Διατροφή -Συνταγές

Πώς Επηρεάζει η Ψυχολογία του Παιδιού Το Φαγητό του (Α’ Μέρος)

{module 114}

Ένα καλό περιβάλλον για να έχει το παιδί καλή ψυχολογία και να μπορέσει να αποδώσει στο σχολείο αλλά και να τρώει το φαγητό του χωρίς να αντιδράει είναι πολύ σημαντικό. Για να καταναλώσουμε το φαγητό μας χωρίς να βιαζόμαστε ή να σκεφτόμαστε κάτι άλλο πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία. Πολλά παιδιά γυρνάνε από το σχολείο θυμωμένα ή στενοχωρημένα δε θέλουν να φάνε το φαγητό τους και συνέχεια γκρινιάζουν ενώ ο γονιός προσπαθεί με κάθε τρόπο να ταΐσει το παιδί του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα παιδί μπορεί να νιώθει χάλια και να μη θέλει να φάει. Μπορεί να τσακώθηκε με ένα φίλο του ή να το μάλωσε ο δάσκαλος ή μπορεί να διάβασε πολύ σε ένα μάθημα και παρόλα αυτά να μην έγραψε πολύ καλά και να μη πήρε πολύ καλό βαθμό. Όλα αυτά είναι σημαντικά προβλήματα για ένα παιδί και θα πρέπει με κάθε τρόπο να το εμψυχώνουμε και να του φτιάχνουμε τη διάθεση. Μια σωστή ποσότητα φαγητού μας βοηθάει στο να νιώσουμε καλύτερα και να αποκτήσουμε δύναμη και ενέργεια. Βελτιώνεται η διάθεσή μας.

kids eating

Φτιάξτε το αγαπημένο σας φαγητό στo παιδί και κάντε το χαρούμενο βλέποντας στο τραπέζι τρόφιμα σε διάφορα χρώματα. Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό που αρέσει στο παιδί σας με διάφορα λαχανικά σε ποικίλα χρώματα. Π.χ. συνοδεύσετε τη ντομάτα που είναι κόκκινη με το αγγούρι που είναι πράσινο ή το καρότο που είναι πορτοκαλί με λίγο λάχανο.Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει καλύτερα το παιδί και θα του έρθει η όρεξη για φαγητό. Να θυμάστε ότι τρώμε όσο φαγητό πραγματικά χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα φυσιολογικό βάρος. Δε τρώμε ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο.

Κάποια παιδιά, αλλά και μεγάλοι άνθρωποι τρώνε περισσότερο σε σχέση με κάποια άλλα άτομα, ειδικά εάν είναι στενοχωρημένα μπορεί να φάνε ακόμα πιο πολύ. Άλλα παιδιά αντιδρούν με τέτοιο τρόπο και δε θέλουνε να φάνε το φαγητό τους όταν κάτι τους συμβαίνει και άλλα παιδιά μόλις στεναχωριούνται βρίσκουν παρηγοριά στο παραπάνω φαγητό. Αυτό όμως δεν είναι πολύ καλό. Χρειάζεται να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στα παιδιά και να τα εκπαιδεύσουμε ώστε να μάθουν να τρέφονται σωστά.

Υπάρχουν παντού λαχταριστές και ανθυγιεινές τροφές όπως γλυκά, πατατάκια, κρουασάν, τροφές με πολλά λιπαρά , τροφές με πολύ αλάτι και τροφές με πολύ ζάχαρη. Υπάρχουν ένα σωρό τέτοιοι πειρασμοί που συνεχώς είναι μπροστά μας για αυτό κάποιες φορές τα παιδιά δε μπορούν να αντισταθούν και θέλουν να το καταναλώσουν πάση θυσία. Τα παιδιά θέλουν να δοκιμάζουν τα πάντα και να τσιμπολογούν ότι βρουν. Δε λένε σχεδόν ποτέ όχι σε οτιδήποτε και να τους προσφέρουν. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μαθαίνουμε στο παιδί να τρώει τις ώρες που χρειάζεται ,του δίνουμε να καταλάβει ότι δε γίνεται να καταναλώνουμε φαγητό κάθε μια ώρα αλλά ούτε και να τσιμπολογάμε. Εκπαιδεύουμε το παιδί να τρώει μικρά και συχνά γεύματα καθημερινά, ώστε να μάθει να τρέφεται σωστά και ισορροπημένα.

{module 60}