Διατροφή -Συνταγές

Όλη η Αλήθεια για την Ζάχαρη…

Όλοι μας λατρεύουμε τη ζάχαρη και τη γλυκιά της γεύση. Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει κάθε χρόνο πάνω από 40 κιλά ζάχαρη.Η ζάχαρη βρίσκεται <<κρυμμένη>> σε έτοιμα φαγητά, στα παγωτά, στις σοκολάτες και τα αναψυκτικά.Ζάχαρη προσθέτουμε επίσης στον καφέ και στα γλυκά του σπιτού. 

Τι εστί ζάχαρη

Η πρώτη πηγή ζάχαρης ήταν το ζαχαροκάλαμο, το οποίο αρχικά ήταν γνωστό μόνο στους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η κύρια εξάπλωσή του στην Ευρώπη έγινε κυρίως από τους Άραβες τον 8ο αιώνα μ.Χ και στην Αμερική έφτασε τον 16ο αιώνα .Έτσι λοιπόν σταδιακά η ζάχαρη εξαπλώθηκε και η κατανάλωσή της τα τελευταία χρόνια εκτοξεύτηκε στα ύψη.  Η ζάχαρη και οι διάφορες μορφές της  Η  ζάχαρη είναι υδατάνθρακας όπως και το άμυλο. Βρίσκεται σε διάφορες μορφές όπως σουκρόζη, λακτόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι η πιο απλή μορφή της ζάχαρης. Είναι βασικό συστατικό του αμύλου που περιέχεται στις πατάτες, το ρύζι, τα προιόντα ολικής, δημητριακά, ζυμαρικά. Η γλυκόζη χαρακτηρίζεται ως ζάχαρο του αίματος και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, στον εγκέφαλο και στην καρδιά.  Η λευκή ζάχαρη υφίσταται μεγάλη βιομηχανική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά και να έχει γίνει καθαρή πηγή θερμίδων. 

Κατανάλωση ζάχαρης και τι προκαλεί 

  • Τερηδόνα  Η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια και δημιουργεί τερηδόνα.Για αποφυγή της δημιουργίας τερηδόνας συστίνεται περιορισμός τροφών και ποτών πλούσιων σε ζάχαρη μεταξύ των γευμάτων σας. 
  • Παχυσαρκία  Η κατανάλωση της μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη είναι πλούσια σε θερμίδες και αρκετά εύγεστα όπως το κέικ, η σοκολάτα, τα γλυκά, και είναι αρκετά εύκολο να τα καταναλώσουμε. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση αναψυκτικών (1 κουτάκι αναψυκτικό π.χ coca cola περιέχει 3κ.σούπας ζάχαρη, 1κ.γλυκού περιέχει 15 θερμίδες και 5 γραμμάρια ζάχαρης) 

Προκαλεί η ζάχαρη διαβήτη;

Η κατανάλωση της ζάχαρης δεν προκαλεί από μόνη της διαβήτη. Ο διαβήτης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως περιβαλλοντικοί και γενετικοί. Η αύξηση του βάρους και η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει την πιθανότητα για την ανάπτυξη διαβήτη. Μια μέτρια κατανάλωση ζάχαρης είναι αρκετή για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας αισθάνοντας την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης .Η κατανάλωση της ζάχαρης θα πρέπει να αποτελεί το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Μην υπερβαίνετε τα 3-4 κ.γλυκού ζάχαρης ημερησίως στους καφέδες, περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

3 tips για την μείωση της ζάχαρης από τη διατροφή σας

  • Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγεται τρόφιμα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών και ζάχαρης στους καφέδες.
  • Αν πίνετε πολλούς καφέδες να τους πίνετε μέτριους (1κ.γλυκού) ή προσπαθείστε να μειώσετε τους καφέδες μέσα στην ημέρα.

Τι να προτιμήσουμε στη διατροφή μας για να περιορίσουμε τη ζάχαρη

Καταναλώστε: Δημητριακά ολικής ή βρώμης, Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κρακεράκια ολικής, φυσικούς χυμούς, γάλα, γιαούρτι, τυριά χαμηλά σε λιπαρά, Αρκετό νερό τουλάχιστον 1 λίτρο ημερησίως, μέλι, μαρμελάδα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, Μειώστε την ποσότητα ζάχαρης σε ροφήματα, χρησιμοποιήστε τεχνητά γλυκαντικά.

<<Συντάκτης>> Νικολέτα Καψωριτάκη, Πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ειδικός συνεργάτης olagiatogamo.gr