Διατροφή -Συνταγές

Παραδοσιακή Βασιλόπιτα

Αυτή τη φορά σας παρουσιάζoυμε πρόκειται για την βασιλόπιτα που έφτιαχναν στην Αρτάκη της Μ. Ασίας. Όσοι την έχουν γευτεί δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Συνταγή Βασιλόπιτας

Υλικά :

  • 320γρ βούτυρο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 750γρ ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 8 αυγά
  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι (φρέσκο- στυμμένο)
  • 250γρ γάλα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 2 μπέικ πάουτερ
  • Ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι
  • Λίγο αλάτι (1/4 κουταλάκι του γλυκού)
  • Λίγη κανέλα
  • Αμύγδαλο ασπρισμένα (χωρίς τη φλοίδα ) για την διακόσμηση

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την μαρέκγα. Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, τα τοποθετούμε σ’ ένα μπολ και τα χτυπάμε για αρκετή ώρα στο μίξερ. Εδώ θα προσθέσουμε και το αλάτι για να σφίξει η μαρέγκα μας. Μεγάλη σημασία για την επιτυχία της πίτας σας έχει η μαρέγκα, γι’ αυτό μην την λυπηθείτε χτυπήστε την μέχρι να σας δώσει την σωστή μορφή.

Σ’ ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και το βούτυρο (και εδώ το σωστό χτύπημα παίζει ρόλο.)

Στη συνέχεια σ’ ένα μεγαλύτερο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουτερ.

Ζεσταίνουμε το γάλα σ’ ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό, όχι καυτό!

Στο μείγμα με τους κρούκους, την ζάχαρη και το βούτυρο προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ και τον χυμό. Το γάλα και το αλεύρι τα ρίχνετε εναλλάξ στο τέλος. Τέλος με αργές κινήσεις και συνεχές ανακάτεμα με το χέρι μας, φορώντας γάντι προσθέτουμε την μαρέγκα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε ένα νόμισμα μέσα σ’ αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε το μείγμα και στολίζουμε με τα αμύγδαλα ( το έτος όποιο άλλο σχέδιο θέλετε) αλείφουμε με κρόκο αυγού και ένα πινέλο την πίτα μας και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα (εξαρτάται από τον φούρνο.)

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά από το www.olagiativaptisi.gr!