Υγεία - Ψυχολογία

Τι Χρειάζονται Τελικά τα Σημερινά Παιδιά…

«Οδηγίες χρήσεως» για το πιο πολύτιμο αγαθό της ζωής μας προς όλους τους γονείς….

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται σταθερά αυξανόμενος λόγος για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού και την ενασχόληση με αυτό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων γονιών έχει καταλάβει πλέον ότι το να γεννάς ένα παιδί είναι μια φυσική διαδικασία και ένα θαύμα της φύσης, το να το μεγαλώνεις όμως κρύβει αρκετά μυστικά, δυσκολίες και κινδύνους.

aisiodokso paidi

Όπως σε όλες τις δραστηριότητες χρειάζονται ορισμένες τεχνικές, έτσι και στο μεγάλωμα των παιδιών μερικές βασικές αρχές παιδαγωγικής και ψυχολογίας έχουν με τα χρόνια ξεχωρίσει μεταξύ των άλλων για την αξία τους στην ανάπτυξη παιδιών με υγιείς και δυνατές προσωπικότητες. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε κάποιες από αυτές, ώστε να νιώσετε πιο ασφαλείς και προετοιμασμένοι σχετικά με τη στάση που κρατάτε απέναντι στα παιδιά σας.

1. Συνέπεια

Το βασικότερο που μπορεί να κάνει ένας γονιός στην προσπάθειά του να «χτίσει» ένα γερό και σταθερό χαρακτήρα, είναι να είναι συνεπής σε όσα λέει και κάνει. Το παιδί μπερδεύεται όταν κανείς δεν ακολουθεί αυτά που έχει πει, όταν άλλα υπόσχεται και άλλα πραγματοποιεί, όταν το απειλεί συνεχώς με τιμωρία και η τιμωρία δεν έρχεται ποτέ. Επιπλέον, τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που νομίζουμε και πάντοτε συγκρίνουν αν η δική μας συμπεριφορά ταιριάζει με τα όσα λέμε σε εκείνα ότι πρέπει να κάνουν για να είναι «καλά παιδιά». Γιατί να πλύνει το παιδάκι μας κάθε βράδυ τα δόντια του, όταν εμείς δεν το κάνουμε ποτέ?

2. Ειλικρίνεια

Τα παιδιά χρειάζονται αλήθειες. Δεν είναι ανάγκη να πιστεύουν πως γνωρίζουμε τα πάντα, γιατί κανείς δε γνωρίζει τα πάντα. Τα ψέματα και η απόκρυψη πραγμάτων, απλώς θα μας κάνουν να χάσουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια τους και να μη μας ξαναπιστέψουν. Πιθανότατα χρειάζεται ιδιαίτερος τρόπος να τους εξηγήσουμε το καθετί, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θέλουν να ξέρουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ρωτούν συνεχώς…

3. Επιβράβευση

Βρίσκουμε πάντα το καλό στη συμπεριφορά τους και το αναδεικνύουμε. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση τα παιδιά μας να «κλειδώσουν» στην ιδέα ότι δεν κάνουν τίποτα καλά. Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που καλλιεργείται πρωτίστως από τους γονείς και είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να τα βγάλει κανείς πέρα στις δυσκολίες της ζωής.

4. Τα αφήνουμε να κάνουν λάθος

Δεν πειράζει αν κάνουν λάθος κάποιες φορές. Όλοι κάνουμε. Η προσπάθεια είναι αυτή που έχει την αξία και πρέπει να μάθουν να χάνουν. Είναι τα παιδιά μας και στα μάτια μας είναι τέλεια, αυτό με τίποτα όμως δε σημαίνει ότι είναι όντως αλάνθαστα ή καλύτερα από τους άλλους. Στην ενήλικη ζωή άλλωστε, θα πρέπει να ξέρουν πότε να παραδέχονται ότι έσφαλαν.

5. Όρια

Δε ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε οι γονείς και συνεπώς οι υπεύθυνοι για τη διαπαιδαγώγησή τους. Τα παιδιά δεν κάνουν ό, τι θέλουν, ούτε λειτουργούν χωρίς οι πράξεις τους να έχουν καθόλου συνέπειες. Τα μαθαίνουμε ότι έχουν, όπως κι εμείς, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Τα τιμωρούμε αν αυτό χρειαστεί, αλλά με τρόπο λογικό και σχετικό με το «παράπτωμά» τους.

6. Έκφραση της αγάπης

Τελευταία και πιο σημαντική αρχή είναι η απεριόριστη, καθημερινή και άφθονη έκφραση της αγάπης μας. Μάθετε το παιδάκι να εκφράζεται κι εκείνο, να δίνει αγάπη, χαρά, αγκαλιά. Χαϊδέψτε το, δείξτε του πόσο σημαντικό είναι για εσάς, καλλιεργήστε τη ζεστασιά στο σπίτι σας και δείξτε του ότι η αγάπη και η φροντίδα μπορούν να ανοίξουν πολλές πόρτες.

Κατερίνα Ζήση
Ψυχολόγος κέντρου «ΣΤΗΡΙΞΙΣ»
www.heraklion-stiriksis.gr

<<Πηγή>> http://www.radiofamily.gr