Διατροφή -Συνταγές

Τροφικές Αλλεργίες στα Παιδιά

{module 61}

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά έχουν αυξηθεί κατά 18% μέσα στα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το έτος 1997 ως το 2007, ενώ οι επισκέψεις στα εξωτερικά αλλεργιολογικά ιατρεία έχουν τριπλασιαστεί.

Αν και τα ποσοστά αλλεργίας φαίνεται να είναι ίδια για τα κορίτσια και τα αγόρια, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα ισπανόφωνα παιδιά.

Το τελευταίο εύρημα όμως μπορεί να αποτελεί ανομοιότητα σχετικά με την ενημέρωση και την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ανάμεσα σε διάφορες εθνικές ομάδες του πληθυσμού.

Γενικά, το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες που διαπιστώνουν την αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά αλλά λίγες από αυτές είναι σε θέση να προβούν σε εξηγήσεις των αιτιών που οδήγησαν στην έξαρση αυτού του φαινομένου. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό της αύξησης που μπορεί να αποδοθεί στην ύπαρξη πραγματικής αλλεργικής νόσου ή στην αύξηση της ευαισθητοποίησης που παρατηρείται σε ιατρούς, άλλους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας και σε γονείς.

Τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Σε πολλά παιδιά η αλλεργική αντίδραση σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα ελαττώνεται μετά την ηλικία των 5-6 ετών. Aυτό όμως εξαρτάται από το είδος της τροφής που προκαλεί την αλλεργία. Oι αλλεργίες, π.χ., στο ψάρι και τα φιστίκια είναι πολύ πιο επίμονες από τις αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα και στα αυγά. Ωστόσο, τα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό τροφικής αλλεργίας σπανίως κληρονομούν τη συγκεκριμένη αλλεργία. O πατέρας, για παράδειγμα, μπορεί να πρήζεται στα χείλη και στα βλέφαρα όταν τρώει φράουλες, ενώ το παιδί να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις φράουλες, αλλά να παρουσιάζει γενικευμένο εξάνθημα και κνίδωση όταν τρώει σοκολάτα. 

ΣYMΠTΩMATA Η τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με εξάνθημα και έντονη φαγούρα, αλλά και με προβλήματα πεπτικής φύσεως (διάρροια, πόνοι στην κοιλιά, εμετός). Aρκετά συχνά εμφανίζεται και με δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στα βλέφαρα, στα χείλη και στη γλώσσα. 

OI ENOXEΣ TPOΦEΣ Οι τροφές που συνήθως πυροδοτούν την αλλεργική αντίδραση στον παιδικό οργανισμό είναι: 

  • TO ΓAΛA AΓEΛAΔAΣ
  • TO AYΓO
  • TA ΨAPIA:
  • TA ΦPOYTA KAI TA ΛAXANIKA

<<Πηγές>>  Branum, A. Pediatrics, Dec 2010 & vita.gr