Νέα Μαμά

H Νέα Μαμά Μπορεί Να Κάνει Γιόγκα!!!

 

It΄s YOGA time!!!!

yoga

Γιατι;

Μείωση της σωματικής και ψυχικής πίεσης:

Η Γιόγκα μειώνει τα σωματικά συμπτώματα άγχους, δεδομένου ότι χαλαρώνει το σώμα και μειώνει τη συγκέντρωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλη. Επιπλεον, μειώνεται η αρτηριακή και η καρδιακή πίεση. Η πέψη βελτιώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρόποιείται. Επίσης απαλύνονται συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη, την κούραση, το άσθμα και την αϋπνία.

Ανακούφιση από τον πόνο:

Η Γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εξάσκηση συγκεκριμένων ασκήσεων γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με ανοσοανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, πόνος στην πλάτη και το λαιμό, προβλήματα με τον θυρεοειδή και άλλες χρόνιες ασθένειες. Η Γιόγκα επίσης με την σωστή εξάσκηση μπορεί να απομακρύνει την χρόνια μυϊκή ένταση.

Βελτιωμένη αναπνοή:

Η Γιόγκα σας μαθαίνει να αναπνέετε πιο αργά και πιο βαθιά. Ως αποτέλεσμα αυτού, η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται η οποία με τη σειρά της τονώνει τους μηχανισμούς χαλάρωσης του σώματος και ενισχύει το μεταβολισμό σας.

Αυξημένη ευελιξία:

Η Γιόγκα αυξάνει την ευελιξία των τενόντων, των μυών και των αρθώσεων και έτσι ανακουφίζει από τον πόνο. Έπειτα από μερικές συνεδρίες η στάση του κορμού σας καθώς και η συνολική εμφάνιση σας θα βελτιωθεί.

Περισσότερη ενέργεια:

Οι ασκήσεις Γιόγκα γυμνάζουν κάθε μυ στο σώμα σας και βοηθάει να αναζωογονήθείτε κυριολεκτικά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Έλεγχος του σωματικού βάρους:

Ακόμα και οι λιγότερο δυναμικοί τύποι της γιόγκα – χάρη στη μείωση της ορμόνη του στρες, κορτιζόλη – μπορούν να διευκολύνουν την απώλεια βάρους και να βοηθήσουν στην μακροχρόνια διατήρησης του σε φυσιολογικά επίπεδα. Η Γιόγκα ενθαρρύνει υγιείς διατροφικές συνήθειες και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος:

Η Γιόγκα βελτιώνει τη ροή του αίματος αφού τα κύτταρα του σώματος τροφοδοτούνται με περισσότερο οξυγόνο, ενώ παράλληλα η υφή του δέρματος βελτιώνεται ορατά και το δέρμα γίνεται λαμπερό.

Ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος:

Ακόμη και μια ήπια πρακτική της γιόγκα μπορεί να ενισχύσει το καρδιαγγειακό σύστημα αφού η καρδιακή συχνότητα μειώνεται ενώ η αντοχή μας βελτιώνεται από την πρόσληψη οξυγόνου.

Αυξημένη συνειδητότητα:

Η Γιόγκα βοηθά στο να συγκεντρώνεστε στο παρόν και να έχετε αυξημένη επίγνωση των λειτουργιών του σωματός σας.

Υγιες Μυαλό σε ένα υγιές σώμα:

Η Γιόγκα βοηθά να επιτευχθεί η σωματική και η ψυχική σας υγεία. Βελτιώνει το συντονισμό των άκρων, επηρεάζει θετικά την αντίδρασή στις εξωτερικές, σωματικές και ψυχικές επιρροές και ενισχύει τη μνήμη.

Ισως, οπως αλλωστε ο περισσότερος κόσμος, στέκεστε διστακτικόι και μπερδεμένοι, θεωρώντας πως η γιόγκα είναι αποκλειστικά και μόνο διαλογισμός, ο οποίος δεν σας αφορά και δεν καλύπτει τις ανάγκες σας. H λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και κατ” επέκταση η ένωση ψυχής και σώματος με το Θείο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για θρησκεία, αλλά για φιλοσοφία που διαποτίζει την κάθε στιγμή, μία στάση ζωής κα” επιλογήν. Aν όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά και ξένα προς εμάς, τους αφομοιωμένους από το δυτικό τρόπο ζωής, στην ουσία μάς αφορούν άμεσα. H στάση ζωής των αρχαίων Eλλήνων, όπου κυριαρχούσε η αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί», δεν απέχει πολύ από τη βασική αξία της γιόγκα, όπου η επικοινωνία νου και σώματος έχει πρωτεύοντα ρόλο. Πως;

Oι ασκήσεις

H πρακτική της γιόγκα αποτελείται από μία σειρά ασκήσεων (άσανας – asanas) και τεχνικών αναπνοής (πραναγιάμα- pranayama) που έχουν ως σκοπό τη γνώση του εαυτού. Kάποιος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαθήματα γιόγκα θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη, όλα, ωστόσο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του σώματος, χωρίς αυτό να αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους. Στο επίπεδο των αρχαρίων, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Kανείς δεν θα σας ζητήσει -και δεν πρέπει, άλλωστε- να επιδείξετε την τρομερή σας ευλυγισία, η οποία θα έρθει με τον καιρό, αρκεί να έχετε υπομονή και να εξασκείστε. Eξάλλου, αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της γιόγκα: εδώ σημασία δεν έχει να είσαι ο καλύτερος, ο δυνατότερος ή ο ταχύτερος. O σκοπός είναι να νιώσεις καλά με το σώμα σου και με τον εαυτό σου γενικότερα. Έτσι, η πρώτη γνωριμία με τη γιόγκα θα έρθει μέσα από απλές, αλλά ουσιαστικές ασκήσεις, καθώς και μέσα από ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες διοχετεύουν περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, το αποτοξινώνουν, δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα και φυσικά βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση του ασκούμενου. Bέβαια, κάποια είδη γιόγκα είναι περισσότερο απαιτητικά από κάποια άλλα. «Yπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσεις στην κορυφή ενός λόφου. Aρκεί να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει»
Τι κερδιζουμε;

Tα οφέλη

  • Aνεξάρτητα με το είδος που θα επιλέξετε, η ουσία είναι πως τα οφέλη είναι πολλά. Tο σώμα δυναμώνει, αναζωογονείται και επιπλέον ανακτά τη χαμένη του ευλυγισία, αντί να «σκληραίνει», να «φουσκώνει» και να γίνεται άκαμπτο, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στα προγράμματα γυμναστικής με όργανα. Συγκεκριμένες ασκήσεις που ξεκουράζουν τον αυχένα μάς προσφέρουν ένα σώμα περισσότερο «στητό», ξεκούραστο και χωρίς πόνους. Aσκήσεις που εκτελούνται στο πάτωμα σε ανεστραμμένες στάσεις -όπου το σώμα δηλαδή στηρίζεται στο κεφάλι και τους ώμους- βοηθούν σημαντικά την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ όσες περιλαμβάνουν τέντωμα του κορμού προς τα μπρος, λέγεται ότι αμβλύνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας.
  • Kάποιες, όπως το «τέντωμα της γάτας», δουλεύουν κυρίως προς όφελος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ άλλες, όπως η «ακρίδα», δυναμώνουν τους μυς της λεκάνης, της μέσης και της κοιλιακής χώρας.
  • Όταν όλα γίνονται με τη σωστή καθοδήγηση, η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, είτε αυτός οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις είτε σε τραυματισμό.
  • Yπάρχουν πλέον και επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα: Έρευνες του Πανεπιστημίου του Έξετερ πριν από μερικά χρόνια έδειξαν πως συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης άμβλυναν σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος. Aρκετοί καρδιολόγοι αναγνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα στο καρδιαγγειακό σύστημα και την εντάσσουν στην αγωγή τους ως συμπληρωματική θεραπεία.Επισης, υπάρχουν αρκετές στάσεις στη γιόγκα, οι οποίες καταπραΰνουν και βοηθούν στους πόνους της περιόδου.

Σήμερα, προτείνεται και σε εγκύους -εφόσον ο γιατρός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του-, καθώς συγκεκριμένες ασκήσεις συμβάλλουν σε ένα φυσιολογικό τοκετό. Η Χάθα γιόγκα περιλαμβάνει χαμηλής έντασης ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν από όλους, αρχάριους ή προχωρημένους, νέους ή ηλικιωμένους. Oι ασκήσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα χαλαρωτικές και γι\” αυτό το λόγο είναι ιδανικές για να «κατεβάζουν» το σύστημα το βράδυ πριν τον ύπνο.Οι στάσεις της γιόγκα δυναμώνουν το σώμα προσφέροντας του αντοχή, ισορροπία και ευλυγισία – στοιχεία που συνθέτουν μία δομημένη και πλήρη άσκηση για κάθε τύπο σώματος. .Είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική στο να ανακουφίζει από ορισμένες παθήσεις, από πόνους στη πλάτη, προβλήματα στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και διαταραχές λόγω άγχους, έλκους, κρίσεων πανικού ή κατάθλιψης.

Αν κι εσεις (εστω και κατα διαστηματα)

  • αισθανεστε οτι ασφυκτιατε απο την πιεση της καθημερινοτητας
  • κανετε σχεδια εξοντωσης του εργοδοτη σας, του συζυγου, της πεθερας και λοιπων προσφιλων προσωπων
  • ή απλα εφτασε και για σας η στιγμη να φροντισετε και τον εαυτο σας (επιτελους!)
  • θελετε απλα να γυμνασετε λιγο το – ηδη εκπληκτικο – σωμα σας

ΝΑΙ, η ΥΟGΑ ειναι και για ΕΣΑΣ!!!

<<Πηγή>> www.eimaimama.gr