Διατροφή -Συνταγές

Συνταγή για Πεντανόστιμους Κολοκυθοκεφτέδες!

Συνταγές για κολοκυθοφτέδες ως συνήθως αμέτρητες. Κάθε σπίτι και η δική του. Οι συγκεκριμένοι όμως πεντανόστιμοι γιατί είναι εμπλουτισμένοι με άφθονα λαχανικά! Η ποικιλία των λαχανικών τους δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά και η μαγιά τους αφρατεύει. Επίσης το παξιμάδι (ή η φρυγανιά) απορροφά τα υγρά χωρίς να λασπώνει το εσωτερικό τους όπως συμβαίνει πολλές φορές με το αλεύρι.

Υλικά:

  • 1,5 κιλό μεγάλα κολοκύθια
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια
  • ¾- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο αβάρσαμο (δυόσμο)
  • 1-1,5 κούπα τριμμένο κρίθινο παξιμάδι (ή παξιμάδι σικάλεως ή φρυγανιά σικάλεως)
  • 1 αυγό
  • 3-4 κουταλιές λάδι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Αλάτι (με προσοχή γιατί το κολοκύθι έχει κρατήσει ήδη λίγο)
  • Πιπέρι (1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ή όσο μας αρέσει)
  • Ρίγανη (1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού)
  • Αλεύρι για το τύλιγμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Προαιρετικά, λεμονάκι στο σερβίρισμα.
Εκτέλεση:
Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας τα κολοκύθια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να βγάλουν ΟΛΑ τα υγρά τους αρκετές ώρες. Τα στύβουμε κατά διαστήματα να φεύγει το νερό τους. Στο τέλος τα στύβουμε λίγα λίγα με το χέρι μας και τα βάζουμε στη λεκανίτσα που θα ζυμώσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες. Πρέπει να έχουν μείνει  2 κούπες πάνω κάτω μετά το στύψιμο, καλά πιεσμένα μέσα στην κούπα. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι, την ντομάτα ξεσποριασμένη, την πατάτα και την μελιτζάνα και προσθέτουμε τα τρίμματά τους στο κολοκύθι. Το κρεμμύδι να βγει περίπου 1 κούπα, η μελιτζάνα άλλη μία, η πατάτα μισή κούπα, και η ντομάτα ½- ¾ κούπας. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη μία κούπα του παξιμαδιού (ή της φρυγανιάς), το αυγό , το λάδι, το αλατοπίπερο ,τη ρίγανη και στο τέλος τη μαγιά και ζυμώνουμε πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη μισή κούπα παξιμάδι για να έχουμε ένα σφικτό μίγμα που να πλάθεται σε σταθερούς κεφτέδες. Αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα. Πλάθουμε   σε κολοκυθοκεφτέδες το μίγμα μας βουτώντας τα χέρια μας ή  κομματάκια του μίγματος σε αλεύρι , γιατί κολλάνε. 
kolokythokeftedes
 
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο: Βάζουμε 1 κούπα (αν τους τηγανίσουμε όλους) σε τηγάνι και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να καπνίσει.Τους βάζουμε λίγους λίγους για να μη χαμηλώσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν εντελώς από τη μια πλευρά  και τους γυρίζουμε μόνο μια φορά κατά προτίμηση. Δηλαδή αφήνουμε να σχηματιστεί μια κρούστα.Όταν τους γυρίσουμε χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους. Όταν ετοιμαστούν τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
 
Σερβίρουμε: ζεστούς τους αφράτους και νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες μας με μια σαλάτα για πρόχειρο δείπνο ή σαν μεζεδάκια καλοκαιρινής ουζοκατάνυξης…Το λεμονάκι είναι προαιρετικό αλλά μάλλον τους πηγαίνει.