Διατροφή -Συνταγές

Όλη η Αλήθεια για το Φοινικέλαιο. Πόσο Υγιεινό Είναι;

Πολλά συσκευασμένα προϊόντα εμπεριέχουν φοινικέλαο σε μεγάλες ποσότητες (π.χ παγωτά, συσκευασμένα σνακς, κάποια δημητριακά κλπ). Είναι όμως υγιεινό να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φοινικελαίου;

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως (από το 2007 καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παραγωγή φυτικών ελαίων παγκοσμίως), κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής του.

foinikelaio

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, η σύνθεση του φοινικελαίου μοιάζει περισσότερο με εκείνη του ζωικού λίπους παρά με τη σύνθεση του φυτικού ελαίου, καθώς περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 48%.

Εγκριτοι επιστημονικοί φορείς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (Center for Science in the Public Interest) τονίζουν ότι, με βάση τις μετα-αναλύσεις, η υπερβολική πρόσληψη παλμιτικού οξέος (το βασικό κορεσμένο λίπος στο φοινικέλαιο) συμβάλλει στις καρδιοπάθειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ινστιτούτο The National Heart, Lung and Blood Institute και άλλες διεθνείς υγειονομικές Αρχές πιέζουν για την ελάττωση της κατανάλωσης φοινικελαίου, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πειστικά στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, το Ινστιτούτο National Institute of Health του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ συμπέρανε το 2006 ότι το φοινικέλαιο δεν είναι ένα ασφαλές υποκατάστατο για τα τρανς λιπαρά (μερικώς υδρογονωμένα λίπη) που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, γιατί έχει την ίδια επιβλαβή επίδραση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και της απολιποπρωτεΐνης Β.

Συνεπώς κατανώνουμε με μέτρο και αν μπορούμε το αποφεύγουμε…

<<Πηγή>> Τα ΝΕΑ, ένθετο ΥΓΕΙΑ