Διατροφή -Συνταγές

Πόσοι από εσάς ανησυχείτε για το τι τρώει το παιδί σας;

{module 114}

Πόσοι από εσάς ανησυχείτε για το τι τρώει το παιδί σας; Εάν τρώει λίγο ή περισσότερο ή εάν όντως έχει πάρει μια σωστή διατροφική εκπαίδευση από εσάς; Πόσοι γονείς αναρωτιούνται εάν το παιδί τους μεγαλώνει σωστά διατροφικά μέσα από το οικογενειακό του περιβάλλον; Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας το παιδί;

Πολλά παιδιά θέλουν να τρώνε στο σχολείο κάτι διαφορετικό που δεν το βρίσκουν εύκαιρο στο σπίτι. Ας μη ξεχνάμε ότι όλοι μας στη παιδική μας ηλικία επηρεαζόμασταν από τους φίλους μας και θέλαμε να καταναλώνουμε ό,τι έτρωγαν και εκείνοι. Και συνήθως αυτά που κατανάλωναν δεν ήταν σε πλειοψηφία και τόσο υγιεινά. Ορισμένα σχολεία παρέχουν πρωινό και γεύμα για τα παιδιά και τα περισσότερα από αυτά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα-μενού το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία για τα παιδιά.

Σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με το φαγητό των παιδιών στο σχολείο. Τα παιδιά μαθαίνουν να εξοικειώνονται με τα υλικά και να μαγειρεύουν μαζί με τους  μάγειρες και έτσι βλέποντάς το σαν ψυχαγωγία μαθαίνουν την αξία του τροφίμου και να τρώνε σωστά.

Οι γονείς παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην διατροφική εκπαίδευση των παιδιών τους και αποτελούν πρότυπα για αυτούς. Το φαγητό και το κατά πόσο ένα παιδί τρώει υγιεινά είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Παλαιότερα μαζευόταν ολόκληρη η οικογένεια και κατανάλωνε το πρωινό τους γεύμα. Ήταν ένας τρόπος σύναξης της οικογένειας να βρίσκονται όλοι μαζί και να απολαμβάνουν το πρώτο γεύμα της ημέρας. Σήμερα τα πράγματα και οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει, λόγω φόρτου εργασίας οι περισσότερες οικογένειες καταναλώνουν το πρωινό τους στο πόδι και οι γονείς ψάχνουν τις εύκολες και έτοιμες λύσεις για τα παιδιά τους. Αυτό που τουλάχιστον θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας όσον αφορά τα γεύματα μας είναι να μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπιτικά φαγητά και να τρώει όλη η οικογένεια μαζί τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα .

Το διαιτολόγιο ενός παιδιού θα πρέπει να έχει ποικιλία γεύσεων και να είναι εμπλουτισμένο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:

  • 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές ψάρι, κοτόπουλο και λαδερά θα πρέπει να υπάρχουν κάθε εβδομάδα στο τραπέζι μας.
  • Τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα θα πρέπει το παιδί να καταναλώνει γάλα και γενικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το Ασβέστιο είναι άκρως απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.
  • Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας κυρίως το σαββατοκύριακο που υπάρχει χρόνος, φαγητά τα οποία τους αρέσουν και διασκεδάστε με την όλη διαδικασία.
  • Πάντα θα συνοδεύετε τα κυρίως γεύματα (μεσημεριανό, βραδυνό) με λαχανικά τα οποία έχουν αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς και φυτικές ίνες και κάνουν καλό στον οργανισμό.
  • Απαραίτητη τροφή για τα παιδιά θεωρούνται και  τα φρούτα τα οποία μπορούν να τα καταναλωθούν στο πρωινό, το απογευματινό ή πριν τον ύπνο.

Στρατηγικές για τους γονείς:

Εάν ένα φαγητό δεν αρέσει στο παιδί σας μην το βάζετε κάτω. Θα εξακολουθείτε να το μαγειρεύετε και να το βάζετε στο τραπέζι σας. Κάποια στιγμή το παιδί θα το δει με άλλο μάτι και ίσως του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Εάν ένα φαγητό δεν του είναι αρεστό, μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο φαγητό που να του αρέσει. Δηλαδή εάν το παιδί σας δεν τρώει κάποιο τρόφιμο όπως π.χ. μπάμιες ή σπανακόρυζο, μπορείτε να συνοδεύσετε αυτά τα συγκεκριμένα φαγητά π.χ. με κρέας που του αρέσει , και έτσι να υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να συνηθίσει το σπανακόρυζο ή τις μπάμιες και να αρχίζει σιγά σιγά να τα καταναλώνει. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα έχει συνδέσει το κρέας με το συγκεκριμένο φαγητό που δεν του αρέσει και με τον καιρό θα το συνηθίσει.

Ενημερώστε το σχολείο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, καλό θα ήταν έαν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το φαγητό οι δάσκαλοι να το γνωρίζουν.

Μη δίνετε στα παιδιά σας ανθυγιεινά σνακ, προϊόντα περιπτέρου, ζαχαρωτά κτλ διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα καταναλώσουν στο σχολείο το υγιεινό τους γεύμα που μπορεί να είναι ένα τοστ ή ένα κουλούρι αλλά θα αρκεστούν με τις λιχουδιές.

Αποφύγετε να επιβραβεύετε τα παιδιά σας με τροφές που δεν έχουν καμία διατροφική αξία και δεν τους προσφέρουν απολύτως τίποτα.1 μικρό κομμάτι σοκολάτα η 1 χούφτα ποπ κορν δεν βλάπτει εάν το καταναλώσουν 2-3 φορές την εβδομάδα αλλά σε συγκεκριμένη ποσότητα  και με μέτρο. Προτιμήστε να φτιάξετε σπιτικά γλυκά και βάλτε και τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.

Υπάρχουν πολύ ωραία εικονογραφημένα παιδικά βιβλία με τρόφιμα και εικονίτσες προσιτές για τα παιδιά. Συζητήστε μαζί τους για τη διατροφή και εκπαιδεύστε τα στην κατανάλωση των σωστών τροφίμων.

{module 60}