Διατροφή -Συνταγές

Όπως Παλιά: Φτιάξτε Σπιτική Συμπυκνωμένη Πορτοκαλάδα!

Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού   

Τα πορτοκάλια αυτή την εποχή τελειώνουν, αλλά είναι πολύ γλυκά και προσφέρονται για όλα τα «πορτοκαλογλυκά». Αρκούν  5-6 ζουμερά πορτοκάλια για να φτιάξουμε παραπάνω από ένα λίτρο συμπυκνωμένο χυμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να φτιάξουμε αναψυκτικό , και σαν αρωματικό σιρόπι.   

  • Υλικά: 
  • 3 κούπες χυμό πορτοκαλιού (προέκυψε από 6 ζουμερά πορτοκάλια)
  • 4 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • φλούδα δύο πορτοκαλιών 

spitiki portokalada

Εκτέλεση:  Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Με το αποφλοιωτή παίρνουμε σε κορδέλες τις φλούδες δύο πορτοκαλιών.   Στύβουμε τα πορτοκάλια και περνούμε από σήτα το χυμό τους. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη το νερό και τις φλούδες και τα βράζουμε για 5-7 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθεί το διάλυμά μας σε πυκνό σιρόπι. Αφαιρούμε τον αφρό που μαζεύεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως εξής: βάζουμε σε ένα κουταλάκι λίγο και το αδειάζουμε μέχρι να μείνουν 2-3 σταγόνες πάνω του. Αυτές τις στάζουμε σε ένα πιατάκι. Αν διατηρούν το σχήμα τους και δεν σκορπούν άτακτα, είναι έτοιμο.  Το αφήνουμε να  κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια. Τον διατηρούμε στο ψυγείο. Το δεμένο σωστά σιρόπι μένει στο κάτω μέρος του ποτηριού  Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν αναψυκτικό , το αραιώνουμε σε αναλογία 1:3 (1 μέρος σιρόπι-3 μέρη νερού).  

<<Πηγή>> http://cretangastronomy.blogspot.com