Υγεία - Ψυχολογία

Ποια Είναι τα 7 Βήματα για την Τεχνική Τιμωρίας;

Πώς λειτουργεί η τεχνική; Κάθε βήμα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τηρείται ευλαβικά. 

alt

1. Η προειδοποίηση  Η πεντάχρονη κόρη σας κλώτσησε τον τρίχρονο αδερφό της δυνατά στο πόδι. Το πρώτο βήμα είναι να την προειδοποιήσετε. Πηγαίνετε προς το μέρος της, κατεβαίνετε στο επίπεδό της και την κοιτάζετε στα μάτια. Έχετε φωνή σοβαρή και αυστηρή και πείτε της «Αυτή η συμπεριφορά δεν επιτρέπεται. Δεν πρέπει να κλωτσάς τον αδερφό σου. Πρέπει να είσαι ευγενική στους άλλους. Αν το ξανακάνεις, θα πας στη θέση άτακτων παιδιών». Δώστε της μια προειδοποίηση και μετά απομακρυνθείτε. Μην περιμένετε την αντίδρασή της. 

2. Η θέση των άτακτων  Μετά από 1 λεπτό, η κόρη σας κλωτσάει ξανά τον αδερφό της. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πηγαίνετε στη θέση των άτακτων παιδιών και την βάζετε να καθίσει. Η θέση αυτή είναι καλό να μην βρίσκεται σε κάποιο δωμάτιο, αλλά να είναι ένα σημείο ουδέτερο όπως πχ στο χωλ ή ένα σκαλί. 

3. Η εξήγηση  Εξηγήστε της γιατί την βάλατε εκεί. Κατεβείτε στο επίπεδό της και πείτε της «Δεν πρέπει να κλωτσάς τον αδερφό σου και κανέναν άλλον. Δεν πρέπει να χτυπάμε κανέναν άνθρωπο. Αυτή είναι η συμπεριφορά δεν επιτρέπεται. Τώρα θα καθίσεις εδώ για 5 λεπτά να σκεφτείς τι έκανες». Τα λεπτά είναι ανάλογα με την ηλικία. Το παιδάκι δύο ετών θα καθίσει 2 λεπτά και το παιδάκι τριών 3 λεπτά. 

4. Απομακρυνθείτε  Μην μπείτε σε συζήτηση μαζί της, ό,τι κι αν κάνει ή λέει. Αν σηκωθεί βάλτε την πίσω μέχρι να κάτσει. (μπορεί αυτό να χρειαστεί να το κάνετε αρκετές φορές) 

5. Πηγαίνετε πίσω και εξηγήστε της  Πείτε της γιατί κάθισε εκεί. 

6. Η συγνώμη  Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά πάτε στην κόρη σας και πείτε της «θέλω να μου πεις συγνώμη» όταν πει συγνώμη ρωτήστε την γιατί ζητάει συγνώμη (για να βεβαιωθείτε ότι κατάλαβε τι λάθος έκανε). 

7. Λήξτε το  Μόλις πει συγνώμη πείτε της «σ’ευχαριστώ» χρησιμοποιώντας πιο ψηλό και γλυκό τόνο φωνής. Αγκαλιάστε την και φιλήστε την. Φωνάξτε την να κάνετε παρέα όπως πριν.  

Τα όρια δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά και τα μαθαίνουν ποιο είναι το σωστό. Εσείς αποφασίζετε ποια συμπεριφορά είναι μη αποδεκτή και τι κανόνες χρειάζεστε σαν οικογένεια. 

 

Γράφει η Σάντυ Κουτσοσταμάτη

<<Πηγή>> missbloom.gr