Νέοι Γονείς

Θέλω να Kοιμηθώ με τη Μαμά μου: τα Υπέρ και τα Κατά

Οι απόψεις των ειδικών για το αν θα πρέπει το παιδί να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς διίστανται. 

Οι νέες μανούλες τους πρώτους 2 μήνες πρέπει να έχουν το μωρό μαζί τους, όλες τις ώρες για λόγους ευνόητους. Έτσι γίνεται πιο εύκολη υπόθεση η φροντίδα του μωρού, που ειδικά τις πρώτες μέρες είναι εντατική. Τι γίνεται όμως όταν το μωρό σας αρχίζει να μεγαλώνει. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το αποχωριστείτε. Πρέπει να πάει στο δικό του κρεβάτι αλλά το θέλετε δίπλα σας και οι λόγοι είναι καθαρά ψυχολογικοί. Ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος; Μάλλον δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και στις 2 περιπτώσεις. 

alt

Τα Υπέρ:

• Το παιδί χαλαρώνει με την καρδιά της μαμάς του που χτυπάει δίπλα του και τη ρυθμική ανάσα της με την οποία προσπαθεί να συγχρονιστεί μαζί της.

• Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους έχουν την τάση να είναι πιο κοινωνικά εξωστρεφή και καλύτεροι μαθητές.

• Όταν το παιδί αποχωρίζεται τους γονείς του το βράδυ, χωρίς να το θέλει αυξάνει τις ορμόνες του άγχους. 

Τα κατά:

• Στις πολύ μικρές ηλικίες, όταν το μωρό κοιμάται μαζί σας σε πολύ μεγάλο κρεβάτι υπάρχει ο φόβος τη νύχτα να το ΄πλακώσετε’.

• Χάνετε τη προσωπική σχέση με το σύντροφό σας. Σιγά-σιγά η επαφή και οι συζητήσεις που είχατε στο κρεβάτι αραιώνουν ως και εξαφανίζονται. Δεν είστε μόνοι σας πλέον.

• Είναι πιο δύσκολο για το παιδί να αποκτήσει αυτονομία και ανεξαρτησία μεγαλώνοντας.

• Ένα παιδί ανάμεσα σε σας και το σύντροφό σας, δυσκολεύει ένα ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. 

Μην σας πιάσει λοιπόν το άγχος να αποχωριστείτε το μωρό σας νωρίς από το κρεβάτι. Χαρείτε τις στιγμές αυτές χωρίς τύψεις κι όταν το μωρό σας μεγαλώσει αρκετά (περίπου ενός έτους) προσπαθήστε να το βάλετε ομαλά στο δικό του κρεβάτι.Μερικές φορές όμως μπορείτε να κοιμηθείτε αγκαλιά, η τρυφερότητα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

<<Πηγή>> jenny.gr