Διατροφή -Συνταγές

Παγωτό και Παιδική Διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

{module 114}

Το παγωτό αποτελεί μια νόστιμη και λαχταριστή λιχουδιά για τα παιδιά ειδικά το καλοκαίρι. Βρίσκεται σε διάφορα μεγέθη όπως ξυλάκι, κυπελάκι, πύραυλος και υπάρχει μεγάλη ποικιλία γεύσεων από παγωτά όπως παγωτό γρανίτα, βανίλια, σοκολάτα, μπανάνα, σορμπέ κ.α. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για να αξιολογήσουμε σωστά την διατροφική αξία του παγωτού πρέπει να ελέγξουμε τις πρώτες ύλες από τις οποίες φτιάχνεται. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται γα την Παρασκευή του παγωτού είναι: γάλα, αυγά, κακάο βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα. Επιπλέον το παγωτό μπορεί να περιέχει σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι φρούτων ή καραμέλας ή ξηρούς καρπούς. Το παγωτό αν καταναλωθεί με μέτρο δηλαδή 1-2 φορές την εβδομάδα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για τα παιδιά.

Σύσταση του παγωτού

Το κύριο συστατικό για τα παγωτά αποτελεί το γάλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές: νωπό πλήρες, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο, σκόνη πλήρους ή αποβουτυρωμένου γάλακτος. Το παγωτό αποτελείται από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας δηλαδή πρωτεΐνες που περιέχουν αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός αλλά τα παίρνει από την τροφή. Ζωικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά αποτελούν τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Οι υδατάνθρακες υπάρχουν με τη μορφή γλυκαντικών ουσιών και λακτόζης του γάλακτος. Αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας καθώς συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η λακτόζη παίζει σημαντικό ρόλο καθώς βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου για τα παιδιά.

Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από το λίπος του γάλακτος καθώς και από κάποια άλλα στοιχεία όπως  το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος . Από το λίπος του γάλακτος αυξάνεται και η ενεργειακή αξία του παγωτού. Το λίπος μας προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D, E, K. Eπίσης περιέχει το λινολεικό οξύ το οποίο μας προστατεύει από διάφορες ασθενείες  και από το καρκίνο του μαστού. Κάποια παγωτά όμως π.χ. παγωτά παρφέ περιέχουν κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων όπως σακχαρώδης διαβήτης, άτομα με αυξημένη χοληστερίνη κ.α. Από την άλλη, τα παγωτά τύπου γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης όμως έχουν λίγα λιπαρά και σαφώς λιγότερες θερμίδες. Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για το παιδί καθώς είναι σημαντικό για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Πέρα από το ασβέστιο σε μεγάλη περιεκτικότητα στο παγωτό βρίσκεται και ο φώσφορος ο οποίος παίζει σημαντικό  ρόλο στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος το παγωτό περιέχει τις βιταμίνες Α,D,E, Β1,Β2,Β6, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.

Το παγωτό θα λέγαμε ότι είναι ένα παρεξηγημένο τρόφιμο. Παρόλο που έχει πλούσια διατροφική αξία έχει τη φήμη ότι είναι επιβλαβές για τον οργανισμό και την υγεία και αρκετά παχυντικό. Έχει χειρότερη εικόνα από αυτή που του αξίζει πραγματικά. Εαν το συγκρίνουμε με τις πίτσες του εμπορίου ή τα χάμπουργκερ θα λέγαμε ότι η περιεκτικότητα του σε λίπος και σε θερμίδες είναι λιγότερο από τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Ένα απλό ξυλάκι χωρίς επιπλέον επικάλυψη σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς έχει 150 θερμίδες σε σχέση με την πίτσα ή το χάμπουργκερ που καταναλώνουμε από απέξω.

Παγωτά τύπου λάιτ

Τελευταία κυκλοφορούν στο εμπόριο τα παγωτά τύπου λάιτ, ιδιαίτερη προσοχή όμως θα πρέπει να δίνεται στις ετικέτες των παγωτών που αναγράφονται, κυρίως στα διαβητικά άτομα:

  • Παγωτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και λίπος (0% και 0%)
  • Παγωτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης που περιέχουν όμως λιπαρά (0%)
  • Παγωτά με 0% ζάχαρη και περιορισμένα λιπαρά

Τα παγωτά όμως αυτά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Προσοχή όμως στα παγωτά τύπου λάιτ που περιέχουν επικάλυψη σοκολάτας καθώς τα συγκεκριμένα παγωτά περιέχουν αρκετές λιπαρές ουσίες. Ένα  ξυλάκι παγωτό λάιτ με σοκολάτα μπορεί να περιέχει μέχρι και 200 θερμίδες.Τα παγωτά με ελάχιστες θερμίδες είναι η γρανίτα, τα σορμπέ, η βανίλια καθώς περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά. Ελάχιστες θερμίδες έχουν και τα χύμα παγωτά με διάφορες γεύσεις φρούτων ή παγωτό γιαούρτι.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το παγωτό έχει μεγάλη διατροφική αξία, είναι ένα πλούσιο και θρεπτικό γεύμα καθώς περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μας προσφέρει μια αίσθησης δροσιάς και απόλαυσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υπερκατανάλωση του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία εάν όμως το καταναλώσουμε 1-2 φορές την εβδομάδα κάνει καλό στον οργανισμό μας και την υγεία μας.

{module 60}