγο ή κακόφαγο. Η σωστή εκπαίδευση ενός μικρού παιδιού στο θέμα της διατροφής είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο θα καθορίσει το μετέπειτα τρόπο ζωής του και τις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να αποκτήσει , για να έχει ένα υγιεινό μοντέλο-πρότυπο διατροφής. Πώς όμως θα εκπαιδεύσω το παιδί μου για να μάθει να τρώει σωστά ; Τα παιδιά επηρεάζονται αρκετά από τις επιλογές των γονιών τους, για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε πολύ τι τρώμε μπροστά στο παιδί ώστε να μην αποτελέσουμε κακή επιρροή για αυτά.
Επαφή του παιδιού με τρόφιμα
Καταρχήν πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν θέλουμε να είμαστε κοντά στο παιδί και να το προσεγγίσουμε σωστά στο θέμα του φαγητού, θα πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε μαζί του σε όλα τα γεύματα της ημέρας, ώστε να συνηθίσει να τρώει το φαγητό του σε ένα οικείο και οικογενειακό περιβάλλον. Φροντίστε το παιδί να έρχεται σε καθημερινή επαφή με τη κουζίνα όταν μαγειρεύετε και να το αφήνετε να επεξεργαστεί τα διάφορα τρόφιμα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι . Προσπαθήστε κάθε φορά να του εξηγείτε για ποιο λόγο κάποια τρόφιμα όπως π.χ. το μπρόκολο που ανήκει στα λαχανικά και έχει αντιοξειδωτικές ουσίες, πρέπει να το καταναλώνουμε και γιατί π.χ. δε μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά μια σοκολάτα ή μια πάστα σοκολατίνα. Δώστε στο παιδί να καταλάβει γιατί δε μπορεί να τρώει ένα γλυκό με την ίδια συχνότητα που τρώει τα άλλα τρόφιμα. Το μυστικό είναι να αγαπήσει το παιδί σας τις διάφορες ομάδες τροφίμων και να μάθει σιγά σιγά να τρώει όλα τα είδη φαγητού.
Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας
Ένας πολύ καλός και διασκεδαστικός τρόπος είναι να μαγειρεύετε μαζί με τα παιδιά σας. Βάλτε το παιδί σας να μπει στη διαδικασία του μαγειρέματος. Μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να κάνει κάτι απλό για να σας βοηθήσει π.χ. μπορείτε να του ζητήσετε να κόψει ένα λαχανικό με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια . Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, θα νιώσει ότι είναι χρήσιμο και ότι το υπολογίζετε. Φτιάξτε διάφορες γευστικές σαλάτες με τα παιδιά σας σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Τα παιδιά τρελαίνονται όταν βλέπουν πολύχρωμες σαλάτες ή φαγητά, φτιάχνεται η διάθεση τους και τρώνε το φαγητό τους με περισσότερη όρεξη. Να θυμάστε ότι εάν τα παιδιά φτιάξουν κάτι δικό τους και τα επιβραβεύσετε για αυτό που έκαναν, τότε να είστε σίγουροι ότι θα το καταναλώσουν με περισσότερη όρεξη ξέροντας ότι είναι δικός τους διμιούργημα.
Πρωινό και υγεία Το πρωινό αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μας δίνει ενέργεια και βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση. Ξυπνήστε το παιδί σας ένα τέταρτο νωρίτερα, για να προλάβετε να του ετοιμάσετε το πρωινό του πριν φύγει για το σχολείο ή το νηπιαγωγείο. Φτιάξτε του π.χ. μια φρυγανιά με μέλι και λίγο βούτυρο λάιτ μαζί με 1 φλιτζάνι γάλα ή 1 φλιτζάνι γάλα μαζί με λίγα δημητριακά ή 1 κουλούρι με σουσάμι και 1 λεπτή φέτα κέικ κ.α. Υπάρχουν πολλές επιλογές για πρωινό. Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα πλούσιο πρωινό , ώστε να βλέπει γεμάτο το τραπέζι . Στα παιδιά αρέσουν να βλέπουν ποικιλία με διάφορα εδέσματα , γεμάτο με διάφορα χρώματα και έτσι έχουν περισσότερη όρεξη για να το καταναλώσουν. Εάν του ετοιμάσετε ένα πλούσιο πρωινό, τότε στο σχολείο την ώρα του διαλείμματος, θα φάει μια μέτρια ποσότητα κολατσιού π.χ. ένα τοστάκι ή 1 κουλούρι με σουσάμι ή 1 φρουτάκι κ.α. Θα καταναλώσει δηλαδή για δεκατιανό, όση ποσότητα χρειάζεται ο οργανισμός του, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου, καθώς εάν δεν έτρωγε πρωινό, σίγουρα θα έτρωγε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα στο δεκατιανό γεύμα.
Δυσκολία στο να καταναλώσει συγκεκριμένα τρόφιμα.
Εάν δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας να καταναλώσει ένα συγκεκριμένο φαγητό που έχετε φτιάξει εκείνη την ημέρα το οποίο δεν του αρέσει, τότε μην το πιέσετε. Αφήστε το πιάτο στο τραπέζι μαζί με τα συνοδευτικά που έχετε ετοιμάσει (σαλάτα, ψωμί τυρί κ.α.) , το παιδί κάποια στιγμή από μόνο του θα θελήσει να φάει έστω 2-3 κουταλιές, όταν πλέον καταλάβει, ότι αυτό το φαγητό τρώει όλη η οικογένεια και δεν είναι εθικτό να φτιάχνονται διαφορετικά φαγητά για το καθένα. Θα πρέπει να κάνετε μια συζήτηση με το παιδί και να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι δε γίνεται να καταναλώνουμε μόνο ό, τι μας αρέσει π.χ. μόνο κρέας κάθε μέρα επειδή μας αρέσει το κρέας, αλλά αν θέλουμε να αναπτυχθούμε σωστά ,πρέπει να καταναλώνουμε και άλλα τρόφιμα στο διαιτολόγιο μας και ας μην είναι τα αγαπημένα μας. Εναλλακτική λύση αποτελούν οι διάφορες επιλογές που υπάρχουν αν το παιδί δεν τρώει μεμονωμένα κάποια τρόφιμα. Π.χ. αν υπάρχει δυσκολία στο να καταναλώσει κάποια λαχανικά τα οποία βρίσκονται σε ξεχωριστό πιάτο , τότε μπορείτε να του φτιάξετε π.χ. μακαρόνια με σάλτσα και ψιλοκομμένα λαχανικά οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα καταναλώσει τα λαχανικά μαζί με τα μακαρόνια και έτσι συμπληρώνει ευχάριστα το γεύμα του με ποικιλία λαχανικών.
{module 60}
Συνεχίζεται…