Νέοι Γονείς

Γιατί το Μωρό Κλαίει όταν το Βάζετε στην Κούνια;

Συμβαίνει 9 φορές στις 10. Έχετε κοιμίσει το μωρό στην αγκαλιά σας και μόλις το ακουμπάτε στην κούνια εκείνο αρχίζει να κλαίει γοερά! Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι δύο και όπως μας λένε οι ειδικοί είναι βιολογικοί.

Τα μωρά δεν έχουν τους ίδιους κύκλους ύπνου με τους ενήλικες, μια που χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να βυθιστούν σε βαθύ ύπνο. Συνεπώς, είναι πολύ εύκολο να ξυπνήσουν αν κάτι τα ενοχλήσει (ένας θόρυβος, ένα ταρακούνημα κτλ) πριν το διάστημα αυτό. Ωστόσο, πολλοί γονείς που προσπάθησαν να περιμένουν περισσότερο χρόνο πριν αφήσουν τα μωρά τους στη κούνια διαπίστωσαν πως η αναμονή δεν λειτουργεί πάντα. Και αυτό μας φέρνει στην δεύτερη αιτία…

Τα βρέφη είναι βιολογικά σχεδιασμένα για να αισθανθούν ότι κάτι επικίνδυνο έχει συμβεί, όπως ο αποχωρισμός από το άτομο που τα φροντίζει. Αισθάνονται, μέσω του δέρματος τους, ότι κάτι είναι διαφορετικό – όπως ότι λείπει η απαλότητα της αφής της μητέρας, η θερμότητα του σώματος της μητέρας, οι μυρωδιές από το γάλα της, η πραότητα με την οποία τα κουνάει, η αναπνοή στο στήθος και το αίσθημα ότι προστατεύεται. Τα βρέφη βρίσκονται σε εγρήγορση, διότι το σώμα τους ανησυχεί ότι πρόκειται να εγκαταλειφθούν, και είναι καιρός να ξυπνήσουν για να καλέσουν το άτομο που τα φροντίζει πίσω -. το άτομο που από εκείνο εξαρτάται επιβίωσή τους.

 baby sleeping

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Από τον δεύτερο λόγο καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά για το μωρό σας. Το βοηθάει να κατευνάσει τον φόβο εγκατάλειψης, το άγχος ότι κινδυνεύει, ενώ το κάνει να έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, να χτίσει τον δεσμό σας, να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Συνεπώς, μην αφήσετε το μωρό στην κούνια να κλαίει «για να μάθει».

1. Μείνετε κοντά του χαϊδέψτε το, νανουρίστε το και δοκιμάστε να το βάλετε να κοιμηθεί χωρίς να το σηκώσετε.

2. Αν το παραπάνω δεν λειτουργήσει, καλό είναι να το σηκώσετε και πάλι στην αγκαλιά σας και να σκεφτείτε την λύση του μάρσιπου ή του σλινγκ.

3. Μια επίσης καλή λύση είναι να τοποθετήσετε στην κούνια του, κάτω από το στρώμα του ένα φορεμένο μπλουζάκι σας για να δώσετε την ψευδαίσθηση της παρουσίας σας.

4. Τέλος θυμηθείτε!: φάση είναι και θα περάσει! Όσο το μωρό μεγαλώνει και ο δεσμός σας ισχυροποιείται τόσο ευκολότερο θα είναι να το βάλετε στην κούνια του. Όταν θα αρχίσει να μην ξυπνάει την ώρα που το αφήνετε στο κρεβατάκι του, έχει έρθει η στιγμή για να αποκοιμηθεί και εκτός αγκαλιάς. Μπορείτε δηλαδή να το κρατάτε στα χέρια για λίκνισμα και νανούρισμα και να το αφήνετε στην κούνια μόλις αρχίσει να γλαρώνει αλλά πριν κοιμηθεί εντελώς.

<<Πηγή>> http://www.imommy.gr