Υγεία - Ψυχολογία

Αδερφικοί Τσακωμοί: Αλήθειες και Ψέμματα!

Αδέρφια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γκρίνιες, τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, διαφορές και όλα αυτά να ξεκινούν απο αιτίες μηδαμινής σημασίας για να πυροδοτηθούν απο το παιδικό/ εφηβικό πείσμα και τον εγωισμό και να γίνουν μια τεράστια χιονόμπαλα έτοιμη να κατρακυλήσει. Και ποιος θα είναι εκεί για να την σταματήσει;

Γιατί όμως τόσο δράμα; Από που ξεκινάει όλο αυτό;

Οι ειδικοί λένε πως π.χ στις μικρότερες ηλικίες ένα λόγος είναι γιατί το κάθε παιδί διεκδικεί το ενδιαφέρον των γονιών. Γενικότερα όμως είναι η κοινή συμβίωση αυτή που φέρνει τις τριβές οι οποίες αφορούν κυρίως τον χώρο των παιδιών, τα πράγματα του κάθε παιδιού αλλά και που μπορεί να ξεκινήσει γιατί κάποιο απο τα παιδιά απλώς βαριέται! Η λύση του γονιού διαιτήτη λειτουργεί, μόνο όμως στην φάση να βάλεις τέλος στις φωνές και να χωρίσει τα παιδιά. Σε εκείνη την φάση είναι λάθος να πάρετε θέση ή να δώσετε ιδέες για το πως θα τα βρουν μεταξύ τους γιατί το πιο πιθανόν είναι να μπείτε σε έναν ατελείωτο διάλογο γεμάτο καταπληκτικά επιχειρήματα, ακόμα περισσότερα κλάματα και φωνές.

Καθηγητές πάνω στην ανθρώπινη ανάπτυξη προτείνουν ότι όλη αυτή η γκρίνια και η αντιπαράθεση μεταξύ των αδερφών είναι ένα είδος πρακτικής για το πως θα μπορούσαν λειτουργούν στον ενήλικό κόσμο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν νέες τακτικές για να τσιγκλίσουν το αδερφάκι τους ενώ διαπιστώνουν και τα όρια. Ακόμα είναι εύκολα πειραματόζωα αφού βρίσκονται συνεχώς μαζί και νιώθουν οτι δεν χρειάζεται αν επενδύσουν όπως κάνουν συνήθως για μια φιλία. Το σημαντικό απο την μεριά του γονιού είναι να βρεί κοινά στοιχεία που αρέσουν και στις δύο πλευρές ώστε να μπορούν να συνηθίσουν το ένα το άλλο.Επίσης είναι σημαντικό να μάθουν οτι εκτός απο αδέρφια μπορούν να είναι και φίλοι. Προσπαθείστε να μάθετε τα παιδιά να λύνουν τις διαφορές μόνα τους, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που τις προκάλεσαν. Δώστε τους χρόνο και χώρο και γίνεται παρατηρητές. Φροντίστε να είστε διαθέσιμοι για συμβουλές και καθοδήγηση.

<<Πηγή>> Jenny.gr