Νέοι Γονείς

Ταξίδι με το μωρό στο αεροπλάνο – Τι πρέπει να προσέχετε!

Τι πρέπει να κάνω όταν ταξιδεύουμε με μωρό στο αεροπλάνο.

Το πρώτο αεροπορικό ταξίδι του μικρού σας είναι λίγο αγχωτικό, πράγμα απόλυτα κατανοητό. Ωστόσο, η ψυχραιμία και, πάνω απ’ όλα, η κατάλληλη προετοιμασία, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!

Tips κατά τη διάρκεια της πτήσης

Μην πανικοβληθείτε αν το μωρό σας κατά την προσγείωση και την απογείωση κλαίει απαρηγόρητο. Όπως θα έχετε παρατηρήσει και από τον εαυτό σας εξαιτίας της διαφοράς των πιέσεων τα αφτιά βουλώνουν ή και πονούν.

Τα παιδιά βιώνουν αυτή την αίσθηση διαφορετικά και εντονότερα από τους… μεγάλους, κάποιες φορές εξαιτίας ανατομικών διαφορών και επειδή τους είναι καινούρια και πρωτόγνωρη.

Με το κλάμα σας δείχνουν πως αισθάνονται κάτι διαφορετικό. Δεν κινδυνεύουν όμως. Μείνετε ήρεμοι, κάντε το παιδί σας να αισθανθεί ασφάλεια και δοκιμάστε τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και της απογείωσης θηλάστε το μωρό σας ή αν δεν θηλάζετε δώστε γάλα ή νερό από μπιμπερό ή δώστε του να πιπιλίσει την πιπίλα του η κάποιο παιχνιδάκι. Η συνεχής κατάποση βοηθάει στην εξισορρόπηση των πιέσεων και προλαμβάνει το βούλωμα των αφτιών και τον πόνο.

Δεν συστήνεται η δυνατή πίεση των αφτιών με κλειστή τη μύτη, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμού του τυμπανικού υμένα.

Πριν από την προσγείωση και την απογείωση βάλτε στη μύτη του μωρού σας σταγόνες με αλατόνερο ή αποσυμφορητικό/ αγγειοσυσπαστικό φάρμακο, ειδικά αν η μύτη εκείνες τις μέρες είναι μπουκωμένη. Επειδή η μύτη συνδέεται με τα αφτιά αυτό θα διατηρήσει τη μύτη ανοιχτή και θα βοηθήσει στην πρόληψη του ανεπιθύμητου πόνου.

 Εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ανεξαρτήτως ηλικίας κάποιο αναλγητικό φάρμακο για πρόληψη οποιουδήποτε δυσάρεστου πόνου.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για την κατάλληλη δοσολογία ανάλογα με το βάρος του παιδιού. Μετά το ταξίδι τα αφτιά του παιδιού σας μπορεί να παραμείνουν βουλωμένα για κάποιο χρονικό διάστημα ή και να σας παραπονεθεί για βουητά ή πως ακούει τη φωνή του.

 

Tips προετοιμασίας

Ελάτε νωρίτερα στο αεροδρόμιο, ώστε να έχετε το χρόνο να αλλάξετε ή να ταΐσετε το μωρό σας με άνεση.

Κρατήστε το μωρό σ’ ένα ελαφρύ και εύκολο στο μάζεμα καροτσάκι όσο είστε στους χώρους του αεροδρομίου, έτσι ώστε να μην κουράζεστε.

Εάν στο αεροπλάνο επιτρέπεται μία μόνο χειραποσκευή, θα πρέπει  να πάρετε την τσάντα με όλα τα απαραίτητα για το μωρό και εκεί να βάλετε και τα δικά σας απαραίτητα έγγραφα.

Αν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να το βάζετε σε καρεκλάκι αυτοκινήτου, μπορείτε να κλείσετε θέση στο αεροπλάνο για εκείνο.

Μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω σ’ αυτήν το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου που θα ασφαλίσετε με τη ζώνη, όπως κάνετε και στο αυτοκίνητο. Αν προτιμάτε να μην πληρώσετε θέση, θα πρέπει να κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας και να σας δείξουν οι υπεύθυνοι πώς να δεθείτε μαζί με το μωρό.

Αν πρόκειται για ένα αεροπορικό ταξίδι που διαρκεί πολλές ώρες, προτιμήστε να διαλέξτε μία πτήση βραδινή στην οποία το παιδάκι μπορεί να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της, ακολουθώντας το βιολογικό του ρολόι.