Διατροφή -Συνταγές

Τρέφεται Σωστά το Παιδί μου;

{module 114}

Πόσοι από εσάς ανησυχείτε για το τι τρώει το παιδί σας; Εάν τρώει λίγο ή περισσότερο ή εάν όντως έχει πάρει μια σωστή διατροφική εκπαίδευση από εσάς; Πόσοι γονείς αναρωτιούνται εάν το παιδί τους μεγαλώνει σωστά διατροφικά μέσα από το οικογενειακό του περιβάλλον; Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας το παιδί;

Πολλά παιδιά θέλουν να τρώνε στο σχολείο κάτι διαφορετικό που δεν το βρίσκουν εύκαιρο στο σπίτι. Ας μη ξεχνάμε ότι όλοι μας στη παιδική μας ηλικία επηρεαζόμασταν από τους φίλους μας και θέλαμε να καταναλώνουμε ό,τι έτρωγαν και εκείνοι. Και συνήθως αυτά που κατανάλωναν δεν ήταν σε πλειοψηφία και τόσο υγιεινά. Ορισμένα σχολεία παρέχουν πρωινό και γεύμα για τα παιδιά και τα περισσότερα από αυτά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα-μενού το οποίο περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία για τα παιδιά. Σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με το φαγητό των παιδιών στο σχολείο. Τα παιδιά μαθαίνουν να εξοικειώνονται με τα υλικά και να μαγειρεύουν μαζί με τους  μάγειρες και έτσι βλέποντάς το σαν ψυχαγωγία μαθαίνουν την αξία του τροφίμου και να τρώνε σωστά. Οι γονείς παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην διατροφική εκπαίδευση των παιδιών τους και αποτελούν πρότυπα για αυτούς. Το φαγητό και το κατά πόσο ένα παιδί τρώει υγιεινά είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Παλαιότερα μαζευόταν ολόκληρη η οικογένεια και κατανάλωνε το πρωινό τους γεύμα. Ήταν ένας τρόπος σύναξης της οικογένειας να βρίσκονται όλοι μαζί και να απολαμβάνουν το πρώτο γεύμα της ημέρας. Σήμερα τα πράγματα και οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει, λόγω φόρτου εργασίας οι περισσότερες οικογένειες καταναλώνουν το πρωινό τους στο πόδι και οι γονείς ψάχνουν τις εύκολες και έτοιμες λύσεις για τα παιδιά τους. Αυτό που τουλάχιστον θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας όσον αφορά τα γεύματα μας είναι να μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπιτικά φαγητά και να τρώει όλη η οικογένεια μαζί τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα.

kid eating1

Το διαιτολόγιο ενός παιδιού

θα πρέπει να έχει ποικιλία γεύσεων και να είναι εμπλουτισμένο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:

  • 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές ψάρι, κοτόπουλο και λαδερά θα πρέπει να υπάρχουν κάθε εβδομάδα στο τραπέζι μας.
  • Τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα θα πρέπει το παιδί να καταναλώνει γάλα και γενικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το Ασβέστιο είναι άκρως απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.
  • Μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας κυρίως το σαββατοκύριακο που υπάρχει χρόνος, φαγητά τα οποία τους αρέσουν και διασκεδάστε με την όλη διαδικασία.
  • Πάντα θα συνοδεύετε τα κυρίως γεύματα (μεσημεριανό, βραδυνό) με λαχανικά τα οποία έχουν αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς και φυτικές ίνες και κάνουν καλό στον οργανισμό.
  • Απαραίτητη τροφή για τα παιδιά θεωρούνται και  τα φρούτα τα οποία μπορούν να τα καταναλωθούν στο πρωινό, το απογευματινό ή πριν τον ύπνο.

{module 60}