Συνταγή για Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρέκι
Μετά τη Συνταγή για Πασχαλινά Κουλουράκια το olagiativaptisi.gr σας παρουσιάζει πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό αρωματικό και αφράτο τσουρέκι…
Υλικά για το προζύμι
500 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
500 γρ. νερό χλιαρό (όχι πανω από 40ο C )
100 γρ μαγιά φρέσκια
για τη ζύμη
450 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
6 αυγά
10 γρ. αλάτι
1000 – 1500 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
3 γρ. μαστίχα
3 γρ. κακουλέ
5 γρ. μαχλέπι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
επιπλέον
αυγό χτυπημένο για το άλοιμα
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Φροντίζετε τα σκεύη και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να μην είναι κρύα. Πρέπει η κουζίνα και ο πάγκος εργασίας να είναι ζεστά. Αν η θέρμανση του χώρου δεν είναι αρκετή, φροντίστε να την ενισχύσετε με κάποιο επιπλέον θερμαντικό σώμα.
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Αφήνετε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Εν τω μεταξύ χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και τα αναμιγνύετε με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τα ζεσταίνετε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί ώσπου να λιώσει το βούτυρο. (Προσοχή η θερμοκρασία δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 40ο C).
Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αρωματικά (εκτός της πορτοκαλόφλουδας) με 1 -2 κουταλιές ζάχαρη, να γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύετε μαζί με την πορτοκαλόφλουδα με το 1 κιλό αλεύρι. Αφού το προζύμι ανέβει (θα τριπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος του), το ρίχνετε στο αλεύρι με τα μυρωδικά. Ρίχνετε επίσης και το μίγμα των αυγών. Ζυμώνετε τα υλικά και αν χρειάζετε προσθέτετε κι άλλο αλεύρι, μέχρι να πάρετε μια μέτρια ζύμη. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε ξανά να διπλασιαστεί σε όγκο. Την πατάτε λίγο και σε 15-20 λεπτά την χωρίζετε και πλάθετε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλετε. Τα βάζετε σε λαμαρίνες ή σε ταψιά και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να ανέβουν κατά 50% . Τα αλοίφετε με χτυπημένο αυγό, τα πασπαλίζετε αν θέλετε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου 30 με 45 λεπτά, αναλόγως του μεγέθους των τσουρεκιών.
<<Πηγή>> www.radicio.com