Πώς ξεκίνησε το έθιμο του Νονού – Μύθοι και Πραγματικότητες!
Σύμφωνα με την Εκκλησία και τη Βίβλο νονός είναι ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει να γίνει πνευματικός πατέρας ή μητέρα ενός παιδιού. Αυτό σύμφωνα με την εκκλησία μας σημαίνει δύο πράγματα. Η πνευματική καθοδήγηση του παιδιού αλλά και φροντίδα του παιδιού σε περίπτωση που συμβεί κάτι στους γονείς.
Πώς ξεκίνησε το έθιμο του νονού
Το έθιμο του νονού ξεκίνησε από τη Ρώμη και αρχικά οι νονοί ονομάζονταν patronus που στα λατινικά σημαίνει προστάτης. Αρχικά ο νονός ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο απευθυνόταν ένα παιδί μεγαλώνοντας σε κάθε πρόβλημα που είχε σχετικό με την πνευματική του εξέλιξη και την πίστη του. Η νονά και ο νονός πρέπει να φροντίζουν να είναι τα πνευματικά τους παιδιά υγιή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά Η νονά και ο νονός πρέπει να φροντίζουν να είναι τα πνευματικά τους παιδιά υγιή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Κάντε Πάσχα στα πιο Όμορφα και Γραφικά Χωριά της Ελλάδας.
Ποιος μπορεί να γίνει νονός
Σύμφωνα με την Καθολική και Ορθόδοξη εκκλησία νονός μπορεί να γίνει κάποιος που έχει συμπληρώσει το 16ο χρόνο της ηλικίας του, έχει βαφτιστεί ο ίδιος, δεν έχει ποινικά αδικήματα στο ιστορικό του και δεν είναι ο βιολογικός πατέρας ή μητέρα του παιδιού. Σύμφωνα με την παράδοση ένα παιδί μπορεί να έχει μέχρι τρεις νονούς. Συγκεκριμένα το κορίτσι πρέπει να έχει δύο νονές και έναν νονό ενώ το αγόρι μπορεί να έχει δύο νονούς και μια νονά.
Μύθοι και Πραγματικότητες
Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση τα παιδιά που έχουν βαπτιστεί από τον ίδιο άνθρωπο, θεωρούνται συγγενείς. Γι αυτό και αρκετοί φροντίζουν να βαπτίζουν μόνο αγόρια ή μόνο κορίτσια. Αυτό σύμφωνα με την Εκκλησία δεν ισχύει. Αυτονόητο ωστόσο θεωρείται το γεγονός πως ο νονός δεν μπορεί να συνάψει σχέσεις με το βαφτιστήρι. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τους κουμπάρους. Οι γονείς δηλαδή του παιδιού δεν μπορούν να συνάψουν σχέσεις με τον νονό και την σύζυγο του. Στην περίπτωση μάλιστα που συμβεί ένας τέτοιος γάμος η Εκκλησία θα τον θεωρήσει άκυρο και ο κληρικός που θα τον έχει επιτελέσει θα καθαιρεθεί. Προσοχή λοιπόν σε όσους και όσες σκοπεύετε να γίνετε Νονοί και Νονές γιατί πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή υπόθεση που ξεπερνά τη λαμπάδα και το χαρτζιλίκι.
Για αυτό το θέμα δείτε και παλαίοτερη δημοσίευσή μας με θέμα “Οι Υποχρεώσεις Του Νονού & Της Νονάς”
Επιμέλεια: https://www.olagiativaptisi.gr
Πηγές: http://spirossoulis.com, http://www.dogma.gr. Φωτογραφία: George Kendristakis Photography