Υγεία - Ψυχολογία

Το Εμβόλιο της Γρίπης

Κάθε χρόνο τέλος Σεπτεμβρίου με τέλη Οκτωβρίου κυκλοφορεί το εμβόλιο κατά της γρίπης, το επονομαζόμενο “εποχικό“. Επειδή ο ιός της γρίπης προκαλείται από διαφορετικούς τύπους στελεχών, που μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο, υπάρχει λόγος το παιδί να χρειάζεται να εμβολιάζεται κάθε χρόνο.Η γρίπη είναι μία ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και γι’ αυτό ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται έγκαιρα και στην αρχή του φθινοπώρου. Επίσης, από την ημέρα του εμβολιασμού χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να αρχίσει η προστασία του παιδιού από τη γρίπη.Το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει το παιδί από το κοινό κρυολόγημα ή τις κοινές ιώσεις, παρόλο που μερικά από τα συμπτώματά τους μοιάζουν μεταξύ τους.

embolio

Για την περίοδο 2013-14 τα παιδιά από 6 μηνών μέχρι και 8 χρόνων που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης τα προηγούμενα χρόνια, χρειάζονται μόνο μία δόση από το φετινό εμβόλιο. Όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου θα πρέπει να κάνουν 2 δόσεις και η μία δόση από την άλλη να απέχει τουλάχιστον 4 εβδομάδες.Ακόμη, όσα παιδιά δεν έχουν κάνει 2 ή περισσότερες δόσεις του εποχικού εμβολίου μετά τον Ιούλιο του 2010 θα πρέπει φέτος να κάνουν 2 δόσεις.

Το εμβόλιο γίνεται με ένεση μέσα στους μύες όπως όλα τα εμβόλια.Όπως ισχύει για όλα τα εμβόλια, το παιδί πρέπει πρώτα να εξεταστεί από τον παιδίατρο ώστε να μην έχει πυρετό ή άλλη ασθένεια για την οποία θα αναβληθεί προσωρινά η εμβολιαστική πράξη.Οι μητέρες που θηλάζουν αλλά και τα μωρά τους μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.Οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Σε ποσοστό πάνω από 90% δεν υπάρχουν παρενέργειες από τον εμβολιασμό της γρίπης.Ελαφρύς πονοκέφαλος, πόνος στο σημείο της ένεσης, γενικευμένο αίσθημα αδιαθεσίας ή πυρετός, συνήθως εξαφανίζονται χωρίς αγωγή σε μία με δύο μέρες.

<<Πηγή>> www.tlife.gr