Υγεία - Ψυχολογία

Δώστε στα παιδιά Χαρά Ελληνικής Προέλευσης, λίγο από το Χρόνο σας, και πάνω απ’όλα…Αγάπη!

Ο Δεκέμβριος μπήκε και μαζί του, η τρυφερή ανάγκη πολλών από εμάς να προσφέρουμε δώρα σε παιδιά. Είτε είναι τα παιδιά μας, είτε ανιψάκια, ή βαφτιστήρια, ή οτιδήποτε άλλο, τα τελευταία χρόνια εκτός από την επιθυμία να αρέσει το δώρο στο παιδί, έχει μπει και η παράμετρος της οικονομικής στενότητας, και τώρα πια και της ελληνικότητας του δώρου αυτού.

Φέτος δεν πολυ… “βγαίνω” οικονομικά. Νιώθω άσχημα…τι θα πω στα παιδιά; Πώς θα το πάρουν;

Φέτος λοιπόν, η συμβουλή μας είναι “λίγα και καλά”. Δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε από το παιδί το γεγονός ότι οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι συγκεκριμένες, από το φόβο μας να μην το στεναχωρήσουμε. Ο φόβος είναι δικός μας, όχι δικός τους. Εξηγήστε στα παιδιά, ψύχραιμα, τρυφερά και χωρίς υπερβολές, δεν υπάρχει λόγος να τα τρομάξετε. Τα παιδιά έχουν αυξημένη αντίληψη και διαισθάνονται πότε κάποιος τους μιλάει ειλικρινά, και είναι χειρότερο για εκείνα να τους κρύβει κάποιος την αλήθεια. Αργά ή γρήγορα η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί και τότε είναι πιο πιθανό να νιώσουν ανασφάλεια, ότι είναι αποκομμένα από την υπόλοιπη οικογένεια και από την πραγματικότητα. Άλλωστε θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα (αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό), ειδικά τα λίγο μεγαλύτερα. Κάντε τα λοιπόν να νιώσουν σημαντικά, που μοιράζεστε μαζί τους ένα τόσο “μεγαλίστικο” θέμα (αφού βέβαια πρώτα το έχετε φέρει στα μέτρα τους)!

Υπολογίστε άλλωστε ότι τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα μάτια των “μεγαλύτερων”. Κάποια χρόνια πριν, θεωρούσαμε ότι αποδεικνύαμε την αγάπη μας στα παιδιά μόνο με πολλά και ακριβά δώρα. Τώρα, η εποχή μας αναγκάζει απλώς να αλλάξουμε τον τρόπο που δείχνουμε την αγάπη μας. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά αυτό που έχουν ανάγκη είναι το ίδιο:  η αγάπη μας. Αν τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια και πίστη γι' αυτό που τους λέμε και νιώθουμε καλά με αυτό, κι εκείνα θα νιώσουν ασφάλεια. Μην εστιάσετε σε αυτά που θα στερηθούν, εστιάστε σε αυτά που συνεχίζουν να έχουν, και τονίστε πόσο σημαντικά είναι αυτά και γιατί. Άλλωστε εκείνα δεν καταλαβαίνουν εύκολα τι σημαίνει “οικονομική κρίση”, και οι δικές τους ανάγκες είναι διαφορετικές από τις δικές μας.

Με αυτά τα δεδομένα, τι μπορώ να επιλέξω για δώρο; Πώς θα δώσω χαρά στο παιδί;

Προτείνουμε λοιπόν ότι είναι προτιμότερο να αγοράσουμε στα παιδιά ένα δώρο και καλό. Αν πρόκειται για ρούχο, ας του δώσουμε αξία πχ λέγοντάς του πώς θα το φορέσει, δημιουργώντας εικόνες και ιστορίες (με αυτά τα παπούτσια μπορείς να παίξεις μπάλα, αυτό το σκουφάκι θα το φορέσεις στο κρύο, θα ανέβουμε μαζί στο βουνό, θα παίξεις χιονοπόλεμο αν χιονίσει κλπ κλπ…) Αν πρόκειται για παιχνίδι, κάτι εκπαιδευτικό και αρκετά διασκεδαστικό, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο να παίξουμε μαζί τους. Η αγάπη και η συντροφιά μας, η ειλικρίνειά μας απέναντι στο παιδί, η όμορφη συζήτηση μαζί του, το κάνουν να νιώθει ότι το υπολογίζουμε σαν ενεργό μέλος της οικογένειας (ή της παρέας, ανάλογα με το ρόλο μας) και δίνει μεγαλύτερη αξία στο δώρο.

Επιπλέον, καταλαβαίνουμε πλέον πόσο σημαντικό είναι, με τα χρήματα που τελικά θα διαθέσουμε, να επιλέξουμε όσο το δυνατό πιο συνειδητά, ένα δώρο ελληνικής παραγωγής. Είτε πρόκειται για παιχνίδια, είτε για ρούχα, είτε για παπούτσια, υπάρχουν αξιόπιστες ελληνικές εταιρείες, που παράγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, τις οποίες μπορούμε να αναζητήσουμε. Σαν ellinikoproion.gr από την πλευρά μας, θα προσπαθήσουμε να αναρτήσουμε μια πρώτη λίστα από ελληνικές εταιρείες παιδικών ειδών. Ας δώσουμε λοιπόν αξία στα χρήματά μας, στηρίζοντας το ποιοτικό ελληνικό προϊόν, και ας αντικαταστήσουμε τα χρήματα που δεν μπορούμε πια να διαθέσουμε, με την αγάπη που έχουμε σε αφθονία. Όσοι μεταξύ μας είμαστε άνεργοι, φέτος ας αφιερώσουμε το χρόνο μας (που θα δίναμε ψάχνοντας με τις ώρες στα μαγαζιά) στο παιδί.  Το αποτέλεσμα σίγουρα θα μας αποζημιώσει!

 <<Πηγή>> ellinikoproion.gr