Νέοι Γονείς

Τα Στάδια Ανάπτυξης του Λόγου!

Ποια είναι τα φυσιολογικά στάδια εξέλιξης/ανάπτυξης του Λόγου και της Ομιλίας; 

H ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας σε κάθε παιδί είναι διαφορετική και αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία.Η έναρξη της ανάπτυξης ξεκινά από τη γέννηση, με πιο σημαντική την περίοδο μεταξύ 2-4 χρονώνΠερίπου στην ηλικία των 2 ετών , πραγματοποιείται η «έκρηξη λεξιλογίου» δηλαδή μια  ραγδαία ανάπτυξη στην κατανόηση και παραγωγή νέων λέξεων

Μετά τα 4 χρόνια το παιδί είναι ώριμο να φέρει σε συνειδητό επίπεδο τη γλώσσα του, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα μετά τα 5 χρόνια να κατακτήσει τον γραπτό λόγο. Ας δούμε λοιπόν τι περιμένουμε από το παιδί, σε κάθε ηλικία

stadia-anaptyxis-tou-logou

0-6 μηνών

Το μωρό αντιδρά στους ήχους γυρνώντας το κεφάλι του και ξεκινά το βάβισμα (βάζει φωνούλες μαζί, κυρίως το π, μ, μπ). Χρησιμοποιεί διαφορετικό κλάμα ανάλογα με τις ανάγκες του. Κάνει βλεμματική επαφή (κοιτά στα μάτια τον άλλο) και αλληλεπιδρά (π.χ χαμογελά όταν του μιλάτε).

7-12 μηνών

Χρησιμοποιεί 1-3 λέξεις (ουσιαστικά). Καταλαβαίνει το όχι και το ναι. Ανταποκρίνεται στο όνομά του, μιμείται τους περισσότερους ήχους. Χρησιμοποιεί νεολογισμούς (λέξεις που επινοεί το παιδί) και τις χρησιμοποιεί για κάποια αντικείμενα (π.χ. λέει πάντα «μομο» όταν βλέπει τη πιπίλα).  

18 μηνών

Η ομιλία του είναι κατανοητή κατά 25 – 50 % σε αγνώστους. Έχει  κατακτήσει ένα μικρό λεξιλόγιο (γύρω στις 20 λέξεις) και το χρησιμοποιεί για συγκεκριμένα πρόσωπα ή αντικείμενα. Έτσι όταν λέει «μαμά» το εννοεί για το συγκεκριμένο πρόσωπο και όχι για κάθε τι που βλέπει. Ακολουθεί απλές εντολές (π.χ. δώσε μου τη μπάλα) και αναγνωρίζει δυο-τρία μέρη του σώματος.

2-3 χρονών 

Γίνεται ταχύτατη ανάπτυξη λεξιλογίου. Η ομιλία του είναι κατά 50-75 % κατανοητή. Χρησιμοποιεί φράσεις με 3 ή 4 λέξεις, αλλά με αρκετά γραμματικά λάθη (πχ «ο μπάλα πού», δηλ.  πού είναι η μπάλα). Απαντά σε ερωτήσεις. Ονομάζει σωστά πολλά γνωστά αντικείμενα. Χρησιμοποιεί συμβολικά διάφορα παιχνίδια (π.χ τάϊσμα μωρού). Του αρέσει να ακούει μικρές ιστορίες και τραγουδάκια.

3-4 χρονών 

Η ομιλία του είναι 80% κατανοητή. Χρησιμοποιεί μέχρι και 6 λέξεις στην πρόταση. Κάνει συνεχώς ερωτήσεις. Ακολουθεί εντολές 2 και 3 βημάτων(π.χ πάρε την μπάλα και κλείσε το κουτί). Αρθρώνει σωστά τα μισά σύμφωνα. Χρησιμοποιεί το λόγο για να εκφράσει τα συναισθήματά του. 

4-5 χρονών 

Χρησιμοποιεί ολοκληρωμένες προτάσεις και ο  λόγος είναι συνήθως καταληπτός από αγνώστους. Παράγει τα σύμφωνα με ακρίβεια 90%. Συνεχίζει να αναπτύσσει ταχύτατα το λεξιλόγιό του. Μιλάει για τις εμπειρίες του στο σχολείο και εστιάζει την προσοχή του σε ιστορίες. 

5 – 6 ετών

Η ομιλία του είναι απόλυτα κατανοητή. Προφέρει σωστά τα σύμφωνα και τα συμπλέγματα τους. Ονομάζει χρώματα και  βασικά σχήματα. Ακολουθεί σύνθετες οδηγίες που δίνονται σε μια ομάδα. Ξέρει διαδοχικά τις μέρες της εβδομάδας. Διηγείται σωστά μια ιστορία. Στην ηλικία των 6 χρόνων ολοκληρώνεται η τυπική ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας και το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει το δημοτικό και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και η εικόνα του  μπορεί να παρεκκλίνει από την αναμενόμενη. Ωστόσο, εάν αυτές οι αποκλίσεις  επιβαρύνουν την καθημερινή επικοινωνία του με τους γύρω του, θα ήταν σημαντικό να απευθυνθείτε  σε κάποιον Λογοθεραπευτή για να αξιολογήσει το δυναμικό του παιδιού. 

Φαίη Μοναχού
Λογοθεραπεύτρια 
Μέλος του Σ.Ε.Λ.Λ.Ε.

<<Πηγή>> http://www.radiofamily.gr