Νέοι Γονείς

Οικογενειακή Υπόθεση: Η Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να σερφάρουν περισσότερες από δέκα φορές την ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αρκεί να τηρούν κάποιους κανόνες ασφαλείας. Ειδικά, όταν πρόκειται για τα παιδιά τους, πρέπει οι γονείς να είναι διπλά προσεκτικοί.Παρακολουθώντας ένα σεμινάριο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένα από τα πρώτα πράγματα, που ακούει κανείς, είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τί αναρτούμε στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

paidia-internet

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι χρήστες, που περιμένουν πώς και πώς ένα στραβοπάτημά σας, για να το εκμεταλλευτούν.

• ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αποφύγετε τις γυμνές φωτογραφίες των βρεφών και των μωρών σας. Είναι δεδομένο ότι για τους περισσότερους δεν είναι μία πρόστυχη εικόνα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και εκείνες οι διαταραγμένες προσωπικότητες, που θεωρούν μία γυμνή φωτογραφία ενός μωρού καλύτερη και πιο… πικαντίκη από εκείνη ενός μοντέλου.Γι’ αυτό, αν επιμένετε να παρουσιάσετε στους διαδικτυακούς σας φίλους το νεογέννητό σας ή το δίχρονο παιδάκι σας, τουλάχιστον φροντίστε η φωτογραφία, που θα αναρτήσετε να είναι με ρούχα. Επίσης, αν και για τους περισσότερους εννοείται, μην κάνετε το λάθος και «ανεβάσετε» φωτογραφία μητέρας, την ώρα που θηλάζει, που κάνει μπάνιο το μωρό και του περιποιείται την ευαίσθητη περιοχή.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ό,τι «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο, ποτέ δεν κατεβαίνει, κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να είστε προσεκτικοί στο τί αναρτάτε και τί λέτε στα social media.

• ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Τα παιδιά μεγαλώνουν και εξοικειώνονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών πολύ πιο γρήγορα απ’ό,τι το κάνατε εσείς και απ’ό,τι φαντάζεστε. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι δεν μπορείτε πια να έχετε στον υπολογιστή σας αποθηκευμένα αρχεία, που δεν θέλετε να δουν τα μικρά σας.Και δεν μιλάμε μόνο για κάτι… σόκινγκ. Εάν για παράδειγμα ο μπαμπάς της οικογένειας συνηθίζει να παρακολουθεί βίαιες ταινίες, είναι πολύ εύκολο το παιδί σας –όση ώρα το έχετε μόνο του στον υπολογιστή- να βρει μία από αυτές και ξαφνικά να προσπαθεί να αντιγράφει σκηνές.Επίσης, μην νομίζετε ότι είναι απίθανο το παιδί σας, χωρίς να το καταλάβει, να μπει σε ένα αποθηκευμένο link, να πατήσει τα κουμπιά και ως δια μαγείας είτε να σας χρεώσει είτε να σας διαγράψει ένα αρχείο ή οτιδήποτε.

Υπάρχει ένας βασικός κανόνας:
Μην αφήνετε τα παιδιά να σερφάρουν μόνα τους στο διαδίκτυο, στις μικρές ηλικίες. Είναι αθώα, αλλά έχουν και άγνοια. Με μεγάλη ευκολία μπορεί να καταστρέψουν τον υπολογιστή σας με έναν ιό, να σας διαγράψουν κάτι σημαντικό ή… ποιος ξέρει τί ακόμα.