Διατροφή -Συνταγές

Xοληστερίνη στα Μικρά Παιδιά

 

H διατροφή παίζει το πρώτο και σημαντικότερο ρόλο για την ανάπτυξη των παιδιών μας, και θέτει γερά θεμέλια για τη δημιουργία ενός  γερού οργανισμού χωρίς μετέπειτα προβλήματα στην υγεία τους. Εαν λοιπόν δεν προσέξουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά μας αλλά και εμείς οι ίδιοι τότε ίσως υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους αργότερα. Η χοληστερίνη λοιπόν είναι πλέον από τα πιο συχνά φαινόμενα και πολλά παιδιά από μικρά κιόλας ηλικία έχουν αυξημένη τη χοληστερίνη τους, αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζονται άμεση βοήθεια κυρίως από διαιτολόγο ο οποίος θα τους συμβουλέψει κατάλληλα όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες τροποποιώντας το διατροφικό τρόπο ζωής τους καθώς επίσης και από ειδικούς γιατρούς ανάλογα με τη κάθε περίπτωση. 

   

Στα παιδιά σχολικής, προσχολικής ηλικίας, κυρίως παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος, θα πρέπει να έχει γίνει μια πολύ καλη αξιολόγηση του οικογενειακού ιστορικού τους π.χ εάν υπάρχει κληρονομικότητα σε χοληστερίνη,διαβήτη, υπέρταση , καρδιοπάθειες κτλ. Σίγουρα η ύπαρξη χοληστερίνης μπορεί να να χτυπήσει και τα παιδιά με κανονικό βάρος λόγω κακής διατροφής και απουσίας της άσκησης. Τα παιδιά με αυξημένη χοληστερίνη από μικρή ηλικία είναι πιθανόν να διατηρήσουν αυξημένη τη χοληστερίνη και αργότερα. Θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδιασμό με έντονη φυσική δραστηριότητα, καθώς δε νοείτε διατροφή χωρίς την απαιτούμενη άσκηση.  Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας για τα ελληνόπουλα είναι αρκετά μεγάλο με βάση έρευνες που έχουν γίνει.    

Ποιος ο ρόλος του γονιού:

 • Μετά που θα συμπληρώσει το παιδί το δεύτερο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αρχίσετε να του δίνετε τροφές χαμηλές σε λιπαρά. Χρησιμοποιειστε γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος ή άπαχο. Τυρί και γιαούρτι επίσης μπορεί να καταναλώσει αλλά όχι με πολλά λιπαρά.
 • Καλό θα ήταν τα τηγανιτά να αποφεύγονται στη διατροφή των παιδιών. Τα παιδιά είναι πολύ επιρρεπή στις ανθυγιεινές τροφές και θα πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο στην κατανάλωσή τους. Για το μαγείρεμα να χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο όχι βούτυρο. 
 • Μέσα στο σπίτι σας να έχετε άφθονα φρούτα και λαχανικά και όχι γλυκά, έτοιμα σνακ και σοκολάτες.
 • Πρέπει οικογενειακώς να συμβάλλουμε στην αλλαγή του διατροφικού τρόπου ζωής για τα παιδιά μας, διότι τα παιδιά έχοντας ως πρότυπο τους γονείς καταναλώνουν ότι καταναλώνουν και οι μεγάλοι. Θα πρέπει λοιπόν να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να προσπαθήσουμε να υποστηρίζουμε την υγιεινή διατροφή στο σπίτι μας. 
 • Καταναλώστε άπαχο κρέας, ψάρια, όσπρια που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. 
 • Η άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη των επιπέδων της καλής χοληστερίνης (HDL-C) στο αίμα. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον μισή ώρα ημερησίως

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι οι καλές συνήθειες, η μείωση των λιπαρών ουσιών και η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνης.  

Επίπεδα χοληστερίνης ηλικίας στα παιδιά ηλικίας 2-19 ετών:         

Ολική χοληστερίνη (mg/dl)

 • Επιθυμητά κάτω από 170 
 • Οριακά από 170-199 
 • Υψηλά πάνω από 200

LDL χοληστερίνη (mg/dl)

 • Επιθυμητά κάτω από 110
 • Οριακά από 110 -129
 • Υψηλά πάνω από 130