Νηστίσιμη Συνταγή: Σουπιές με Σπανάκι
{module 114}
Δοκιμάστε μια μοναδική συνταγή* για το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό σουπιές
- 1 κιλό σπανάκι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμυδάκια μέτρια
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- Λίγο άνηθο
- 2κ.σούπας ντοματοπελτές
Θερμίδες (ανά μερίδα): περίπου 650-700kcal
Εκτέλεση
Πλένουμε και ζεματάμε το σπανάκι σε βραστό νερό για 2 λεπτά (όσο για να μειωθεί ο όγκος του). Το στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι. Μόλις ξανθύνουν ρίχνουμε τις σουπιές ψιλοκομμένες, το άνηθο, το μαϊντανό, και το πελτέ διαλυμένο σε νερό. Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το σπανάκι. Σιγοψήνουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι.
Γνώμη Διαιτολόγου
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο φαγητό με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σπανάκι είναι από τα πολυτιμότερα λαχανικά μας. Περιέχει αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Τονώνει τους μυς και την καρδιά. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την φυσιολογική εξέλιξη του σώματος.
Οι σουπιές ανήκουν στα θαλασσινά. Είναι πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών. Εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σε περίοδο νηστείας αναπληρώνουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Αποτελούνται από ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, των μυών και του δέρματος. Χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο αλάτι γίνεται κατά το μαγείρεμα διότι οι σουπιές περιέχουν αρκετό νάτριο. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, C, σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου. Αν και περιέχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης, λόγω της χαμηλής ποσότητας τους σε κορεσμένο λίπος δεν αποτελούν πλέον επικίνδυνες τροφές για τα άτομα με υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα)
*Η συνταγή αυτή παρουσιάζετε στο υπο δημοσίευση “Εντυπο Κρητικής Διατροφής” του Κέντρου Κρητικής Διατροφής
{module 60}