Νέοι Γονείς

10 Tips για να Μάθει Έυκολα Κολύμπι το Παιδί σας!

Πολλά παιδάκια έχουν φοβίες με το νερό και δεν θέλουν να μπουν μέσα, να κολυμπήσουν, να διασκεδάσουν. Μπορούμε όμως με παιχνίδια όχι μόνο να τα κάνουμε να ξεπεράσουν την φοβία αλλά σύντομα να μάθουν και να κολυμπάνε. Ενα από τα συνηθισμένα λάθη των γονιών είναι ότι πιστεύουν ότι για να μάθει το παιδί να κολυμπάει πρέπει να «καταπιεί» και λίγο νερό. Ή εωρία που θέλει να πετάμε το παιδί μέσα στο νερό και έτσι θα υπερισχύσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θα μάθουν πως να κολυμπάνε. Αυτές οι τεχνικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φοβίσουν ακόμα περισσότερο το παιδί παρά να το μάθουν να κολυμπάει.

kids swimming

Οπως το ποδήλατο, το δέσιμο των κορδονιών, το να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα απαιτεί χρόνο και υπομονή, το ίδιο ισχύει και με το κολύμπι. Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα μπει στο νερό και αμέσως θα αρχίσει να κολυμπάει σαν να το ήξερε από πάντα. Αν βέβαια το κάνει, τότε μιλάμε για μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση παιδιού!

Τι δεν πρέπει να κάνετε

– Μην αναγκάζετε το παιδί να κάνει μπάνιο σε βάθος που το νερό ξεπερνάει το στήθος του
– Μην το πιέζετε να μπει αν το νερό είναι κρύο
– Αφήστε το να αποφασίσει μόνο του πότε θέλει να αρχίσει να έχει επαφή με το νερό.
– Μην το βουτάτε βίαια στο νερό

Τα 10 βήματα προς την επιτυχία

  • 1.Για να μάθουν πιο εύκολα να κολυμπάνε πρέπει να είστε πάντα εκεί μαζί τους. Ετσι και το παιδί σας αισθάνεται ασφάλεια αλλά και εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε σε περίπτωση που το χρειαστεί!
  • 2.Αφήστε του το χρόνο να συνηθίσει το νερό
  • 3.Αφήστε το να παίξει σε ρηχά νερά να διασκεδάσει ώστε να του φύγει εντελώς ο φόβος για το νερό.
  • 4. Πείτε στο παιδί να πάρει λίγο νερό στα χέρια του και να το φυσάει ώστε να κάνει μπουρμπουλήθρες. Την επόμενη φορά ζητήστε του να προσπαθήσει να φυσήξει στην επιφάνεια του νερού ένα μπαλάκι. Στο επόμενο βήμα ζητήστε του, να προσπαθεί να κάνει μπουρμπουλήθρες απευθείας στο νερό και σιγά σιγά να κάνει στην άσκηση με κλειστά μάτια και σιγά σιγά να προσπαθήσει να βάζει όλο και περισσότερο το κεφάλι του μέσα κλείνοντας και την μύτη με το χέρι ενώ ταυτόχρονα κάνει μπουρμπουλήθρες μέσα στο νερό.
  • 5. Ζητήστε του να δει κάτω από το νερό. Δεν χρειάζεται να βουτήξει το κεφάλι.Μπορεί να φορέσει μια μάσκα και να βάλει στο νερό μόνο την μούρη να δει πως είναι ο βυθός και ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται. Ακόμα μπορείτε να του βάλετε μία όμορφη πέτρα στον πάτο και να ζητήσετε να την πιάσει. Προσοχή! Πάντα σε ρηχά νερά.
  • 6. Αν φοράει φοράει σωσίβιο τζάκετ ή σωσίβιο κολυμβητηρίου (τουβλάκια) στην αρχή κρατήστε το και βοηθήστε το παιδί να κολυμπήσει. Κρατήστε το παιδί πάνω στην επιφάνεια και πείτε του να κάνει ξανά την άσκηση με τις μπουρμπουλήθρες και το κεφάλι μέσα στο νερό. Σταδιακά το αφήνετε μόνο του να το κάνει, σιγά σιγά δεν χρειάζεται καν να το κρατάτε μέχρι που θα φτάσει η στιγμή που θα του αφαιρέσετε το σωσίβιο.
  • 7. Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε να του μαθαίνεται πως να κολυμπάει κανονικά. Αν το παιδί δεν είναι εξοικειωμένο στο να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό μπορείτε να του δείξετε πως να κολυμπάει ύπτιο.
  • 8. Πρώτα πρέπει να μάθει τις κινήσεις των ποδιών .Θα είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει μια σανίδα και να δουλεύει μόνο τα πόδια ασταμάτητα.
  • 9. Αναπνοή.Εφόσον πλέον δουλεύει καλά τα πόδια βοηθήστε το κρατώντας το,η φορέστε του ένα μακαρόνι αφρολέξ, να κολυμπήσει με το κεφάλι μέσα στο νερό και κρατώντας για λίγο την αναπνοή του και κουνώντας ταυτόχρονα τα πόδια όπως έκανε στην σανίδα.
  • 10.Τώρα πρέπει να μάθει πως να χρησιμοποιεί τα χέρια. Κρατώντας μια σανίδα με το ένα χέρι ή ένα αφρολέξ – μακαρόνι, κάνει τις κινήσεις κολύμβησης πρώτα με το ένα χέρι και μετά με το άλλο. Βάλτε του μετά το μακαρόνι αφρολέξ και βοηθήστε το να ξεκινήσει να κολυμπάει κάνοντας τις κινήσεις των χεριών και τον ποδιών μαζί. Είναι καλύτερα να ξεκινήσει με τα πόδια και το ένα χέρι ενώ στο άλλο θα κρατάει το αφρολέξ. Μετά το άλλο χέρι και όταν νιώσει πλέον άνετα με αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο χέρια μαζί.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Πριν να αφήσετε το παιδί να κολυμπήσει μόνο του βεβαιωθείτε ότι:
– Μπορεί να επιπλέει μόνο του
– Ειδικά τον πρώτο καιρό πρέπει να κολυμπάει μπροστά σας ώστε να έχετε οπτική επαφή
– Ζητήστε του να κολυμπάει από την μια μεριά στην άλλη και σε βάθος λιγότερο από το ύψος του, αφενός για να εξοικειωθεί και αφετέρου σε περίπτωση που χρειαστεί και το παιδί να πατήσει τα πόδια του κάτω αλλά και εσείς να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σ’ αυτό.

Καλή σας επιτυχία!

<<Πηγή>> http://www.mothersblog.gr
άποια παιδιά είναι γεννημένοι κολυμβητές και κάποια άλλα -λιγότερα- τρομοκρατούνται και μόνο με τη θέα του νερού. Όπως και να νιώθει το παιδί για την θάλασσα, όμως, το να γνωρίζει κολύμπι είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή του.

Δείτε τις συμβουλές των ειδικών για να βοηθήσετε παιδιά κάθε ηλικίας να εξοικειωθούν με το νερό και να αγαπήσουν το κολύμπι:

Ξεκινήστε νωρίς

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί ένα μωρό με την κολύμβηση είναι το baby swimming, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, και μάλιστα όταν το μωρό βρίσκεται στην πισίνα μαζί με τον γονιό. Με τον τρόπο αυτό το μωρό συνηθίζει την επαφή με το νερό και καταλαβαίνει ότι το κολύμπι είναι διασκεδαστικό. Τέτοια μαθήματα, μάλιστα, είναι ωφέλιμα και για τον γονιό, αφού του εξηγούν πώς να κρατά το μωρό στην θάλασσα αλλά και τι να προσέχει όταν το μωρό βρίσκεται είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα.

Ασφαλές κολύμπι

Αν βρίσκεστε κοντά σε πισίνα με το παιδί βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής, ότι υπάρχει προστατευτικό γύρω-γύρω ώστε να μη μπορεί αυτό να γλιστρήσει και να πέσει μέσα, ειδικά αν είναι βαθιά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στη θάλασσα, ειδικά αν βαθαίνει απότομα και στην παραλία υπάρχουν βραχάκια που γλιστράνε. Έχετε συνεχώς τα μάτια σας στραμμένα στο παιδί, γιατί ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει κάθε στιγμή.

Πλατσουρίσματα

Ακόμα κι αν το παιδί είναι πολύ μικρό για να κολυμπήσει, μπορείτε να του μάθετε να πλατσουρίζει! Κρατήστε, λοιπόν, το μωρό σας αγκαλιά καθώς θα μπαίνετε μαζί στην θάλασσα, προχωρήστε αργά για να νιώσει την ευχάριστη αίσθηση της κίνησης του νερού στο σώμα του και με τα χέρια σας δείξτε του πώς να πλατσουρίζει τα πόδια του. Οι ειδικοί λένε πως τα μωρά νιώθουν ασφάλεια στο νερό αν ξέρουν τι να περιμένουν, οπότε φροντίστε οι «βουτιές» σας στην θάλασσα να είναι σύντομες και σταθερές.

Σωστός χρόνος

Όπως με κάθε αναπτυξιακό ορόσημο, έτσι και με την κολύμβηση, τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν σε συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν κολύμπι γύρω στα 4 χρόνια, αν και τα περισσότερα είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και σε μικρότερες ηλικίες, κατά τις οποίες όμως απαιτούνται βοηθήματα όπως μπρατσάκια ή κάποια σανίδα. Ωστόσο, όσο ακόμα τα παιδιά είναι μικρά, καλό είναι το συνεχόμενο κολύμπι, είτε στην πισίνα είτε στην θάλασσα, να περιορίζεται στη μισή ώρα, ώστε να μην κουραστούν υπερβολικά.

Αργά βήματα

Πολλά παιδιά έχουν έμφυτο φόβο για το νερό. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόβο αυτόν κρατώντας το μικρό σας κάτω από τις μασχάλες και μπαίνοντας αργά στο νερό. Την ώρα εκείνη μπορείτε να μιλάτε στο παιδί, να του χαμογελάτε και να του δείχνετε ότι πρόκειται να κάνετε μαζί κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον. Αν στο παιδί σας αρέσει το νερό, θα μάθει γρήγορα και με φυσικό τρόπο να κολυμπά. Ποτέ, όμως, μην το πιέσετε να κάνει περισσότερα από αυτά που είναι έτοιμο να κάνει (αγνοήστε οποιονδήποτε σας πει να πετάξετε το παιδί στην θάλασσα και να το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του). Το να πιέσετε ένα παιδί να κολυμπήσει πιο γρήγορα από όσο θέλει ή μπορεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει. Μπορεί να φοβηθεί και να μη θέλει να ξανακολυμπήσει ποτέ. Και, φυσικά, μην επιμείνετε να βουτήξει το κεφάλι του μέσα αν δεν θέλει. Θα το κάνει μόνο όταν είναι έτοιμο.

Εμφανίστε τα παιχνίδια

Αν το παιδί σας δεν θέλει να μπει στην θάλασσα ή την πισίνα, μην το πιέσετε. Εμφανίστε, όμως, μερικά παιχνίδια παραλίας και παροτρύνετέ το να καθίσει και να παίξει. Φροντίστε να είστε και εσείς δίπλα, για ασφάλεια. Όταν θα είναι έτοιμο μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί να βουτήξετε ή να πλατσουρίσετε στο νερό.

Επιπλεύστε

Όταν το παιδί θα έχει πλέον εξοικειωθεί με το νερό, δοκιμάστε να του δείξετε πόσες δυνατότητες έχει από τη φύση του. Ακουμπήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού του στον ώμο σας και κρατώντας το καλά αφήστε το να επιπλεύσει μπροστά σας. Έχετε, όμως, υπομονή γιατί μπορεί να φοβηθεί και να θέλει συνεχώς να το κρατάτε. Κερδίστε την εμπιστοσύνη του λέγοντας ότι δεν θα το αφήσετε (και μην το αφήσετε) και επιτρέψτε του να επιπλεύσει όσο θέλει, έστω κι αν στην αρχή είναι μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Πρόσωπο-με-πρόσωπο

Φυσήξτε μπουρμπουλήθρες στην θάλασσα όταν θα είστε με το παιδί σας, για να δει ότι βρέχετε το πρόσωπό σας και ότι παίζετε με το νερό άφοβα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν είναι το βρέξιμο του προσώπου τους –για κάποιον λόγο διστάζουν. Μπορείτε, ακόμα, να πάρετε λίγο νερό στο στόμα σας και να το πετάξετε ελαφρά στο κεφαλάκι του. Αν αντιδράσει με γέλιο συνεχίστε και αφήστε το να κάνει το ίδιο.

Βασικές κινήσεις στο νερό

Η πρώτη κίνηση που μαθαίνουν τα παιδιά για να κολυμπήσουν είναι να χτυπούν τα πόδια τους στο νερό. Μία σανίδα, για να κρατά το παιδί, μπορεί να το βοηθήσει στην άσκηση αυτή, καθώς κρατώντας την και χτυπώντας τα πόδια θα αντιληφθεί ότι… προχωρά! Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε την σανίδα και να του φορέσετε μπρατσάκια, για να μάθει να κουνά και τα χέρια –να κάνει «απλωτές». Τις πρώτες φορές μπορείτε να το κρατάτε εσείς, καθώς θα του δείχνετε πώς θα τα κουνά. Αλλά όταν νιώσει έτοιμο, θα το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του, με εσάς σε κοντινή απόσταση. Σταδιακά θα του ζητήσετε να προσπαθήσει να σας προσεγγίσει, κουνώντας χέρια και πόδια.

Υποβρύχιο!

Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να κρατά την αναπνοή του και να βάζει το πρόσωπό του στο νερό, παροτρύνετέ το να βάλει για μερικά δευτερόλεπτα το κεφάλι του μέσα στο νερό χωρίς να αναπνεύσει. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθεί με την αίσθηση του νερού στα ρουθούνια και στα αυτιά του και αν το ευχαριστηθεί αφήστε το να το ξανακάνει. Στη συνέχεια, αν θέλει να βουτήξει ακόμα περισσότερο, πείτε του να κρατήσει τη μύτη με το χέρι του, μέχρι να συνηθίσει ακόμα περισσότερο. Όταν πλέον θα μπορεί να βουτά για περισσότερη ώρα το κεφάλι, βουτήξτε και εσείς μαζί του και πείτε του να ανοίξει τα μάτια! Στο σημείο αυτό μπορείτε να του πάρετε μάσκα και αναπνευστήρα για να απολαύσει τον βυθό!

Ώρα για παιχνίδια!

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που το παιδί είναι πλέον εντελώς εξοικειωμένο με το νερό και μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια. Παιδιά 4-5 ετών μπορούν, για παράδειγμα, να κυνηγήσουν μία μπάλα στα ρηχά νερά –δοκιμάστε το!

Πηγή: iVillage

– See more at: http://www.mama365.gr/10090/kante-to-paidi-na-agaphsei-to-kolympi.html#sthash.7R0ZdfgJ.dpuf

άποια παιδιά είναι γεννημένοι κολυμβητές και κάποια άλλα -λιγότερα- τρομοκρατούνται και μόνο με τη θέα του νερού. Όπως και να νιώθει το παιδί για την θάλασσα, όμως, το να γνωρίζει κολύμπι είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή του.

Δείτε τις συμβουλές των ειδικών για να βοηθήσετε παιδιά κάθε ηλικίας να εξοικειωθούν με το νερό και να αγαπήσουν το κολύμπι:

Ξεκινήστε νωρίς

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί ένα μωρό με την κολύμβηση είναι το baby swimming, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, και μάλιστα όταν το μωρό βρίσκεται στην πισίνα μαζί με τον γονιό. Με τον τρόπο αυτό το μωρό συνηθίζει την επαφή με το νερό και καταλαβαίνει ότι το κολύμπι είναι διασκεδαστικό. Τέτοια μαθήματα, μάλιστα, είναι ωφέλιμα και για τον γονιό, αφού του εξηγούν πώς να κρατά το μωρό στην θάλασσα αλλά και τι να προσέχει όταν το μωρό βρίσκεται είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα.

Ασφαλές κολύμπι

Αν βρίσκεστε κοντά σε πισίνα με το παιδί βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής, ότι υπάρχει προστατευτικό γύρω-γύρω ώστε να μη μπορεί αυτό να γλιστρήσει και να πέσει μέσα, ειδικά αν είναι βαθιά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στη θάλασσα, ειδικά αν βαθαίνει απότομα και στην παραλία υπάρχουν βραχάκια που γλιστράνε. Έχετε συνεχώς τα μάτια σας στραμμένα στο παιδί, γιατί ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει κάθε στιγμή.

Πλατσουρίσματα

Ακόμα κι αν το παιδί είναι πολύ μικρό για να κολυμπήσει, μπορείτε να του μάθετε να πλατσουρίζει! Κρατήστε, λοιπόν, το μωρό σας αγκαλιά καθώς θα μπαίνετε μαζί στην θάλασσα, προχωρήστε αργά για να νιώσει την ευχάριστη αίσθηση της κίνησης του νερού στο σώμα του και με τα χέρια σας δείξτε του πώς να πλατσουρίζει τα πόδια του. Οι ειδικοί λένε πως τα μωρά νιώθουν ασφάλεια στο νερό αν ξέρουν τι να περιμένουν, οπότε φροντίστε οι «βουτιές» σας στην θάλασσα να είναι σύντομες και σταθερές.

Σωστός χρόνος

Όπως με κάθε αναπτυξιακό ορόσημο, έτσι και με την κολύμβηση, τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν σε συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν κολύμπι γύρω στα 4 χρόνια, αν και τα περισσότερα είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και σε μικρότερες ηλικίες, κατά τις οποίες όμως απαιτούνται βοηθήματα όπως μπρατσάκια ή κάποια σανίδα. Ωστόσο, όσο ακόμα τα παιδιά είναι μικρά, καλό είναι το συνεχόμενο κολύμπι, είτε στην πισίνα είτε στην θάλασσα, να περιορίζεται στη μισή ώρα, ώστε να μην κουραστούν υπερβολικά.

Αργά βήματα

Πολλά παιδιά έχουν έμφυτο φόβο για το νερό. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόβο αυτόν κρατώντας το μικρό σας κάτω από τις μασχάλες και μπαίνοντας αργά στο νερό. Την ώρα εκείνη μπορείτε να μιλάτε στο παιδί, να του χαμογελάτε και να του δείχνετε ότι πρόκειται να κάνετε μαζί κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον. Αν στο παιδί σας αρέσει το νερό, θα μάθει γρήγορα και με φυσικό τρόπο να κολυμπά. Ποτέ, όμως, μην το πιέσετε να κάνει περισσότερα από αυτά που είναι έτοιμο να κάνει (αγνοήστε οποιονδήποτε σας πει να πετάξετε το παιδί στην θάλασσα και να το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του). Το να πιέσετε ένα παιδί να κολυμπήσει πιο γρήγορα από όσο θέλει ή μπορεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει. Μπορεί να φοβηθεί και να μη θέλει να ξανακολυμπήσει ποτέ. Και, φυσικά, μην επιμείνετε να βουτήξει το κεφάλι του μέσα αν δεν θέλει. Θα το κάνει μόνο όταν είναι έτοιμο.

Εμφανίστε τα παιχνίδια

Αν το παιδί σας δεν θέλει να μπει στην θάλασσα ή την πισίνα, μην το πιέσετε. Εμφανίστε, όμως, μερικά παιχνίδια παραλίας και παροτρύνετέ το να καθίσει και να παίξει. Φροντίστε να είστε και εσείς δίπλα, για ασφάλεια. Όταν θα είναι έτοιμο μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί να βουτήξετε ή να πλατσουρίσετε στο νερό.

Επιπλεύστε

Όταν το παιδί θα έχει πλέον εξοικειωθεί με το νερό, δοκιμάστε να του δείξετε πόσες δυνατότητες έχει από τη φύση του. Ακουμπήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού του στον ώμο σας και κρατώντας το καλά αφήστε το να επιπλεύσει μπροστά σας. Έχετε, όμως, υπομονή γιατί μπορεί να φοβηθεί και να θέλει συνεχώς να το κρατάτε. Κερδίστε την εμπιστοσύνη του λέγοντας ότι δεν θα το αφήσετε (και μην το αφήσετε) και επιτρέψτε του να επιπλεύσει όσο θέλει, έστω κι αν στην αρχή είναι μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Πρόσωπο-με-πρόσωπο

Φυσήξτε μπουρμπουλήθρες στην θάλασσα όταν θα είστε με το παιδί σας, για να δει ότι βρέχετε το πρόσωπό σας και ότι παίζετε με το νερό άφοβα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν είναι το βρέξιμο του προσώπου τους –για κάποιον λόγο διστάζουν. Μπορείτε, ακόμα, να πάρετε λίγο νερό στο στόμα σας και να το πετάξετε ελαφρά στο κεφαλάκι του. Αν αντιδράσει με γέλιο συνεχίστε και αφήστε το να κάνει το ίδιο.

Βασικές κινήσεις στο νερό

Η πρώτη κίνηση που μαθαίνουν τα παιδιά για να κολυμπήσουν είναι να χτυπούν τα πόδια τους στο νερό. Μία σανίδα, για να κρατά το παιδί, μπορεί να το βοηθήσει στην άσκηση αυτή, καθώς κρατώντας την και χτυπώντας τα πόδια θα αντιληφθεί ότι… προχωρά! Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε την σανίδα και να του φορέσετε μπρατσάκια, για να μάθει να κουνά και τα χέρια –να κάνει «απλωτές». Τις πρώτες φορές μπορείτε να το κρατάτε εσείς, καθώς θα του δείχνετε πώς θα τα κουνά. Αλλά όταν νιώσει έτοιμο, θα το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του, με εσάς σε κοντινή απόσταση. Σταδιακά θα του ζητήσετε να προσπαθήσει να σας προσεγγίσει, κουνώντας χέρια και πόδια.

Υποβρύχιο!

Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να κρατά την αναπνοή του και να βάζει το πρόσωπό του στο νερό, παροτρύνετέ το να βάλει για μερικά δευτερόλεπτα το κεφάλι του μέσα στο νερό χωρίς να αναπνεύσει. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθεί με την αίσθηση του νερού στα ρουθούνια και στα αυτιά του και αν το ευχαριστηθεί αφήστε το να το ξανακάνει. Στη συνέχεια, αν θέλει να βουτήξει ακόμα περισσότερο, πείτε του να κρατήσει τη μύτη με το χέρι του, μέχρι να συνηθίσει ακόμα περισσότερο. Όταν πλέον θα μπορεί να βουτά για περισσότερη ώρα το κεφάλι, βουτήξτε και εσείς μαζί του και πείτε του να ανοίξει τα μάτια! Στο σημείο αυτό μπορείτε να του πάρετε μάσκα και αναπνευστήρα για να απολαύσει τον βυθό!

Ώρα για παιχνίδια!

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που το παιδί είναι πλέον εντελώς εξοικειωμένο με το νερό και μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια. Παιδιά 4-5 ετών μπορούν, για παράδειγμα, να κυνηγήσουν μία μπάλα στα ρηχά νερά –δοκιμάστε το!

Πηγή: iVillage

– See more at: http://www.mama365.gr/10090/kante-to-paidi-na-agaphsei-to-kolympi.html#sthash.7R0ZdfgJ.dpuf

άποια παιδιά είναι γεννημένοι κολυμβητές και κάποια άλλα -λιγότερα- τρομοκρατούνται και μόνο με τη θέα του νερού. Όπως και να νιώθει το παιδί για την θάλασσα, όμως, το να γνωρίζει κολύμπι είναι σημαντικό εφόδιο για τη ζωή του.

Δείτε τις συμβουλές των ειδικών για να βοηθήσετε παιδιά κάθε ηλικίας να εξοικειωθούν με το νερό και να αγαπήσουν το κολύμπι:

Ξεκινήστε νωρίς

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθεί ένα μωρό με την κολύμβηση είναι το baby swimming, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, και μάλιστα όταν το μωρό βρίσκεται στην πισίνα μαζί με τον γονιό. Με τον τρόπο αυτό το μωρό συνηθίζει την επαφή με το νερό και καταλαβαίνει ότι το κολύμπι είναι διασκεδαστικό. Τέτοια μαθήματα, μάλιστα, είναι ωφέλιμα και για τον γονιό, αφού του εξηγούν πώς να κρατά το μωρό στην θάλασσα αλλά και τι να προσέχει όταν το μωρό βρίσκεται είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα.

Ασφαλές κολύμπι

Αν βρίσκεστε κοντά σε πισίνα με το παιδί βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής, ότι υπάρχει προστατευτικό γύρω-γύρω ώστε να μη μπορεί αυτό να γλιστρήσει και να πέσει μέσα, ειδικά αν είναι βαθιά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στη θάλασσα, ειδικά αν βαθαίνει απότομα και στην παραλία υπάρχουν βραχάκια που γλιστράνε. Έχετε συνεχώς τα μάτια σας στραμμένα στο παιδί, γιατί ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει κάθε στιγμή.

Πλατσουρίσματα

Ακόμα κι αν το παιδί είναι πολύ μικρό για να κολυμπήσει, μπορείτε να του μάθετε να πλατσουρίζει! Κρατήστε, λοιπόν, το μωρό σας αγκαλιά καθώς θα μπαίνετε μαζί στην θάλασσα, προχωρήστε αργά για να νιώσει την ευχάριστη αίσθηση της κίνησης του νερού στο σώμα του και με τα χέρια σας δείξτε του πώς να πλατσουρίζει τα πόδια του. Οι ειδικοί λένε πως τα μωρά νιώθουν ασφάλεια στο νερό αν ξέρουν τι να περιμένουν, οπότε φροντίστε οι «βουτιές» σας στην θάλασσα να είναι σύντομες και σταθερές.

Σωστός χρόνος

Όπως με κάθε αναπτυξιακό ορόσημο, έτσι και με την κολύμβηση, τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν σε συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν κολύμπι γύρω στα 4 χρόνια, αν και τα περισσότερα είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και σε μικρότερες ηλικίες, κατά τις οποίες όμως απαιτούνται βοηθήματα όπως μπρατσάκια ή κάποια σανίδα. Ωστόσο, όσο ακόμα τα παιδιά είναι μικρά, καλό είναι το συνεχόμενο κολύμπι, είτε στην πισίνα είτε στην θάλασσα, να περιορίζεται στη μισή ώρα, ώστε να μην κουραστούν υπερβολικά.

Αργά βήματα

Πολλά παιδιά έχουν έμφυτο φόβο για το νερό. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόβο αυτόν κρατώντας το μικρό σας κάτω από τις μασχάλες και μπαίνοντας αργά στο νερό. Την ώρα εκείνη μπορείτε να μιλάτε στο παιδί, να του χαμογελάτε και να του δείχνετε ότι πρόκειται να κάνετε μαζί κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον. Αν στο παιδί σας αρέσει το νερό, θα μάθει γρήγορα και με φυσικό τρόπο να κολυμπά. Ποτέ, όμως, μην το πιέσετε να κάνει περισσότερα από αυτά που είναι έτοιμο να κάνει (αγνοήστε οποιονδήποτε σας πει να πετάξετε το παιδί στην θάλασσα και να το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του). Το να πιέσετε ένα παιδί να κολυμπήσει πιο γρήγορα από όσο θέλει ή μπορεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει. Μπορεί να φοβηθεί και να μη θέλει να ξανακολυμπήσει ποτέ. Και, φυσικά, μην επιμείνετε να βουτήξει το κεφάλι του μέσα αν δεν θέλει. Θα το κάνει μόνο όταν είναι έτοιμο.

Εμφανίστε τα παιχνίδια

Αν το παιδί σας δεν θέλει να μπει στην θάλασσα ή την πισίνα, μην το πιέσετε. Εμφανίστε, όμως, μερικά παιχνίδια παραλίας και παροτρύνετέ το να καθίσει και να παίξει. Φροντίστε να είστε και εσείς δίπλα, για ασφάλεια. Όταν θα είναι έτοιμο μπορείτε να δοκιμάσετε μαζί να βουτήξετε ή να πλατσουρίσετε στο νερό.

Επιπλεύστε

Όταν το παιδί θα έχει πλέον εξοικειωθεί με το νερό, δοκιμάστε να του δείξετε πόσες δυνατότητες έχει από τη φύση του. Ακουμπήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού του στον ώμο σας και κρατώντας το καλά αφήστε το να επιπλεύσει μπροστά σας. Έχετε, όμως, υπομονή γιατί μπορεί να φοβηθεί και να θέλει συνεχώς να το κρατάτε. Κερδίστε την εμπιστοσύνη του λέγοντας ότι δεν θα το αφήσετε (και μην το αφήσετε) και επιτρέψτε του να επιπλεύσει όσο θέλει, έστω κι αν στην αρχή είναι μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Πρόσωπο-με-πρόσωπο

Φυσήξτε μπουρμπουλήθρες στην θάλασσα όταν θα είστε με το παιδί σας, για να δει ότι βρέχετε το πρόσωπό σας και ότι παίζετε με το νερό άφοβα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν είναι το βρέξιμο του προσώπου τους –για κάποιον λόγο διστάζουν. Μπορείτε, ακόμα, να πάρετε λίγο νερό στο στόμα σας και να το πετάξετε ελαφρά στο κεφαλάκι του. Αν αντιδράσει με γέλιο συνεχίστε και αφήστε το να κάνει το ίδιο.

Βασικές κινήσεις στο νερό

Η πρώτη κίνηση που μαθαίνουν τα παιδιά για να κολυμπήσουν είναι να χτυπούν τα πόδια τους στο νερό. Μία σανίδα, για να κρατά το παιδί, μπορεί να το βοηθήσει στην άσκηση αυτή, καθώς κρατώντας την και χτυπώντας τα πόδια θα αντιληφθεί ότι… προχωρά! Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε την σανίδα και να του φορέσετε μπρατσάκια, για να μάθει να κουνά και τα χέρια –να κάνει «απλωτές». Τις πρώτες φορές μπορείτε να το κρατάτε εσείς, καθώς θα του δείχνετε πώς θα τα κουνά. Αλλά όταν νιώσει έτοιμο, θα το αφήσετε να δοκιμάσει μόνο του, με εσάς σε κοντινή απόσταση. Σταδιακά θα του ζητήσετε να προσπαθήσει να σας προσεγγίσει, κουνώντας χέρια και πόδια.

Υποβρύχιο!

Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να κρατά την αναπνοή του και να βάζει το πρόσωπό του στο νερό, παροτρύνετέ το να βάλει για μερικά δευτερόλεπτα το κεφάλι του μέσα στο νερό χωρίς να αναπνεύσει. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να εξοικειωθεί με την αίσθηση του νερού στα ρουθούνια και στα αυτιά του και αν το ευχαριστηθεί αφήστε το να το ξανακάνει. Στη συνέχεια, αν θέλει να βουτήξει ακόμα περισσότερο, πείτε του να κρατήσει τη μύτη με το χέρι του, μέχρι να συνηθίσει ακόμα περισσότερο. Όταν πλέον θα μπορεί να βουτά για περισσότερη ώρα το κεφάλι, βουτήξτε και εσείς μαζί του και πείτε του να ανοίξει τα μάτια! Στο σημείο αυτό μπορείτε να του πάρετε μάσκα και αναπνευστήρα για να απολαύσει τον βυθό!

Ώρα για παιχνίδια!

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που το παιδί είναι πλέον εντελώς εξοικειωμένο με το νερό και μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια. Παιδιά 4-5 ετών μπορούν, για παράδειγμα, να κυνηγήσουν μία μπάλα στα ρηχά νερά –δοκιμάστε το!

Πηγή: iVillage

– See more at: http://www.mama365.gr/10090/kante-to-paidi-na-agaphsei-to-kolympi.html#sthash.7R0ZdfgJ.dpuf