Εγκυμοσύνη

Όμορφη και Χαλαρή Στην Εγκυμοσύνη…

Μια υγιής μέλλουσα μητέρα

Η εγκυμοσύνη, ειδικά η πρώτη, σηματοδοτεί ριζική αλλαγή στη ζωή σας, γιατί δημιουργείτε οικογένεια. Η άφιξη του μωρού στο σπίτι θα αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες, τις καθημερινές σας συνήθειες και τη σχέση με το σύντροφο σας. Ακόμα κι αν είχατε προγραμματίσει να μείνετε έγκυος ή επιθυμούσατε να αποκτήσετε παιδί, ενδεχομένως να νιώσετε ψυχολογικές διακυμάνσεις και αντιφατικά συναισθήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.Όμως, οι εννέα μήνες που κυοφορείτε είναι αρκετό διάστημα και μια θαυμάσια ευκαιρία για να προετοιμαστείτε σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά για τη μητρότητα. Αντιμετωπίστε την προοπτική αυτή δυναμικά σαν μια νέα, υπέροχη πρόκληση στη ζωή σας και σαν αφορμή για να βιώσετε νέα συναισθήματα και νέες εμπειρίες.

 pregnant-couple-sexy

Τα συναισθήματα σας

 • Οι απότομες ψυχολογικές αλλαγές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας σίγουρα θα σας ξαφνιάσουν. Ενώ είστε ενθουσιασμένη στη σκέψη ότι κυοφορείτε, σε ανύποπτο χρόνο και εντελώς ανεξήγητα, μπορεί να σας πιάσει πανικός, να πάθετε κατάθλιψη ή να αρχίσετε να κλαίτε απαρηγόρητα. Επιπλέον, να βασανίζεστε από ενοχές ή από το φόβο μήπως η συναισθηματική σας φόρτιση έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έμβρυο.
 • Η ψυχολογική αυτή ένταση είναι συνηθισμένη εμπειρία στην εγκυμοσύνη, χωρίς να σημαίνει ότι τη βιώνουν στον ίδιο βαθμό όλες οι μέλλουσες μητέρες με θετική στάση ζωής. Κύρια αιτία είναι οι ορμόνες προγεστερόνη και οι οιστρογόνες, οι οποίες σας καθιστούν εξαιρετικά ευαίσθητη. Η επίδραση τους είναι πιο έντονη τις πρώτες 12 εβδομάδες, παρουσιάζει ύφεση στο μέσο της εγκυμοσύνης και αναζωπυρώνεται πάλι στο τελευταίο τρίμηνο.
 • Τα αντικρουόμενα αυτά συναισθήματα πιθανόν να μην οφείλονται μόνο στον ορμονικό παράγοντα. Η τυχόν έλλειψη συμπαράστασης από το σύντροφο ή το περιβάλλον σας, ο φόβος για την εξέλιξη του επερχόμενου τοκετού, η αγωνία για την υγεία του εμβρύου και η ανασφάλεια που σας προκαλούν οι μελλοντικές σας ευθύνες είναι συχνά πηγή άγχους. Επιπλέον, οι ναυτίες, το αίσθημα εξάντλησης και άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να επιβαρύνουν την ψυχολογική σας κατάσταση και να μειώνουν τον ενθουσιασμό σας.
 • Οι αντιδράσεις αυτές είναι απολύτως φυσιολογικές και δεν πρέπει να σας προκαλούν ντροπή ή ενοχές. Όποτε αισθάνεστε ευάλωτη, μη κλείνεστε στον εαυτό σας, Εξωτερικεύατε ότι ακριβώς νιώθετε και μοιραστείτε τους φόβους σας με τα οικεία και αγαπημένα σας πρόσωπα, κυρίως με το σύντροφο σας. Κάντε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του και εξηγήστε του τι ακριβώς σας συμβαίνει και γιατί. Θα νιώσετε πιο ανακουφισμένη και εκείνος θα κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Οι αλλαγές στο σώμα σας

 • Αρκετές γυναίκες απολαμβάνουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, το πλούσιο στήθος και την καμπύλη της κοιλιάς τους. Η αίσθηση της επερχόμενης μητρότητας τις γεμίζει με δύναμη και υπερηφάνεια και τους χαρίζει μια υπέροχη αίσθηση πληρότητας. Οι περισσότερες όμως δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την εικόνα τους. Νιώθουν μειονεκτικά για τα επιπλέον κιλά τους και πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον επιθυμητές από το σύντροφο τους.
 • Η αλήθεια είναι ότι το γυναικείο σώμα είναι τέλεια σχεδιασμένο για να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή. Αν και υφίσταται μεγάλες αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό και το θηλασμό επανέρχεται ως δια μαγείας στην πρότερη φυσιολογική του κατάσταση. Επιπλέον, πολλοί άντρες, σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρούν τις έγκυες πολύ αισθησιακές.
 • Απολαύστε το προνόμιο της εγκυμοσύνης σας και εμπιστευτείτε τη φυσική ικανότητα που έχει το σώμα σας να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του εμβρύου. Η εμπειρία της μητρότητας είναι μια θαυμάσια αφορμή για να ανακαλύψετε το σώμα σας και τις εκπληκτικές δυνατότητες που κρύβει. Εάν έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση και φροντίζετε το σώμα μας με τακτική άσκηση και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, θα νιώθετε μοναδική ευεξία και θα δείχνετε πιο όμορφη από ποτέ, κάτι που δεν θα περάσει απαρατήρητο από το σύντροφο σας!

Η προσωπική σας περιποίηση

 • Όταν φέρεστε με σεβασμό στο σώμα σας, αυτό σας τον ανταποδίδει. Το ισορροπημένο διαιτολόγιο, η τακτική άσκηση, η ανάπαυση και η θετική ψυχολογία επιδρούν ευεργετικά στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο. Οι υγιεινές συνήθειες θα σας κάνουν να νιώσετε πιο δυνατή, καθώς επηρεάζετε η ίδια την εγκυμοσύνη σας με θετικό τρόπο. Επίσης, θα χαρίσετε στο σώμα σας το πλεόνασμα της φυσικής δύναμης που χρειάζεται για τον τοκετό και την ευελιξία να ανακτήσει γρηγορότερα τη φόρμα που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.
 • Πέρα από το επιπλέον βάρος και την προτεταμένη κοιλιά, που είναι τα εμφανή σημάδια της κυοφορίας, η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει με ποικίλους τρόπους τους μαστούς, το δέρμα, το μαλλιά και τα ούλα σας, Η προσωπική φροντίδα σας οφείλει λοιπόν να γίνει αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών σας συνηθειών. Πιθανόν όμως να χρειαστεί να την προσαρμόσετε στις αλλαγές που υπαγορεύει η νέα ορμονική σας κατάσταση.

Οι μαστοί σας

 • Καθώς οι αδένες των μαστών διογκώνονται σημαντικά προετοιμάζοντας τους για το θηλασμό, ένα ελαστικό, βαμβακερό σουτιέν είναι απολύτως απαραίτητο για να συγκρατεί το επιπλέον βάρος τους και για να αποφευχθεί η χαλάρωση των ιστών. Οι απλές ασκήσεις για τη σύσφιγξη του στήθους είναι ευεργετικές και θα πρέπει να τις επαναλαμβάνετε καθημερινά.Αν οι μαστοί σας εκκρίνουν πρωτόγαλα, θα πρέπει να καθαρίζετε την “κρούστα” που σχηματίζεται στις θηλές με χλιαρό νερό. Χρησιμοποιείτε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας για να διατηρείτε το δέρμα τους ελαστικό.Αν οι θηλές σας είναι επίπεδες ή εισέχουσες, κάτι που θα διαπιστώσει αμέσως ο γιατρός σας, μπορείτε να τις προετοιμάσετε για το θηλασμό με το να τις τραβάτε ελαφρά με το δείκτη και τον αντίχειρα και να τις στρίβετε, κατά διαστήματα. Επίσης, στο τελευταίο τρίμηνο, οι ασπίδες θηλασμού θα τις βοηθήσουν να προβάλουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σαπουνίζετε τις θηλές, για να μην αλλοιώσετε τη φυσική τους λιπαρότητα που τις προστατεύει από τις μολύνσεις.

Το δέρμα σας

 • Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο λαμπερό και ελαστικό, αλλά ενδεχομένως να έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα, Δεν είναι διόλου απίθανο να παρουσιάσει ακμή, λιπαρότητα και στίγματα ή υπερβολική ξηρότητα. Ανάλογα με την υφή που θα αποκτήσει η επιδερμίδα σας, θα πρέπει να αποκτήσετε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Φροντίδα για το σώμα και τον οργανισμό σας

 • Ασκηθείτε. Η έγκυος γυναίκα όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, πρέπει να γυμνάζεται, αν φυσικά δεν υφίστανται λόγοι που να το απαγορεύουν. Ο ιατρικός έλεγχος πριν είναι επιβεβλημένος.
 • Επαγγέλματα ή ασχολίες που προκαλούν έντονη σωματική κούραση πρέπει να αποφεύγονται.
 • Επιτρέπονται ταξίδια εφόσον η κύηση είναι χωρίς επιπλοκές.
 • Οι έγκυες πρέπει να φορούν πρακτικά και άνετα ρούχα. Δεν απαγορεύονται τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.
 • Στο σώμα σας, ειδικά στα σημεία της κοιλιάς, του στήθους ή των γλουτών, πιθανόν να εμφανιστούν ραγάδες. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το δέρμα τεντώνει. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την ενίσχυση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και την πρόληψη των ραγάδων.
 • Κάνετε υγιεινή διατροφή και μην αυξάνετε απλώς τις ποσότητες που καταναλώνετε καθημερινά. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σχετικά με τις τροφές που έχετε ανάγκη για την ανάπτυξη του μωρού σας και για τον εαυτό σας.
 • Οι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ και η πρόληψη της καφεΐνης κατά την κύηση θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.
 • Μην παίρνετε κανένα φάρμακο αν δεν συμβουλευθείτε πριν το γιατρό σας.

Ομορφιά και υγεία στο πρόσωπο και στα μαλλιά

 • Περιποιηθείτε το πρόσωπό σας με ένα απαλό γαλάκτωμα ή μια λοσιόν. Προϊόντα ενυδάτωσης όπως η κρέμα ημέρας καλό είναι να χρησιμοποιούνται καθημερινά.
 • Είναι γεγονός πως πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι απολύτως ασφαλή. Παρόλα αυτά , υπάρχουν κάποια συστατικά που καλό είναι να αποφύγετε. Ελέγχετε τις συσκευασίες πριν αγοράσετε ένα προϊόν και αποφύγετε τα εξής: ρετινόλη και σαλικιλικό οξύ(χρησιμοποιούνται σε ορισμένα καλλυντικά για την μείωση των ρυτίδων). Οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τέτοιων προϊόντων, αφού σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να αποδειχθούν βλαβερά για το έμβρυο.
 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Εκτός από τον κίνδυνο να εμφανίσετε καφέ κηλίδες στο πρόσωπό σας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλο σας το σώμα είναι πιο ευαίσθητο και υπάρχει κίνδυνος για ηλιακά εγκαύματα. Μην ξεχνάτε το αντιηλιακό σας.
 • Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείτε κρέμες λεύκανσης χωρίς να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
 • Επιτρέπεται το πήλινγκ (απολέπιση), συστήνεται όμως, για προληπτικούς λόγους, η αποφυγή της χρήσης λέιζερ. Δεν απαγορεύεται το μακιγιάζ και η βαφή νυχιών.
 • Κατά τη διάρκεια της κύησης συστήνεται να αποφεύγονται η βαφή και η περμανάντ των μαλλιών, αφού οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι πιθανό να περάσουν στο έμβρυο.

Κάθε γυναίκα οφείλει να φροντίζει τον εαυτό της. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης αυτή η φροντίδα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

<<Πηγή>> http://www.ivf-embryo.gr