Νέοι Γονείς

Γιόγκα Για Μικρά Παιδιά…

Γίνεται ένα παιδί να καθίσει ακίνητο και να χαλαρώσει; Μπορεί να σταθεί στον πρώτο πολεμιστή; Είναι σε θέσει να καταλάβει τις ευεργετικές ιδιότητες των υπερεκτάσεων. Μα τι τελοσπάντων είναι αυτή η γιόγκα για παιδιά;

Αν είσαι γονιός σίγουρα αυτές οι απορίες θα σου σχηματίστηκαν στο κεφάλι, την περίοδο που έψαχνες να βρεις νηπιαγωγείο ή κάποιο κέντρο δημιουργικότητας για το μπουμπούκι σου και έβλεπες στο πρόγραμμα “γιόγκα για παιδιά”.

newyoga

  • Η ιδέα

Η yoga για τα παιδιά δεν έχει καμία σχέση με τη yoga των ενηλίκων. Είναι στην ουσία ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εισάγουμε το παιδί στη yoga με όχημα το παιχνίδι. Μέσα από ιστορίες, παραμύθια, παιχνίδια, ζωγραφική τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες τόσο σε σωματικό, όσο και σε νοητικό, αλλά και συναισθηματικό επίπεδο”.

  • Οι ηλικίες

“Τα ηλικιακά γκρουπ είναι εξής: Τα παιδιά 3 έως 6 ετών, τα 7 έως 9 και τα 10 έως 12. Στην πρώτη κατηγορία έχουν πολύ παιχνίδι και κίνηση, ενώ στις υπόλοιπες βάζουμε περισσότερες ακίνητες θέσεις, ασκήσεις που έχουν πρόκληση, στον τοίχο, μαζί με το δάσκαλο, μεταξύ τους”.

  • Τα οφέλη

“Πέρα από τη σωματική δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία που μπορούν να βελτιώσουν σε οποιοδήποτε άθλημα, εδώ “δουλεύουμε” με την επίγνωση που αποκτά το παιδί.Επίγνωση τόσο σωματική – να πούμε εδώ πως το παιδί δεν πιέζεται και πως μαθαίνει μόνο του να ακούει το σώμα του – όσο και συναισθηματική. Αναλύουμε πάρα πολύ τα συναισθήματα μετά από κάθε ενότητα του μαθήματος. Λέμε τι νιώσαμε και το αναλύουμε. Στη συνέχεια εισάγουμε τη φιλοσοφία της yoga. Εισάγουμε αξίες όπως είναι ο μη ανταγωνισμός, η μη βία, η αγάπη, η φιλία. Και ξεκινάμε σαφώς με τον σεβασμό. Μαθαίνουμε να αγαπάμε το περιβάλλον”.

  • Η χαλάρωση

“Σίγουρα στα μικρά παιδιά δεν μπορείς να πεις να ηρεμήσουν και να μείνουν ακίνητα. Ακόμα και η χαλάρωση, λοιπόν, είναι σαν ένα παιχνίδι. Μετράμε αντίστροφα και βλέπουμε ποιος μπορεί να μείνει περισσότερο ακίνητος”.

  • Τα άτακτα παιδιά

“Στο μάθημα προσπαθούμε πάντα να επιβραβεύσουμε τα παιδιά και οι εντυπώσεις να είναι πάντα θετικές. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποιο παιδί που ξεφεύγει υπάρχει πάντα το στρωματάκι της ειρήνης, που του λέμε να πάει να κάτσει εκεί ώστε να ξεκουραστεί ή του ζητάς να γίνει ο βοηθός σου, ώστε να βγάλει δημιουργικά την τάση του για σκανταλιά”.

Μήπως να το δοκιμάσεις;

 

<<Πηγή>> www.cosmo.gr