Διατροφή -Συνταγές

Συμβουλές Διατροφής για “άριστα” στις Εξετάσεις

Οι εξετάσεις πλησιάζουν και ένας “κόμπος” στο στομάχι βασανίζει τους μαθητές από το άγχος και την αγωνία. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι σίγουρα απαραίτητη ενώ δίνει στο μαθητή τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είναι υγιής, γερός και διαυγής! Το τι τρώμε, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη νοητική μας απόδοση, άρα καλό είναι να δίνουμε προσοχή, ιδιαίτερα τις δύσκολες μέρες των εξετάσεων Ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο των μαθητών οπωσδήποτε. Μια ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει το στρες σύμφωνα με τους επιστήμονες άρα θα πρέπει να αποφεύγεται. Μια ακόμη μελέτη έδειξε ότι κάτω από την πίεση της επερχόμενης εξέτασης, οι μαθητές καταναλώνουν σνακ με λιπαρά και πολλή ζάχαρη κάτι που τους κάνει αντιπαραγωγικούς.

Μικρές συμβουλές

– Ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες έχει το μέλι και η σοκολάτα, αφού αυξάνουν τις δυνατότητες απομνημόνευσης. Προτιμήστε τα κάθε πρωί, μαζί με το πρωινό σας.

– Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να εξασφαλίσετε την αποδοτικότητα σας. Τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης.

– Επιλέξτε επαρκείς ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως εσπεριδοειδή, ντομάτες, πράσινες πιπεριές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδιο, μήλο και πορτοκάλι.

– Πίνετε άφθονα υγρά και ιδιαίτερα νερό. Το πράσινο τσάι και το χαμομήλι θα βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό.

– Ο καφές αλλά και τα ροφήματα με καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένων αναψυκτικών τύπου κόλα να καταναλώνονται με μέτρο.

– Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση τροφίμων όπως άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι και όσα περιέχουν πολλή ζάχαρη. Αντικαταστήστε τα με καφέ ρύζι, σιτάρι ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

– Τρόφιμα όπως το άπαχο γάλα, το γιαούρτι αλλά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β12, Β6 και φολικό οξύ έχουν αντίστοιχες ιδιότητες για τη μνήμη.

– Iδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ’ επέκταση την απόδοσή του την ημέρα των εξετάσεων.

– Την ημέρα των εξετάσεων, ο μαθητής δεν πρέπει να ξεκινήσει τις εξετάσεις του με άδειο στομάχι γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από τα επιθυμητά, αφού μπορεί να νιώσει ζαλάδα ή αδυναμία.

– H δίαιτα είναι σίγουρα απαγορευτική κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων.

– Αξίζει να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στο ginseng. Πρόκειται για ένα βότανο με θετική δράση στη διάθεση, στην προσοχή και στην πνευματική απόδοση. Εκτός του ότι βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης.

H υγιεινή διατροφή είναι το στοιχείο “κλειδί” στην πνευματική εγρήγορση, άρα δώστε της την ανάλογη σημασία και εκείνη θα σας επιβραβεύσει…

Καλή Επιτυχία από το www.olagiativaptisi.gr

<<Πηγή>> Cosmo.gr