Νέοι Γονείς

Μαγικές Λεξούλες Για Τα Παιδιά Μας!!!

Υπάρχουν κάποιες μικρές φράσεις ή λέξεις, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα μαγικές. Καθώς, ανάλογα την περίσταση μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό των παιδιών, καθώς και το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης και μοιράσματος μέσα στην οικογένεια.

famili-leksoules

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές οι λεξούλες:

  • Σ’ ευχαριστώ: Μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά λέτε ευχαριστώ στα παιδιά σας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να βοηθήσουν; Σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες με το στρώσιμο του τραπέζιου ή που ήσουν φρόνιμος στο αμάξι και έτσι μπορούσα να οδηγήσω συγκεντρωμένη. Μ’ αυτές τις απλές λεξούλες τα παιδιά, θα νιώσουν αυτοπεποίθηση ότι έκαναν κάτι καλό και επίσης θα έχουν ένα κίνητρο την επόμενη φορά να επαναλάβουν την αποδεκτή συμπεριφορά.
  • Πες και άλλα: Η φράση αυτή είναι η λέξη κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις. Ανήκει στη κατηγορία των φράσεων που βοηθούν το άνοιγμα στην επικοινωνία. Έτσι, το παιδί θα νιώσει άνετα να σας πει από αυτό που το απασχολεί μέχρι την προπαίδεια που μόλις έμαθε και το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει, όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από μια επικοινωνία που ρέει.
  • Μπορείς: Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία θα πρέπει να ακούν την λέξη αυτή, η οποία βοηθά να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη για τον εαυτό τους. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα, για να επιμείνει απέναντι στη δυσκολία. Δώστε λοιπόν στα παιδιά χρόνο και χώρο να ικανοποιούν μόνα τους τις ανάγκες τους.
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω: Η προθυμία να βοηθήσετε θέλει προσοχή, καθώς δεν θα πρέπει να κάνετε εσείς αυτά που θα έπρεπε να κάνουν τα παιδιά σας. Ακόμα, η φράση αυτή τα εξοικειώνει με μια πιο γενναιόδωρη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του.
  • Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να: Συμμαζέψουμε το σπίτι, καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο. Υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας, ώστε να γίνονται όλα πιο αποτελεσματικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα;
  • Τι θα ΄λεγες για μια αγκαλιά;: Ο πιο γλυκός , άμεσος, υπέροχος τρόπος για να δείξουμε τρυφερότητα, υποστήριξη και την αγάπη. Ίσως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν να αλλάζει και ο τρόπος που θέλουν να τους εκδηλώνουν την τρυφερότητα τους οι γονείς, και ειδικά οι έφηβοι, αποφεύγουν τις αγκαλιές ως ένδειξη ανεξαρτησίας. Ωστόσο, ένα φιλί ή μια γρήγορη αγκαλιά πάντα είναι επιθυμητή και τα παιδιά σας την έχουν ανάγκη.
  • Παρακαλώ: Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάμε οτιδήποτε από το παιδί. Στο κάτω κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας; Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά από το να συμπεριφέρονται οι γονείς ως πρότυπα.
  • Μπράβο, τα κατάφερες: Η λεκτική επιβράβευση από έναν περήφανο γονιό δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε νέα επιτεύγματα. Προσοχή: Να λέμε το μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε με ευκολία για καθετί χάνει την αξία του!
  • Είναι ώρα για ύπνο, μελέτη, ξεκούραση, να κλείσει η τηλεόραση: Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν και είναι δουλειά του γονιού να το παρέχει και να το τηρεί, ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά. Μ” αυτό το τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν ένα πρόγραμμα και τα όρια τους.
  • Σ΄ αγαπώ: Δεν αρκεί να το νιώθουμε, χρειάζεται να το λέμε και να το ξαναλέμε! Όσο πιο συχνά λέμε «σ΄ αγαπώ» τόσο πιο συχνά το ακούμε και η ζωή γίνεται όλο και πιο όμορφη! Όσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησής τους είναι τα «σ΄ αγαπώ», σε λέξεις και πράξεις, που εισέπραξαν από τους γονείς τους!

<<Πηγή>>www.jeny.gr