Διατροφή -Συνταγές

Επαναστατική Καλλιέργεια Ελαιολάδου στην Κρήτη

  Αναζητώντας το αποτύπωμα του άνθρακα στο προϊόν που παράγεται από τα ελαιόδεντρα, 22 παραγωγοί από το Μεραμπέλο κατάφεραν να φτιάξουν όχι μόνο ένα βιολογικό λάδι αλλά ένα λάδι που η παραγωγή του συμβάλλει καταλυτικά στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για τους μοναδικούς ελαιοπαραγωγούς στον κόσμο που έφτιαξαν λάδι ενώ παράλληλα φρόντισαν έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά αντίθετα, εκμηδενίζοντας σχεδόν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τις δραστηριότητες τους, παράλληλα με τη φωτοσύνθεση των ελαιόδεντρα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό ισοζύγιο σε αυτές τις εκπομπές που τόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον.

alt

Μοναδικό στον κόσμο

Η Ένωση Μεραμπέλου κατάφερε με τους 22 ελαιοπαραγωγούς της να προχωρήσει στην παραγωγή λαδιού με περιβαλλοντική δήλωση, δηλαδή καταγράφοντας όλες τις εισροές και εκροές σε όλη την παραγωγική διαδικασία από το χωράφι μέχρι το ράφι. Όλη η διαδρομή αυτή καταλήγει στη δήλωση που δείχνει πόσο η παραγωγική διαδικασία επιβαρύνει ή όχι το περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό γίνεται η μελέτη του αποτυπώματος του άνθρακα. Η διαδικασία αυτή γίνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα και είναι η μοναδική φορά που το προϊόν που παράγεται καταλήγει σε τυποποίηση. Μάλιστα η Ένωση Μεραμπέλου είναι η μοναδική ΕΑΣ που κατάφερε όχι μόνο να ακολουθήσει όλα τα δύσκολα βήματα της διαδικασίας αλλά και να καταλήξει να εμφιαλώσει το λάδι σε 1600 φιάλες.   Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά. Το προϊόν αυτό δεν είναι μόνο βιολογικό, είναι κάτι περισσότερο … η παραγωγή του δεν έχει επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, επεσήμανε στο prismanes.gr η μια από τις δύο γεωπόνους που δούλεψαν σκληρά πάνω στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Λασίθι, Στέλλα Μαλλιαράκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια μας να κάνουμε τον μεσογειακό ελαιώνα μέρος της λύσης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε στους καταναλωτές ό,τι πιό επίλεκτο παράγουν κάθε χρόνο τα ελαιόδενδρα μας.

alt

Η διαδικασία καταγραφής

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με βάση πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Η Ένωση σε συνεργασία με δύο γεωπόνους, τη Στέλλα Μαλλιαράκη και Κατερίνα Αγγελάκη, καθώς και με την εταιρία Ροδαξαγρο, αλλά χωρίς καμία χρηματοδότηση και καμία υποστήριξη από κρατικό φορέα κατάφερε να πετύχει το δυσκολότερο. Έτσι από το Φθινόπωρο του 2010 μέχρι το 2012 γεωπόνοι και ελαιοπαραγωγοί παρακολουθούσαν βήμα- βήμα όλη η διαδικασία και κατέγραφαν τα πάντα με σχολαστικότητα. Η καταγραφή αφορούσε ακόμα και την ποσότητα πετρελαίου που χρειαζόταν τα αγροτικά αυτοκίνητα από και προς το χωράφι, ακόμα και το κάψιμο των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, ακόμα και τα απόβλητα των ελαιουργείων που έμπαιναν στη διαδικασία. Οτιδήποτε επιβάρυνε τη διαδικασία στα πλαίσια της παραγωγής του λαδιού καταγράφονταν για ένα και πλέον χρόνο μέχρι να παραχθεί το λάδι από 3644 ελαιόδεντρα των 22 παραγωγών.

Οι αγορές

Τελικά η τυποποίηση έγινε με έξοδα των ίδιων των παραγωγών πριν λίγους μήνες. Ο καθένας πλήρωσε 360 ευρώ προκειμένου να δει το εξαιρετικό προϊόν σε γυάλινο μπουκάλι των 750 ml. Το προϊόν αυτό μέχρι σήμερα έχει προωθηθεί μόνο σε επιλεγμένα τουριστικά μαγαζιά στην περιοχή του Λασιθίου και πωλείται προς 9,90 ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει άνοιγμα στην ξενοδοχειακή αγορά του νομού καθώς και στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, λένε οι πληροφορίες ενώ στο άμεσο μέλλον στόχος είναι οι αγορές του εξωτερικού όπου οι καταναλωτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και σέβονται ιδιαίτερα τα προϊόντα που συμβάλλουν σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ειδική παραγωγή συμμετείχαν ακόμα δύο περιοχές στην Ελλάδα, η ΕΑΣ Πεζών και η Ομάδα Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ στη Χώρα Τριφυλλίας ωστόσο καμία από τις δύο μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε τυποποίηση.

Όχι στην περιβαλλοντική επιβάρυνση

Η παραγωγή αυτού του ελαιολάδου, από την αρχή μέχρι το τέλος γίνεται με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και γενικότερα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Κάθε παραγωγός που συμμετέχει σε αυτήν την ειδική παραγωγή μπαίνει στον -μεγάλο- κόπο να σημειώνει συνεχώς ένα πλήθος από πληροφορίες για την παραγωγική του διαδικασία. Οι πληροφορίες αυτές επιτρέπουν την ακριβή αποτίμηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του κάθε ελαιώνα και από εκεί βρίσκονται και οι λύσεις και οι διέξοδοι για τη μείωσή της. Ολη αυτή η πληροφορία συγκεντρώθηκε στην «Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος» (Environmental Product Declaration – EPD) η οποία έχει «επαληθευτεί» επίσημα και έχει αναρτηθεί στο διεθνές δίκτυο www.environdec.com, όπως φαίνεται και στο σήμα επάνω στο μπουκάλι, τόνισε ο σύμβουλος ποιότητας Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Οι παραγωγοί

Τα ονόματα των 22 παραγωγών που δημιούργησαν το μοναδικό λάδι στον κόσμο που η παραγωγή του δεν επιβάρυνε το περιβάλλον και το αποτύπωμα του άνθρακα ανά μονάδα (κιλό) προϊόντος είχε αρνητικό ισοζύγιο από ο Μεραμπέλο Λασιθίου είναι : Δημήτρης Αλέξης, Μαρία Αλέξη, Νίκος Βδουκάκης, Μύρος Φρουζάκης, Δημήτρης Μαστοράκης, Θοδωρής Φαιτάκης, Δημήτρης Παυλάκης, Θοδωρής Ζουλάκης, Μιχάλης Χουρδάκης, Μαρία Γαλανη, Χαρίλαος Μαυρικάκης, Ειρήνη Κουτσάκη, Διονυσία Πλέσσα, Μαρία Λεμπιδάκη, Μαρία Πλευριτάκη, Μανώλης Ροδουσάκης, Άννα Κοσμαδάκη, Μανώλης Τζώρτζης, Ελένη Σισκάκη, Αργυρώ Μαρκάκη, Κώστας Ντινεράκης και Γιάννης Ευαγγελινάκης. 

<<Πηγή>>  prismanews.gr