Υγεία - Ψυχολογία

Το να Γίνεις Μητέρα, Κάνει Καλό!

Αναμφίβολα η μητρότητα φέρνει μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας. Εκτός από την πληρότητα και την ευτυχία της κάνει καλό και σε άλλα πράγματα.

Όλα ξεκινούν από την εγκυμοσύνη. Το γυναικείο σώμα αλλάζει καθώς και η ψυχολογία της εγκύου. Και μετά τη γέννα, τα πάντα στη ζωή της γυναίκας είναι διαφορετικά.

 

Τα ωφέλη όμως είναι εξίσου πολλά: 

1. Η εγκυμοσύνη προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι γυναίκες που έχουν κάνει παιδιά μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας.

2. Επιβραδύνονται οι αρθριτικές νόσοι που ταλαιπωρούν τη γυναίκα από μία ηλικία και μετά.

3. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να κρατηθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Η ικανοποίηση που αισθάνεται μία μητέρα μπορεί να κατεβάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

4. Η τεκνοποίηση κυρίως από γυναίκες μεγάλης ηλικία συμβάλλει στη μακροβιότητα. Το ίδιο συμβαίνει κι αν μία γυναίκα συνεχίσει να τεκνοποιεί σε προχωρημένη ηλικία (40 ετών).

alt

5. Βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Οι περισσότερες μητέρες σταματούν να καπνίζουν τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ακόμα και αργότερα έχει σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια να σταματήσουν να καπνίζουν αφού γίνουν μητέρες.

6. Η υγιεινή διατροφή ενθαρρύνεται. Τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά, η διατροφή της γυναίκας αλλάζει. Αρχικά για να φέρει ένα υγιές παιδί στον κόσμο και έπειτα γιατί πρέπει να το ταΐζει υγιεινά.

7. Βοηθά στην οργανωτικότητα, τη διαπραγμάτευση και τη χρονοδιαχείρηση. Μία μητέρα για να τα προλάβει όλα, κυρίως αν είναι εργαζόμενη σ’ όλα τα παραπάνω πρέπει να τα καταφέρνει άψογα.

8. Ενισχύει τα αντανακλαστικά της γυναίκας και εξασκεί το μυαλό της. Επίσης η γυναίκα που γίνεται μητέρα αποκτά περισσότερες γνώσεις ακόμα κι αν δεν το επιδιώκει.

9. Τέλος, η μητρότητα κάνει μία γυναίκα περισσότερο προσεκτική και συνεπή όσον αφορά την υγεία της. Είναι μάλλον πηγαίο ένστικτο αφού νιώθει ότι πρέπει να είναι καλά για να φροντίσει τα παιδιά της. 

<<Πηγή>> περιοδικό forma.