Διατροφή -Συνταγές

Σακχαρώδης Διαβήτης στα Μικρά Παιδιά

{module 114}

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 είναι ο συνηθέστερος τύπος  διαβήτη στα μικρά παιδιά. Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε διαταραχές της έκκρισης της ινσουλίνης. Τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη είναι πολυουρία, πολυδιψία,απώλεια  βάρους, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία και προβλήματα συμπεριφοράς. Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται αγωγή με χορήγηση ινσουλίνης και πρέπει να γίνεται συνέχεια έλεγχος υπογλυκαιμίας και να αποφεύγονται τυχόν υπογλυκαιμικά επεισόδια. Ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί πρόκληση για το παιδί και την οικογένεια καθώς ένα παιδί είναι πολύ δύσκολο να πειθαρχήσει και να ακολουθήσει κάποιους κανόνες που επιβάλλει η νόσος και ιδιαίτερα στα χρόνια της εφηβείας όπου διαμορφώνει το χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του, θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δυστυχώς δε θεραπεύεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η σωστή ρύθμιση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα χορηγώντας τη κατάλληλη ινσουλίνη και ακολουθώντας το ανάλογο διατροφικό πλάνο(που είναι εξατομικευμένο για κάθε άτομο ξεχωριστά). Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι: υπογλυκαιμία και κετοξέωση,επιπλοκές στα διάφορα όργανα που γίνονται εφόσον περάσουν αρκετά χρόνια από την έναρξη της ασθένειας π.χ.επιπλοκές στα μάτια, προβλήματα με τα νεφρά, έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.

Όσον αφορά τη γλυκόζη είναι η βασική πηγή ενέργειας του ανθρώπινου σώματος και μας είναι απαραίτητη για να μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός μας. Η γλυκόζη λοιπόν απορροφάται από το έντερο και κυκλοφορεί στο αίμα . Έτσι μπορεί να φθάσει σε όλα τα μέρη του σώματος . Η περίσσεια γλυκόζης αποθηκεύεται στο συκώτι με την μορφή γλυκογόνου  Οι φυσιολογικές τιμές γλυκόζης στο αίμα είναι 60-120 mg/dl. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν κάτω από τα 60 mg/dl τότε έχουμε υπογλυκαιμία. Η κύρια ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της είναι η ινσουλίνη. Υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης προκαλεί υπογλυκαιμία, ενώ αντίθετα έλλειψη ινσουλίνης προκαλεί υπεργλυκαιμία.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι:

  • αδυναμία
  • υπνηλία
  • σύγχυση
  • πείνα
  • αυξημένες καρδιακές σφίξεις
  • το παιδί είναι ιδρωμένο και ανήσυχο.

Τα αίτια της υπογλυκαιμίας είναι:

  • Υπερβολική δόση ινσουλίνης
  • Το παιδί μπορεί να καθυστερήσει ή να χάσει κάποιο γεύμα
  • Να τρώει πολύ λίγο σε σχέση με την ινσουλίνη που παίρνει
  • Να ασκείται υπερβολικά

Αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας

Αν η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει χάσει τις αισθήσεις του τότε θα πρέπει να δώσετε στο παιδί να φάει κάτι πλούσιο σε γλυκόζη π.χ.μέλι, κέικ, πορτοκαλάδα, σκέτη ζάχαρη. Εάν δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του τότε δεν χρειάζεται να του δώσετε κάτι να φάει ή να πιεί. Στη περίπτωση αυτή χορηγείτε ένεση γλουκαγόνης (την οποία σας την συνταγογραφεί ο γιατρός σας) και το πάτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι τα παιδιά  με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν φυσιολογικοί άνθρωποι και όχι σαν άτομα με κάποια ιδιαιτερότητα ώστε να νιώθουν  ότι δε διαφέρουν από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Ακολουθώντας με ευλάβεια τις οδηγίες του γιατρού και του διαιτολόγου και  με την καθοδήγηση των γονέων μπορούμε να κάνουμε τη ζωή των παιδιών αυτών όσο γίνεται πιο ευχάριστη. Όσον αφορά το διατροφικό πλάνο χρειάζεται προσοχή στην κατανομή των υδατανθράκων. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα γεύματα μας ανάλογα με τις δόσεις ινσουλίνης που κάνουμε. Οι απλοί υδατάνθρακες  είναι οι υδατάθρακες που απορροφώνται πιο γρήγορα από το σώμα μας σε σχέση με τους σύνθετους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να ανεβάζουν πιο γρήγορα το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Οπότε στόχος μας είναι ο σχεδιασμός διαιτολογίου και η κατανομή σύνθετων υδατανθράκων οι οποίοι απορροφώνται με πιο αργούς ρυθμούς από τον οργανισμό και έτσι ελέγχεται καλύτερα το σάκχαρο του αίματος. Απλοί υδατάνθρακες είναι οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα γλυκά,το μέλι, τη ζάχαρη, σοκολάτες, μαρμελάδες  κ.α. Σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ζυμαρικά,ρύζι, πατάτες κ.α . Προτιμήστε προιόντα ολικής αλέσεως με αυξημένες φυτικές ίνες που βοηθάνε στην πέψη και το μεταβολισμό σας .

{module 60}