Διατροφή -Συνταγές

Πώς να Μάθω το Παιδί Μου Να Τρώει Σωστά! (Μέρος B’)

{module 114}

Την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας την παίρνουμε από την τροφή. Η τροφή αποτελεί το μέσο με το οποίο το σώμα μας εκτελεί τις διάφορες λειτουργίες του. Ο σκοπός μας είναι να ξυπνάμε το πρωί με κέφι και ζωντάνια και η μέρα μας να χωρίζετε σε διάφορες δραστηριότητες που κάνουμε. Το φαγητό  μας βοηθάει στο να μπορέσουμε να αποκτήσουμε  την ενέργεια που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα όπως αγγλικά ή γυμναστική ή χορό, να τρέξουνε την ώρα του διαλλείματος, να παίξουνε, να κινηθούνε. Οι κατάλληλες τροφές και ένα σωστό διαιτολόγιο θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη πνευματική απόδοση στο σχολείο και να αναπτυχθούν σωστά, έχοντας γερές βάσεις.

Για να είναι μια διατροφή ισορροπημένη θα πρέπει να τρώμε σε σταθερές ώρες, το σωστό είναι  να τρώμε ανά τρεις ώρες, χωρίς να μασουλάμε ή να τσιμπολογάμε ενδιάμεσα.  Ένα δεκάλεπτο λίγο πριν φύγουν τα παιδιά για το σχολείο μπορούμε να τους ετοιμάσουμε το πρωινό τους. Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο και δελεαστικό. Μας βοηθάει να βελτιώσουμε περισσότερο το μυαλό μας και μας δίνει ενέργεια. Καθόμαστε χωρίς άγχος στο τραπέζι και απολαμβάνουμε το πρωινό μαζί με τα παιδιά μας.

Στη συνέχεια, εφόσον έχουν περάσει τρεις ώρες από την ώρα που καταναλώσαμε το πρωινό μας, ήρθε η ώρα για το δεκατιανό μας στο σχολείο. Το δεκατιανό πρέπει να είναι σπιτικό, π.χ. ένα τοστ με τυρί γαλοπούλα και λαχανικά . Εάν όμως δε βολεύει να τηρήσουμε το τρίωρο, τότε μπορούμε να καταναλώσουμε το αμέσως επόμενο γεύμα μετά από δυο ή δυόμισι ώρες. Είναι πολύ σημαντικό  να τρώμε ανά σταθερά διαστήματα ,διότι με αυτό τον τρόπο, δεν πεινάμε συνέχεια, δε τσιμπολογάμε ό, τι βρούμε, δεν είμαστε λαίμαργοι και χωρίς να το καταλάβουμε προσέχουμε τη διατροφή μας.

children eating

Σε αυτό που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή κάθε φορά που έρχεται η ώρα του φαγητού είναι να μάθουν τα παιδιά να κάθονται και να τρώνε τα γεύματα τους στο τραπέζι. Είναι  πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο τρώμε το φαγητό μας. Στρώστε το τραπέζι μαζί με τα παιδιά σας. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν και να βάζουν διάφορα τρόφιμα πάνω στο τραπέζι. Όλη η οικογένεια μικροί και μεγάλοι πρέπει να βοηθάει στη προετοιμασία του φαγητού. Το παιδί με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να πειθαρχεί, να συμπεριφέρεται σωστά και να έχει υπομονή.

 Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε όταν τα παιδιά γευματίζουν ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν στον υπολογιστή. Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο τον παιδιών και να μην τα αφήνουμε να κάθονται με τις ώρες στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση. Η τηλεόραση σε παραπλανά και σε κάνει να θέλεις να τρως περισσότερο, ειδικά όταν παίζει η αγαπημένη σου σειρά και είσαι με τις ώρες προσηλωμένος εκεί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι ο μόνος  τρόπος για να καταναλώσουμε το φαγητό μας είναι να καθόμαστε  στο τραπέζι και να συγκεντρωθούμε στο γεύμα μας, μόνο έτσι θα μάθουμε να καταναλώνουμε σωστά τα γεύματα μας. Για να απολαύσουμε το φαγητό μας πρέπει να του αφιερώνουμε χρόνο, να συγκεντρωθούμε σε αυτό χωρίς ταυτόχρονα να κάνουμε άλλα πράγματα.

 Ένας άλλος πολύ σημαντικός τρόπος προσέγγισης είναι να δείχνουμε στα παιδιά διάφορα τρόφιμα που υπάρχουν στο σπίτι την ώρα που μαγειρεύουμε και να τους μιλάμε για αυτά. Ακόμα και αν το παιδί είναι μηνών, μπορούμε να το βάλουμε δίπλα μας την ώρα που είμαστε στη κουζίνα και να του δείχνουμε ξεχωριστά το κάθε τρόφιμο, λέγοντας καθαρά το όνομά του, να αφήσουμε το παιδί, να το πιάσει στα χέρια του και να το μυρίσει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα εξοικειωθεί σιγά  σιγά με τα τρόφιμα. Μπορείτε βέβαια να “βαπτίσετε” τα τρόφιμα με διάφορα παιδικά ονόματα  π.χ. φασόλια σούπερ δύναμης, δηλαδή  αν φάω φασόλια θα γίνω σούπερ δυνατός ή  κερασάκια για τα αυτάκια, δηλαδή ότι τα κερασάκια μοιάζουν σαν σκουλαρίκια για τα αυτιά  και διάφορα άλλα ονόματα με τα οποία τα παιδιά θα ξετρελαθούν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας με τα διάφορα τρόφιμα, να αναγνωρίζουν πώς λέγεται το καθένα και να ξέρουνε τι τρώνε.

{module 60}