Υγεία - Ψυχολογία

Παιδικός Στραβισμός & Αντιμετώπιση

Στραβισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία τα δυο μάτια δεν είναι παράλληλα το ένα με το άλλο. Το ένα μάτι κοιτάει ευθεία σε ένα αντικείμενο, ενώ το άλλο κοιτάει σε άλλη κατεύθυνση. Το στραβίζον μάτι μπορεί να αποκλίνει (να κοιτάει προς τα έξω), να συγκλίνει (να κοιτάει προς τη μύτη), ή μπορεί να φεύγει προς τα κάτω ή προς τα πάνω.

Ο στραβισμός μπορεί να είναι συνέχεια εμφανής (σταθερός) ή να εμφανίζεται κατά διαστήματα (διαλείπων) και μπορεί να αλλάζει όταν κοιτάμε ένα αντικείμενο από διαφορετικές αποστάσεις. Ένας λανθάνων (όχι εμφανής) στραβισμός ελέγχεται από τον εγκέφαλο και τους μύες των ματιών.

strabismos paidi1

Πώς θεραπεύεται ο στραβισμός σε ένα παιδί?
Επειδή πολλές φορές ο στραβισμός οφείλεται σε διαθλαστική ανωμαλία (κυρίως υπερμετρωπία) το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η μέτρηση και των δύο ματιών για να δούμε αν το παιδί χρειάζεται γυαλιά. Στην περίπτωση που όντως τα χρειάζεται, τότε τα συνταγογραφούμε και παρακολουθούμε το παιδί σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι να δούμε αν κάποιο μάτι έχει αμβλυωπία (‘τεμπέλικο’ μάτι). Σε αυτήν την περίπτωση η θεραπεία που εφαρμόζουμε είναι η κάλυψη του καλού ματιού για ορισμένες ώρες κάθε μέρα με σκοπό να αναγκάσουμε το ΄τεμπέλικο’ μάτι να δουλέψει περισσότερο. Αυτή η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και για να είναι επιτυχής, είναι απαραίτητη η συνεργασία των γονιών, ώστε το παιδί να φοράει τα ειδικά αυτοκόλλητα καλύμματα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αφού αναταχθεί η αμβλυωπία και δούμε ότι με τα γυαλιά δε διορθώνεται ο στραβισμός, τότε προσφεύγουμε στη λύση της εγχείρησης. Μετά την επέμβαση τα γυαλιά (εάν είχαν δοθεί) θα πρέπει να συνεχίσουν να φοριούνται. Η επέμβαση γίνεται για να διορθωθεί εκείνος ο υπολειπόμενος στραβισμός που δε μπορεί να διορθωθεί με τα γυαλιά. Μερικές φορές η κάλυψη των ματιών μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί.

<<Πηγή>> http://medicaltv.eu