Εγκυμοσύνη

Ποιες είναι οι Aπαιτήσεις της Eγκύου σε Mέταλλα;

{module 61}

Χρειάζεται επιπλέον 400mg ασβεστίου την ημέρα. Εφ’ όσον οι ημερήσιες ανάγκες της γυναίκας σε ασβέστιο πριν την εγκυμοσύνη είναι 800 mg η συνολική ημερήσια ανάγκη σε ασβέστιο κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 1200 mg δηλαδή περίπου 50% αύξηση. Το επιπλέον ασβέστιο  χρειάζεται κυρίως για το σχηματισμό των οστών του εμβρύου.

Ένα γάλα περιέχει 270mg ασβεστίου. Επομένως αν η έγκυος παίρνει ασβέστιο μόνο από γάλα περιέχει 4-5 ποτήρια γάλα ημερησίως. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο είναι μικρά ψάρια, γιαούρτι, δημητριακά και λαχανικά. Οι ανάγκες της εγκύου σε σίδηρο αυξάνουν πολύ και αυτό γιατί αυξάνεται ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων της μητέρας κατά 30%. Ο σίδηρος χρειάζεται όχι μόνο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία ερυθροκυττάρων του κυήματος αλλά και για να αποθηκευτεί στο συκώτι ο σίδηρος που θα του χρειαστεί μετά τη γέννηση του.

Για την κάλυψη των αναγκών χρειάζονται 30-60mg σιδήρου την ημέρα. Ακόμη και η πιο ικανοποιητική διατροφή της εγκύου δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο. Γι’ αυτό μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζεται επιπρόσθετος σίδηρος ή δισκία. Η έγκυος γυναίκα πρέπει να έχει επαρκή πρόσληψη και σε όλα τα άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα πλήρες διαιτολόγιο που περιέχει τρόφιμα απ’ όλες τις κατηγορίες τροφίμων.

<<Συντάκτης>>  Αντώνης Καφάτος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

<<Πηγή>> Υγεία και διατροφή στη περίοδο της εγκυμοσύνης και πρώτο εξάμηνο της βρεφικής περιόδου.