'Αρθρα-Συμβουλές

Οι Συμβολισμοί στη Βάπτιση

Όπως στο μυστήριο του γάμου έτσι και στο μυστήριο της βάπτισης, υπάρχουν αρκετοί συμβολισμοί που καλό είναι να γνωρίζουν γονείς και ανάδοχοι. Το olagiativaptisi.gr ετοίμασε μια λίστα με τους πιο βασικούς συμβολισμούς και σας τους παρουσιάζει:

Οι Συμβολισμοί στη Βάπτιση

Ο σταυρός: Ο βαπτιστικός σταυρός είναι το σύμβολο και η σφραγίδα της χριστιανικής πίστης και της ένταξής μας στη χριστιανική ζωή.

Η λαμπάδα: Αποτελεί σύμβολο φωτισμού του Χριστού που δέχεται το μωρό, για να το καθοδηγεί στη ζωή του. Είναι η λαμπάδα της πίστης στη χριστιανική αλήθεια, για να δίνει η ζωή του φως στους γύρω του.

Το νερό: Αποτελεί το βασικό στοιχείο του βαπτίσματος, συμβολίζει την αγνότητα και είναι πηγή ζωής που εξυγιαίνει το παιδί και το προετοιμάζει για τη νέα του ζωή ως χριστιανού. 

Το λάδι: Κατά τη διάρκεια του βαπτίσματος ο νονός βάζει λαδάκι στο σώμα του παιδιού. Το λάδι συμβολίζει τη χάρη του Θεού και έχει αγιαστεί.

Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια: Λέγονται “φωτικά” και συμβολίζουν την καινούρια λαμπρή και αμόλυντη ζωή του χριστιανού. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι λευκά, αφού το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και τη λαμπρότητα της ψυχής του βαπτισθέντος. Επίσης, ο νεοφώτιστος ντύνεται με λευκά, όπως οι άγγελοι.

Η τριχοκουρία: Το κόψιμο των μαλλιών είναι ένα είδος προσφοράς του νεοφώτιστου προς το Θεό.

Το μύρο: Ο νεοφώτιστος αλείφεται σταυροειδώς με το άγιο μύρο σε διάφορα σημεία του σώματός του δηλώνοντας πως, όπως ο Χριστός χρίστηκε με το Άγιο Πνεύμα, έτσι και το παιδί χρίζεται με την πνευματικότητα και την καθαρότητα του πνεύματος.

Οι Συμβολισμοί στη Βάφτιση

<<Επιμέλεια>> www.olagiativaptisi.gr