Εγκυμοσύνη

Οι Πρωτείνες στην Εγκυμοσύνη

{module 61}

Οι πρωτείνες είναι ένα συστατικό απαραίτητο γα την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι επιπλέον πρωτείνες στην περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζοντι για τη (1) γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου, (2) το σχηματισμό του πλακούντα, την αύξηση της μήτρας και των μαστών (3) και το ομνιακό υγρό και την αύξηση του όγκου του μητρικού αίματος.

Όι απαιτήσεις στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 30 γραμμάρια την ημέρα επιπλέον από τα 44 γραμμάτια, που χρειάζεται φυσιολογικά η γυναίκα., πρίν την εγκυμοσύνη. Αυτο αντιπροσωπεύει μια αύξηση περίπου 66%.

Οι Πρωτείνες στην Εγκυμοσύνη

Οι μισές από  αυτές τις πρωτείνες πρέπει να προέρχονται από ζωικά τρόφιμα, όπως ψάρι, κοτόπουλο, συκώτι, αυγό, γαλακτοκομικά προιόντα. Οι υπόλοιπες μισές από φυτικά τρόφιμα όπως όσπρια, δημητριακά, ψωμί, ρύζι, φυστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς, χόνδρο ή τραχανά κ.ά

Το ασπράδι του αυγού περιέχει την καλύτερη ποιότητα πρωτείνης σε σύγκριση με τις άλλες πρωτείνες. Γι’ αυτό συνιστώνται 5-6 αυγά την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι μια άλλη πλούσια πηγή πρωτείνης και ασβεστίου. Οι ημερίσιες ανάγκες σε πρωτείνη μπορούν να καλυφθούν με 100 γραμμάτια ψάρι και 200 γραμμάτια όσπρια την ημέρα.

<<Συντάκτης>> Αντώνης. Γ. Καφάτος , Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης

<<Πηγή>> Υγεία & Διατροφή στη Περίοδο της Εγκυμοσύνης  & Πρώτο Εξάμηνο της Βρεφικής Περιόδου Προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διατροφής.